970

Profesorka Danica Popović: Hoće da me zastraše, ali nisu uspeli i neće skoro

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović izjavila je u Novom danu TV N1 da su napadi na nju paravan za slučaj doktorata Siniše Malog, o kojem bi Etička komisija Univerziteta u Beogradu uskoro trebalo da donese odluku da li je plagijat ili ne. Pisanja tabloida vidi i kao pokušaj zastrašivanja, ali poručuje da u tome nisu uspeli, i da neće skoro.

Profesorka Popović kaže kako je sve počelo na tribini o akademskoj čestitosti, koja je u februaru održana na Ekonomskom fakultetu, kada ju je jedan student optužio da prodaje ispite, a na molbu da za to iznese dokaze, nije ih imao, niti je imao nameru da ih da.

Student je potom osuđen na javni ukor, a na Etičkoj komisiji je trenutno žalba profesorke Popović na njegovo ponašanje.

"Ovaj napad iz 'Kurira' je akcija da se sve to zataška i zamagli, jer su jači, glasniji, primitivniji, imaju širu publiku i doći će do većeg broja ljudi, nego ta mala žalba koju Univerzitet uputi", kazala je profesorka u Novom danu.

Povodom pisanja tabloida i optužbi narodnog poslanika Marijana Rističevića da je iz poslednjeg izdanja prevoda udžbenika "Međunarodna ekonomija“, autora Dominika Salvatorea, izbrisala ime pokojnog profesora Stojana Babića sa kojim je prevodila udžbenik i kao prevodioce navela sebe i svoju asistentkinju, profesorka Popović objašnjava da je reč o dva potpuno različita izdanja, izdata u razmaku od deset godina.

"Sve se živo menja. Ako uzmete stari prevod, potpuno je neupotrebljiv. Profesor Babić je moj prijatelj, pokušavala sam da ga uključim u novi prevod koji je završen godinu dana pre njegove smrti. On je za sve to znao, govorio je stalno: 'Neka to rade mladi'. Priča je bila potpuno čista, ali strašno zgodna da se pokriju plagijati o kojima sam ja govorila", istakla je Popović.

O celom slučaju je počela da govori u javnosti od onog trenutka kada je ministar prosvete Mladen Šarčević, kako je rekla, odlučio da menja pravila čitavog akademskog sveta i nešto što je interni postupak Univerziteta proglasio temom u parlamentu, gde ju je unapred osudio.

"Tada sam shvatila da i ja treba da promenim pravila. Sada javnost treba da sazna da se čovek (student) koji mene napada predstavlja kao bliski rođak Bate Gašića", istakla je Popović i dodala da je već tužila "Kurir" čijim će pisanjima od sada se bave njeni pravni zastupnici.

"Ja sebe vidim kao paravan, naričito u 'Kuriru', za slučaj Siniše Malog i njegovog plagijata koji će veoma brzo da dospe u javnost, na jedan ili drugi način, još ne znamo na koji. Ja zaista pričam ono što mislim, i sad treba jednog takvog isturiti da je on mnogo gori", ocenila je.

Pisanja tabloida vidi i kao pokušaj zastrašivanja, ali poručuje da nije zastrašena, da ne zna kada će biti, ali da neće skoro.

"Na mene to ne daje rezultate, nadam se da će i drugi to videti. Sećate se filma o Spartaku, kad je Spartak ustao i rekao: 'Ja sam Spartak'. Prvo su svi ćutali, pa je posle tri minuta ustao drugi i rekao: 'Ja sam Spartak'", podsetila je profesorka Popović.