970

Naša Dube i naša Lora

Zdenko Duka, komentar za ''Novi list'', 6. listopad 2019.

Udruga GONG, pa SDP i neke druge oporbene stranke zamalo su ugrozili uspon, uspjeh naše Dube, Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije, povjerenicu za demografiju i demokraciju. Bivše srednjoškolske profesorice engleskog i njemačkog i višegodišnje gradonačelnice Dubrovnika.

Budući da se radi o HDZ-ovoj eurozastupnici, razumije se valjda samo po sebi da su ti isti time htjeli ugrozili i uspjeh same Hrvatske. Kako su u modi prijave DORH-u, možda bi i protiv njih DORH trebao obaviti izvide po onom jednom članku Kaznenog zakona koji kao kazneno djelo tretira i »grubo omalovažavanje Republike Hrvatske«. Kako su to svi oni blatili vlastitu zemlju? Pa tako što je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin na sjednici Odbora za europske poslove upitao Dubravku Šuicu kako to da je »prema dostupnim podacima, 2000. godine imala jedan stan, a nekoliko godina kasnije imovinu koja je procijenjena na pet milijuna eura«.

Još nekoliko drugih pitanja postavio je GONG. Kako Šuica misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska Vlada guši u korupcijskim skandalima? Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dviju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti? GONG je naveo i imovinu obitelji Šuica, ukupno sedam kuća ili stanova, 12-metarsku jahtu (koju je Dube ‘zaboravila’ prijaviti i Bruxellesu), tri automobila, nešto dionica. Napisali su čak i da je Porezna uprava prije nekoliko godina ustanovila vrlo ozbiljan nesrazmjer između prihoda i stečene imovine obitelji Šuica, ali je Dubravka Šuica podnijela žalbu.

Premijer Plenković je prije nekoliko dana u Bruxellesu bio rezolutan. Njega naravno nije brinulo i ne brine ga način kako je njegova kandidatkinja za dosta kratko vrijeme dok je bila dubrovačka gradonačelnica stekla toliku imovinu, nego upozorava na izvjesno nedomoljubno ponašanje onih koji javno postavljaju pitanja i o njima čak izvještavaju i eurozastupnike. Iako - i Europski parlament je naš parlament, gotovo jednako kao i Hrvatski sabor.

»GONG je lijeva nevladina udruga koja radi veliku kampanju, šalje dopise svim zastupnicima u Europskom parlamentu ne bi li na neki način poljuljali stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji za potpredsjednicu Europske komisije. Kvazi-neovisni GONG radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice EK-a iz Hrvatske. Oni su produžena ruka SDP-a, postavljaju ista pitanja koja postavlja zastupnik Grbin«, govorio je Plenković. »Htjela se napraviti šteta Hrvatskoj«, i jučer ponavlja Plenković.

Čak i da Dubravka Šuica u četvrtak nije prošla na saslušanju za Europsku komisiju, obavezno bi je zamijenila neka druga hrvatska kandidatkinja ili kandidat. Neka druga Dubravka, Gabrijela, Davor ili tkogod drugi. Možda kod te kandidatkinje ili kandidata ne bi bilo nikakve sumnje u to kako je imovina stečena. I opet bi to bila kandidatkinja ili kandidat HDZ-a jer je HDZ taj koji sada ima vlast pa predlaže. Hrvatska nipošto ne bi ostala bez svog rezerviranog mjesta, mjesta koje imaju i sve druge zemlje EU-a. Prema tome, Šuičin uspjeh uopće nije nužno i uspjeh Hrvatske.

Naša Lora, Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, nije uspjela prikupiti potpise 40 eurozastupnika, a toliki broj potpisa bio je nužan kako bi se uspjela kandidirati za izbor europskog ombudsmana. Potpise su joj uskratili svih četvero eurozastupnika HDZ-a te Mislav Kolakušić. Odbijanje potpisa Lori Vidović bio je stav HDZ-a kao stranke. Navodno je Plenkovićev i HDZ-ov mladi lav Tomislav Sokol pritom bio i izuzetno bezobrazan.

Iako je i Lora naša, hrvatska predstavnica, isto kao i naša Dube, nije to isto i usporedivo. Naša Lora nije hadezeovka, kao što je to naša Dube, pa ona ne može predstavljati Hrvatsku. Konzervativnu, katoličku, nacionalističku (a nego kakvu drugu?!), po potrebi i licemjernu, koruptivnu. Ne uklapa se Lora u naš hrvatski identitet, možda bi to tako opisala naša predsjednica Grabar-Kitarović. Premda je naša Lora nesumnjivo »hrvatski čovjek« ili »hrvatska žena«, kako bi se već izrazila predsjednica, a »hrvatsko zajedništvo« je najviša moguća vrijednost uopće.

Loru iz Hrvatske neće nitko zamijeniti, to mjesto naravno nije osigurano za Hrvatsku, kao što je to pozicija europskog povjerenika. Osim toga dati potpis za kandidaturu i ne znači puno, to je još daleko od pobjede u izboru za europskog ombudsmana. Mogli su joj hadezeovci potpis dati i s debelom figom u džepu, ništa se strašnog za politiku stranke i za Hrvatsku ne bi dogodilo.

Kada je Milanovićeva vlada bila kandidirala Vesnu Pusić za glavnu tajnicu UN-a, onda su, isto tako, kasnija HDZ-a vlada te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbili podržati njezinu kandidaturu. Čvrsto je stajalište ovih paradera, promicatelja zajedništva, da ne može netko tko nije ponosni vlasnik HDZ-ove iskaznice, ili barem nije hadezeovac u srcu, raditi u hrvatskom nacionalnom interesu.