970

Mostovka objavila sliku s Majkom Terezom iz Jugoslavije, poslala poruku Kolindi


Izjava Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako je rođena s krive strane Željezne zavjese izazvala je puno reakcija u javnosti i politici. Kolinda je u subotu, primajući nagradu Fulbright za životno djelo u Washingtonu, dodala i kako je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uvjerenja, a da se zbog toga ne bude progonjen.

Među ostalima, na njenu izjavu je reagirala mostovka Ines Strenja koja je objavila sliku s Majkom Terezom iz 1979. godine. Slika je vjerojatno nastala za vrijeme njenog posjeta Jugoslaviji te godine, u kojoj je dobila i Nobelovu nagradu za mir.

Mostovka kaže da je ona u Jugoslaviji redovito mogla na vjeronauk

Mostovka tako u tekstu koji nosi naslov "Možda nas dvije nismo živjele u istoj državi" piše kako je ona slavila sve blagdane. Dodaje da joj roditelji nisu mogli omogućiti da se školuje u Los Alamosu jer je to, piše, bilo za one dubljeg džepa.

"MOŽDA NAS DVIJE NISMO ŽIVJELE U ISTOJ ZEMLJI❓

Jer mada sam starija punih 3 godine, jela sam razne vrste jogurta, išla redovno na vjeronauk i putovala bez problema, redovno u Trst, u par navrata i dalje. Slavila Božić i sve blagdane redom, glumila naravno za polnoćku i dan danas se družim s tim 'klincima' iz Kresnikove.

Roditelji mi nisu bili članovi SKJ i obzirom da su bili radnici, nisu mi mogli omogućiti da završim srednju školu u Los Alamosu jer je to ipak bilo za one dubljeg džepa. A osim zavjesa koje smo kupovali redovno u Trstu, za Željezne nisam znala niti se iza nje 'skrivala'.

Onda je došao rat. Nisam ni stigla do Fulbrightove stipendije, vjerujem da je zaslužena, imala sam druge prioritete u životu. Naravno ne da nosim pušku, već da budem s našim dečkima koji se hrabro bore i maštaju tamo gore u Lici o suncem okupanoj Rijeci i nekim dragim ljudima koji ih čekaju doma. Biti liječnik tada s njima najveća je privilegija koju može mladi liječnik imati u svom životu. Iskreno.

I sad se pitam da li smo nas dvije zbilja živjele u istoj zemlji? I da li je baš toliko daleko to Jelenje od riječkog Korza?

Moja fotku iz tog vremena, 1979. ( ja, druga s desna). NK Rijeku neću vam ni spomenut. Vjerujem da vam je sve jasno", napisala je zastupnica Mosta.