970

Legitimno je pitati kako je Dubravka Šuica postala ekscesno bogata. Zašto HDZ od toga radi toliku dramu?

Španjolska nevladina organizacija Access Info tri je godine pritiskala Europsku komisiju da objavi podatke o putnim troškovima članova Europske komisije. Komisija se opirala, ali je na kraju morala popustiti. U rujnu 2017. godine najavljene su izmjene kodeksa ponašanja koje su predvidjele da se informacije o troškovima putovanja povjerenika objavljuju svaka dva mjeseca.

Među objavljenim informacijama, najveći medijski interes izazvao je podatak da je dvodnevni put predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera s izaslanstvom od još osmero ljudi u veljači 2016. godine u Rim stajao 27 tisuća eura. Tim su se slučajem europski mediji bavili danima. Juncker, član Europske pučke stranke (EPP), nije se – koliko je poznato – žalio da nevladina udruga protiv njega vodi kampanju, niti je tvrdio da su produžena ruka europskih socijaldemokrata.

Nevladine udruge u Europi naprosto rade takve stvari: pritišću, u ovom slučaju europsku administraciju, da objavljuje informacije i podatke, za koje bi Bruxelles možda radije da nisu bili objavljeni. U kampanji za masovni pristup dokumentima Komisije, kako bi javnost dobila uvid u putne troškove povjerenika, sudjelovao je i GONG.

PLENKOVIĆ KONTRA GONG-A

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je i šef HDZ-a – stranke članice EPP-a – ovoga je tjedna prilično ozbiljno napao GONG da vodi kampanju protiv Dubravke Šuice, hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije. „Kvazi-neovisni GONG radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice EK iz Hrvatske. Oni su produžena ruka SDP-a”, ustvrdio je, među ostalim, premijer.

Posebno ga je očito naživciralo to što je GONG pisao zastupnicima u Europskom parlamentu i, kako su izvijestili, „pozvao ih da joj postave pitanja oko njezine imovine i stavova oko vladavine prava”. Plenković smatra da je GONG produžena ruka SDP-a jer su pitanja o imovini Šuici postavljali i socijaldemokratski saborski zastupnici na nedavnom saslušanju pred Odborom za europske poslove. Šuica je tada ustvrdila da je sve oko njezine imovine transparentno i da „nema straha da će se Hrvatska zbog toga sramotiti”.

Kako objasniti da su Plenković i neki njegovi stranački kolege toliko nasrnuli na GONG, udrugu koja zapravo radi manje-više ono što rade i druge, slične europske organizacije? Jedan mogući odgovor je – krajnje nezgodan trenutak.

EU PARLAMENT VJEŽBA MIŠIĆE

Na dan kada je u Bruxellesu Plenković prozivao GONG, Odbor za pravna pitanja EU parlamenta suspendirao je proceduru za dvoje potencijalnih povjerenika jer su, kažu, utvrdili postojanje sukoba interesa. Dok se to ne razriješi, kandidatkinja iz Rumunjske Rovana Plumb i kandidat iz Mađarske Laszlo Trocsanyi ne mogu biti saslušani. Europski parlament je, dakle, upravo pokazao spremnost da na kandidatima za povjerenike vježba političke mišiće.

Dubravka Šuica, treba napomenuti, prošla je taj test Odbora za pravna pitanja. Kako je doznao Jutarnji list, na zatvorenom sastanku Odbor je potvrdio da je, u slučaju Šuice, sve u redu s prijavom imovine i da ne postoji sukob interesa.

ODJURIO S PRESSICE

I zato je, barem u ovom trenutku, izgledno da GONG-ov dopis neće naštetiti njezinim izglednima da bude imenovana u tim Ursule von der Leyen. Ali GONG, unatoč tome, premijeru diže tlak. Možda razloge stoga treba tražiti negdje drugdje.

Primjerice, možda se treba zapitati kako Plenković podnosi kad se pojavi bilo što, što bi u drugi plan moglo baciti, kako ih on obično prezentira, velike međunarodne uspjehe njegove vlade. Evo, na primjer, podsjetiti se što se dogodilo kad ga je krajem lipnja, na pressici na kojoj se hvalio izborom Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, novinar pitao planira li sada širu rekonstrukciju vlade i hoće li zamijeniti ministre koji su opterećeni aferama (što je i učinio, samo 20 dana kasnije).

„Vidim da ste oduševljeni velikim diplomatskim uspjehom Hrvatske”, uzvratio je ironično premijer. I napustio pressicu.