970

Otkud Vrdoljaku toliko para?

Ilko Ćimić, tekst za portal Index

IVAN VRDOLJAK, predsjednik Hrvatske narodne stranke (koji tu dužnost obavlja volonterski), mjesečno samo na kredite, najam i alimentaciju troši više od 17 tisuća kuna. Vrdoljak ima dvije tvrtke, od kojih je jedna prošle godine zabilježila gubitak, a druga tek počela s radom, dok je njegova supruga Ivana u posljednjoj imovinskoj kartici prijavila godišnje prihode od svega 65.382,24 kune neto.

Stoga je opravdano pitanje: Odakle Vrdoljaku novac ne samo za gore navedene troškove nego i za kupnju stana od 163 kvadrata u Zagrebu, koji stoji najmanje 2,4 milijuna kuna?

No, krenimo redom.

Kako je Index nedavno otkrio, Vrdoljak je nedavno u Zagrebu kupio stan od 168 kvadrata po cijeni od najmanje 2,4 milijuna kuna. Prvi čovjek HNS-a je u izjavi za Index tvrdio da je 140 tisuća eura osigurao preko stambenog kredita, dio iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki čiji je bio vlasnik od 2001. godine te mu je nepoznat iznos, tvrdi Vrdoljak, posudio prijatelj, čije ime ne navodi.

Mjesečni troškovi na stanovanje, kredite i alimentaciju od oko 17 tisuća kuna

Vrdoljak više nije državni dužnosnik te od 2017. godine nije obveznik podnošenja imovinske kartice. Prema posljednjoj imovinskoj kartici, ušteđevine nije imao. Krajem 2014. godine kupio je stan u Osijeku vrijedan 1,1 milijun kuna uz pomoć kredita od 80,4 tisuća eura s rokom otplate do 2022. godine. Tu je i dio jedne vikendice, a sa suprugom dijeli kuću u Aljmašu. Prijavio je još dionice Atlantica te 64 dionice T-HT-a. Na suprugu se vodi i Mercedes C klase. Vrdoljak je upisao i kako plaća alimentaciju od 2500 kuna.

Veliki troškovi, a što je s prihodima?

Kako smo istražili i provjerili, Vrdoljak se u posljednje tri godine nije odrekao ni jedne nekretnine, odnosno nije ništa prodavao. Otkrili smo i da je Vrdoljak prije kupnje novog stana bio podstanar u zagrebačkoj novogradnji u stanu od 133 kvadrata, na kojem se i danas nalazi njegovo prezime, baš kao i sjedište njegove aktivne tvrtke Livit, što također predstavlja značajne mjesečne troškove. Naglasimo još jednom kako od 2016. godine Vrdoljak više nije zastupnik u saboru, a kada je odlazio s mjesta ministra u vladi Zorana Milanovića odrekao se i plaće 6+6. Naime, Vrdoljak je mogao primati punu plaću šest mjeseci i još šest mjeseci pola plaće, ali je to odbio napraviti. Kao ministar je godišnje zarađivao 200.254,80 kuna neto.

Vrdoljak i dalje otplaćuje kredit za osječki stan, do 2022. godine, a mjesečna rata tog kredita procjenjuje se na šest do sedam tisuća kuna. Plaćao je i najam stana od 133 kvadrata u zagrebačkoj Ulici Ivana Banjavčića, a taj najam bi, prema tržišnoj cijeni, po lokaciji i kvadraturi mogao iznositi oko tisuću eura, odnosno 7,5 tisuća kuna. Tu je i alimentacija za suprugu koja iznosi 2,5 tisuća kuna pa ispada da je Vrdoljaku samo za stanovanje, kredit i alimentaciju bez računa i životnih troškova trebalo oko 17 tisuća kuna mjesečno. Govorimo, dakle, o 204 tisuće kuna godišnje, što je približno godišnja zarada koju je imao kao ministar u vladi i to, ponovimo još jednom, bez ostalih troškova života.

Gdje su još hrana, računi, automobili, opremanje novog stana...

Nakon što je Vrdoljak kupio novi stan, njegovi troškovi bi trebali biti i veći. Šef HNS-a uzeo je kredit od 140 tisuća eura, a morat će vratiti i pozajmicu nepoznatog iznosa nepoznatom prijatelju. Iz stana u kojem je bio podstanar, kao što smo već naveli, još nije izašao, a jedna od Vrdoljakovih tvrtki i dalje je registrirana u tom stanu. Tu su, naravno, i troškovi opremanja novog stana, pri čemu treba opremiti čak 168 kvadrata novog stana.

Vrdoljakovi su 2014. godine kupili šest godina star Mercedes C klase vrijedan 130 tisuća kuna, a Vrdoljaka smo ispred stana vidjeli u novijem Renault Megane Grand Coupeu. Vrdoljak ne želi govoriti o osobnoj imovini pa ne znamo koliko je vrijedan vozni park Vrdoljakovih, a navodno se radi o tri automobila.

Vrdoljakova tvrtka krenula s gubicima

Osim računa za struju i komunalije te troškove života, među Vrdoljakove troškove treba dodati i tri poslovna pothvata.

Prvi je osnivanje tvrtke Livit, u kojoj se Vrdoljak vodi kao jedini osnivač i vlasnik. Temeljni kapital je 50 tisuća kuna, a tvrtka se bavi računalnim programiranjem. Prošlu su godinu, 2018., završili s minusom od 33.600 kuna, a imali su zaposlenih dvoje ljudi. Tvrtka je registrirana za obavljanje djelatnosti na adresi stana od 133 kvadrata, koji je unajmio Vrdoljak.

Drugi, puno ozbiljniji i puno skuplji Vrdoljakov poslovni pothvat, osnivanje je tvrtke Sunčani Žnjan. Tu građevinsku tvrtku osnovao je s Klementom Bašićem, članom predsjedništva HNS-a. Tvrtka je osnovana prošle godine s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a grade poslovno-stambenu zgradu u Splitu, u ulici Put Žnjana.

Tvrtka koju su osnovali za 20 tisuća kuna ima zemljišta od 5,2 milijuna kuna

U ponudi su 10 stanova i dva poslovna prostora, a stanovi se nude po cijeni od 2300 eura po kvadratu. "Svi stanovi su s pogledom na more", glasi reklama. Knjigovodstvena vrijednost zemljišta na kojem se ima graditi zgrada je 5,2 milijuna kuna. Tvrtka je 2018. godinu završila s gubitkom od 92.397 kuna. Projektantica zgrade je Srđana Dugalić iz studija Dvori - tvrtke koja se od 2015. godine nalazi u likvidaciji.

Treći Vrdoljakov poslovni pothvat je kupovina udjela u tvrtki Herbal Therapy, koja je ekskluzivni distributer za proizvode na bazi industrijske konoplje. Prošle godine imali su dobit od 108 tisuća kuna, a Vrdoljakova supruga ušla je u vlasničku strukturu tek nedavno, 30. svibnja ove godine. Tada je početni kapital tvrtke s 20 tisuća kuna povećan na 40 tisuća kuna.

Kako je Vrdoljak uz ovakve poduhvate uspio još i kupiti novi stan za najmanje 2,4 milijuna kuna, teško je shvatljivo iz još jednog razloga.

U početku je prijavljivao i bicikl svog djeteta, a onda...

Vrdoljak je u svojim prvim imovinskim karticama 2009. godine prijavljivao i bicikl svog prvog djeteta, no onda kreće rast. Vrdoljak je vlastitu imovinu 2012. godine procijenio na oko 648 tisuća kuna. Vrdoljak je bio suvlasnik stana u Osijeku koji je nakon razvoda na kraju pripao prvoj supruzi, kao i ušteđevinu od 200 tisuća kuna. Tada je imao Hyundai Getz iz 2005. godine te Vespu, kao i nešto dionica. Kada su novinari 2016. godine usporedili Vrdoljakovu imovinsku karticu od početka mandata u vladi Zorana Milanovića primijetili su razliku od čak 900 tisuća kuna.

Vrdoljak je, podsjetimo, kupio stan u centru Osijeka 2014. godine, a tada je, 2016. godine, od pokretne imovine prijavio dva mopeda, Vespu Piaggio staru osam godina te noviji Kymco Downtown iz 2013. godine. No informaciju da je zaradio 900 tisuća kuna opovrgnuo je sam Vrdoljak.

"Ja sam kupio stan u ove četiri godine u vrijednosti 900.000 kuna, dijelom na kredit, dijelom na ušteđevinu koju sam imao na početku mandata, i uz normalno ove četiri godine u kojima smo supruga i ja imali nemala primanja", rekao je Vrdoljak. Tada je, podsjetimo, bio rekao da je svu ušteđevinu potrošio na kupnju novog stana u Osijeku.

Tvrtku prodao za tisuću kuna da bi izbjegao aferu

U Vrdoljakovu imovinsku karticu tada je ušla tvrtka Visan, koja se nalazila u 100-postotnom vlasništvu njegove supruge. Ta tvrtka je prodana 2016. godine, a sam Vrdoljak je tvrdio da se od prodaje nije obogatio. Tvrtka je prodana poduzetniku sa zadarskog područja Goranu Tudoroviću, čiji je projekt Nova camping na Pagu u mandatu Vrdoljaka ušao na popis strateških investicija. Vrdoljak je tada govorio da nema nikakvog sukoba interesa u prodaji tvrtke. Važan dokaz njegovoj tvrdnji bila je njegova izjava da je tvrtka prodana za  - tisuću kuna.

"Tvrtka Visan u trenutku prodaje nije imala nikakvih potraživanja ni dugovanja. Odgovorno to tvrdim. Saldo na računu je - nula. Prodana je za tisuću kuna, što je vrijednost papira, upravo zbog toga da se izbjegnu bilo kakve političke hajke", rekao je Vrdoljak prije tri godine. Tvrtka se u trenutku prodaje nalazila u problemima; bila je u gubitku s godišnjim prihodima od 54 tisuće kuna i dugovima od 270 tisuća kuna.

Dodajmo ovoj analizi i Vrdoljakovu izjavu za Index ovog tjedna u kojoj tvrdi da je do dijela novca za kupnju stana u Zagrebu došao "iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki" u kojoj je "bio vlasnik od 2001. godine". Ta tvrtka, što proizlazi iz pregleda Vrdoljakovih poslovnih pothvata, može biti samo Ato Inženjering. No suvlasnik te tvrtke nije bio Ivan Vrdoljak, nego njegova bivša supruga Tatjana. Naime, Ivan Vrdoljak udjele je svojoj bivšoj supruzi predao tijekom razvoda prije više godina.

Čudna priča s Ato Inženjeringom

Informacija da Ivan Vrdoljak nema nikakve veze s Ato Inženjeringom bila je izuzetno bitna 2016. godine. Naime, tada je HDZ tvrdio da je u posjedu dokumenata "iz kojih je vidljivo da je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) bivšoj supruzi te drugim osobama i tvrtkama priskrbio više od 150 milijuna kuna vrijednih poslova s Hrvatskom elektroprivredom". Iz te tvrtke tada su sve demantirali, posebno o dijelu Vrdoljaka kao vlasnika, suvlasnika ili čovjeka koji ima utjecaj na tvrtku.

"Vrdoljak je bio direktor tvrtke od 2001. do 2009. godine, od kada prestaje raditi u ATO Inženjeringu i od tada prestaju svi kontakti s tvrtkom te bilo kakav utjecaj Ivana Vrdoljaka na poslovanje ATO Inženjeringa. Tvrtka trenutno ima osam suvlasnika, od kojih je jedna i Tatjana Vrdoljak, bivša supruga Ivana Vrdoljaka, koja je u vlasništvo ušla rastavom braka te nikada nije bila djelatnica tvrtke", stajalo je u priopćenju Ato Inženjeringa.

Osam suvlasnika tada su bili Dražen Dorić, Dejan Đurišić, Željko Grahovac, Marinko Šlezak, Viktor Gamoš, Kruno Vinovčić, Zoran Jelić i Tatjana Vrdoljak. Na listi nije bilo Ivana Vrdoljaka.

Ledova škrinja u dnevnom boravku

Podsjetimo kako se javnost već zabavljala Vrdoljakovim nekretninama, odnosno Ledo škrinjom u dnevnom boravku Vrdoljakovih. Naime, njegova supruga se u vrijeme dok je on bio ministar na Fejsu pohvalila Ledo škrinjom u njihovu boravku. "Modni detalj u mojoj dnevnoj sobi :)", napisala je na svom Facebook profilu u svibnju 2014. i priložila fotografiju, na kojoj se iznad škrinje vidi svadbena fotografija para koji se vjenčao u svibnju 2011. godine.

"Uskoro će godišnjica braka, mužu za poklon, stigao malo ranije, a nemoguće je bilo sakriti", dodala je Vrdoljakova supruga u komentarima ispod fotografije.

Do škrinje koja se ne može kupiti u slobodnoj prodaji došla je, ustvrdili su tada iz Ministarstva, preko oglasnika, i to za 500 kuna. Namjeravala ju je smjestiti u vikendicu.

Vrdoljak za Index: Nisam više državni dužnosnik

Kako je zapravo Vrdoljak kupio stan od 2,4 milijuna kuna, naravno, pitali smo i samog Vrdoljaka. On nam kaže da mu je temeljem analize njegovih prihoda banka odobrila kredit, no o svojim prihodima ne želi detaljno. Vrdoljak se pozvao na GDPR, odnosno na činjenicu da unatoč tome što je šef stranke koja je na vlasti više nije državni dužnosnik te je rekao da ne mora objašnjavati osobne prihode i imovinu.

"Ovime zaključujem sve svoje odgovore na vaše upite koji zalaze u sferu privatnog života moje supruge, obitelji i djece (koje na portalima gledaju sliku ulaznih vrata u stan i pitaju tko je bio kod nas). Smatram da sam, imajući u vidu interes javnosti, vrlo susretljivo i otvoreno odgovorio na vaše upite vezane uz stambeno pitanje moje obitelji i mene, ali nadam se da razumijete da dio podataka - sukladno činjenici da nisam javni dužnosnik, da se dio pitanja odnosi na treće osobe koje imaju pravo na privatnost pa i sukladno nizu propisa - od Uredbi Europskog parlamenta o zaštiti podataka preko odredbi Kaznenog zakona o nedozvoljenoj uporabi osobnih podataka do Zakona o obveznim odnosima, koji propisuju odgovornost za povredu prava osobnosti - nisam u mogućnosti ustupiti", kaže na kraju Vrdoljak.