970

Može li sudac Turudić nakon ovoga ostati sudac? Vozio je prebrzo, nije se zaustavio policiji i nije dolazio na ročišta

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u siječnju je pokušao pobjeći policiji nakon što su ga pokušali zaustaviti zbog prebrze vožnje.

Turudić je, naime, ovih dana pravomoćno kažnjen s tisuću kuna zbog prebrze vožnje sjevernom bjelovarskom obilaznicom, no tijekom suđenja otkriven je puno problematičniji detalj u cijelom slučaju.

VOZIO 50 IZNAD OGRANIČENJA

Naime, kako je na sudu svjedočio policajac Josip Blažević, Turudić je 20. siječnja ove godine u 16.46 sati snimljen kako vozi 132,5 kilometra na sat tamo gdje je ograničenje brzine 80 kilometara.

“Vozača smo pokušali zaustaviti kod Barutane na način da smo ga prestigli i upalili svjetlosnu oznaku na presretaču ‘Policija – slijedite nas’. Vozač je unatoč tome nastavio kretanje, pa je zaustavljen drugi put kod skretanja za mjesto Dijebala”, svjedočio je policajac na bjelovarskom sudu.

NIJE SE ODAZVAO NA SUĐENJE

Kako piše Večernji, Turudiću je dana mogućnost da pregleda videosnimku. No, on je to odbio pa mu je uručen obvezni prekršajni nalog. Na prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru pozivan je četiri puta, ali niti jednom se nije odazvao.

U tri slučaja pozive na ročište uopće nije preuzeo, a jednom je primio, ali se nije odazvao. Ako u roku od 30 dana od primitka presude odluči podmiriti kaznu, treba platiti samo dvije trećine iznosa, odnosno 666,67 kuna.

TURUDIĆ TVRDI DA NIJE ZNAO DA GA PRATI POLICIJA

Sudac Turudić, pak, tvrdi da nije bježao policiji. “To je glupost, kakav bijeg?” rekao je Turudić za Jutarnji.

“Točno je da je na zaobilaznici vozilo bilo iza mene pa me onda prestiglo i usporilo. Tako su me pratili nekoliko kilometara, no ja nisam znao da je to policija. Tek kada su me odlučili zaustaviti upalili su svjetla i znak ‘Policija’ i tada sam se zaustavio. Sve je to vidjela i moja supruga, koja je bila sa mnom”, dodao je.

NEDAVNO SE IZVUKAO

Inače, sudac Turudić nedavno je pravomoćno oslobođen krivnje da je svojim autom prošle godine jurio Viroviticom. Virovitička policija kamerom je 20. listopada 2018. godine snimila automobil u vlasništvu leasing kuće, a koji glasi na Turudićevo ime, kako vozi brže od ograničenja.

No, sudac Prekršajnog odjela Općinskog suda u Virovitici, Petar Bajan, Turudića je oslobodio krivnje uz obrazloženje kako nema dokaza da je on vozio automobil kojim je učinjen prekršaj. Turudić je, naime, tvrdio kako je u tom trenutku njegov auto vozio netko drugi. Sudu je naprosto poslao popis svih ljudi koji inače voze njegov auto, nakon čega je sudac u potpunosti uvažio njegovu obranu i zaključio kako nema dokaza da je on kriv za prekršaj.