970

Reakcije na puštanje osumnjičenih silovatelja: "Dotaknuli smo samo dno"

Sudac Županijskog suda u Zadru Ivica Marković na slobodu je pustio sedmoricu mladića u dobi od 17 do 19 godina protiv kojih je policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su se dogodila u periodu od kolovoza prošle do srpnja ove godine.

Podsjetimo, policija je podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku, neka od silovanja snimali su mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko, koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Policija je zbog sumnje u kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka.

Policija je petoricu mlađih punoljetnika privela prošlog petka, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru svi su pušteni da se brane sa slobode. Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

Nižu se reakcije na skandaloznu odluku suda.

Kolinda: Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru je napisala: "Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju."

Božinović: Nisam se osjećao dobro

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako se nije osjećao dobro kada je pročitao vijest da je sud u Zadru pustio sedmoricu osumnjičenih za silovanje, ali je istaknuo da policija promptno rješava sve svoje zadaće.

"Informacije sam dobio iz novina, a čitajući tu vijest osjećao sam se kao i svi drugi građani Republike Hrvatske,  dakle nisam se osjećao dobro", izjavio je Božinović nakon svečanosti postrojavanja novog naraštaja polaznika Policijske akademije.

"Nemam dobar osjećaj kad pročitam tako nešto, ali dovodite me u situaciju da moram komentirati rad drugih institucija, a imam premalo elemenata da bih o tome mogao nešto kompetentno reći", dodao je.

Božinović je istaknuo da policija, pogotovo u posljednje vrijeme, promptno rješava  sve izazove i zadaće iz svoje nadležnosti, te da je tako bilo i u ovom slučaju iz Zadra.

"Ne znam konkretan slučaj, ali ono što znam to je da hrvatska policija i u tom slučaju, kao i u svim drugim slučajevima maksimalno brzo, efikasno i učinkovito radi svoj posao. Za pitanja koja nadilaze nadležnost morate pitati druge", kazao je.

Fred Matić: Pokažite da Hrvatska i Zadar nisu sredine tolerancije i promocije nasilja

"Neprovođenje usvojene Istanbulske konvencije otvara prostor grozotama poput ovog slučaja čije su posljedice dalekosežne i zabrinjavajuće po naše društvo. Oštro osuđujem postupanje i odluku suca koja izravno šteti žrtvi masovnog seksualnog iživljavanja i ucjenjivanja. Pozivam ministra Bošnjakovića na punu provedbu Istanbulske konvencije koja počiva na prevenciji nasilja nad ženama, zaštiti žrtava i kaznenom progonu počinitelja. Odlukom o brisanju kaznene odredbe spolnog odnosa bez pristanka i postrožavanja sankcija za počinitelje nasilja nad ženama poslali ste poruku da ste se sa seksualnim nasiljem voljni obračunati, ovakav potez istražnog suca dovodi nas u sumnju da pravosudni sustav nema istu namjeru. Pokažite da Hrvatska i Zadar nisu sredine tolerancije i promocije nasilja", napisao je Fred Matić.

Goran Beus Richembergh: Jesmo li dodirnuli samo dno ili nas čeka još gore sutra?

"Njima je 17, 18 i 19 godina a njoj 16. Silovali su je i iživljavali se punih godinu dana. Uništili su njenu ali i svoju mladost. Može li biti tužnije vijesti? Može. Branit će se sa slobode. Jesmo li dodirnuli samo dno ili nas čeka još gore sutra?" napisao je Beus Richembergh.

Vučetić: Kada pravda nije prisutna na sudovima, valja je potražiti u medijima

"Sudac koji osumnjičenike za višestruko silovanje i ucjenjivanje maloljetnice, koje je trajalo godinu dana, pusti na slobodu na temelju zaključka kako nema opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i utjecaja na svjedoke, ima problem makar sa zaključivanjem. 

Optužbe da su mediji krivi ne stoje, osim ako mediji prestanu pratiti ovaj slučaj, tada će biti sukrivci.

Kada pravda nije prisutna na sudovima, valja je potražiti u medijima, udrugama, zauzetim pojedincima i svima onima koji nemaju problema s izvođenjem zaključaka, osjećajem pravde i zastupanja prava žrtve", objavio je Marko Vučetić na svojem Facebooku.