970

Ljudi potpisuju peticiju da se nastavi potraga za nestalim hrvatskim kapetanom

Nakon što je sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), u dogovoru s obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dina Miškića pozvao na aktivni nastavak potrage za sedmoricom nestalih pomoraca s potonulog broda Bourbon Rhode, pokrenuta je i peticija.

Sugrađani šibenskog kapetana pokrenuli su potpisivanje peticije putem Facebooka za nastavak potrage i članovima posade tegljača Bourbon Rhode, a do trenutka objave ovog teksta potpisalo ju je više od 35 tisuća ljudi. Peticija se može potpisati i na internetskih stranicama Sindikata pomoraca Hrvatske.

“S obzirom na to da splavi nisu pronađene imamo razloga vjerovati i nadati se najboljem. Iz tog razloga apeliramo da se potraga mora aktivno nastaviti. Zajedno s našim ukrajinskim kolegama i Međunarodnom federacijom transportnih radnika (ITF) radimo pritisak na kompaniju i francuske vlasti da se s potragom aktivno nastavi,” rekao je glavni tajnik SPH Neven Melvan.

UPUTILI PISMO MACRONU I GRABAR KITAROVIĆ

Pismo sa zamolbom da se ponovno razmotri odluka o obustavi potrage upućeno je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar-Kitarović je zamolila predsjednika Macrona da se svojim autoritetom zauzme za ponovno razmatranje odluke o obustavljanju potrage te da se ne odustane od traganja za kapetanom Dinom Miškićem i njegovim članovima posade sve dok postoji i mala vjerojatnost i nada kako bi ona mogla uroditi plodom.

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je hrvatska strana u stalnom kontaktu s francuskim vlastima. Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta tražilo i dobivalo informacije o svim elementima koji su se dogodili nakon potonuća broda, rekao je premijer. Dodao je da je intenzivna komunikacija i s obitelji i francuskim vlastima, a tako će se i nastaviti.

OBITELJ MOLI DA SE NASTAVI POTRAGA

Brod Bourbon Rhode, koji je imao 14 članova posade, potonuo je oko 2000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, a potraga za nestalima trajala je tjedan dana i rezultirala pronalaskom trojice živih i četvorice poginulih članova posade. Kapetan Bourbon Rhodea je Hrvat Dino Miškić, a na brodu su, uz hrvatskog kapetana bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda.

Nakon službene objave o prestanku potrage za sedam članova posade broda “Bourbon Rhode” obitelj Miškić je u subotu uputila apel premijeru, predsjednici i cijeloj hrvatskoj Vladi da im pomognu da se potraga za nestalima nastavi.