970

Kći Dubravke Šuice kupila stan od 92 kvadrata u centru Zagreba u kešu

Porijeklo Šuičine imovine 2011. je istraživao i USKOK. Na tom se popisu navodno, usred istrage, trebao naći i jedan luksuzan stan u Dubrovniku, koji je gradila zagrebačka Ingra. Šuica je kasnije poručila da je od tog stana odustala, no iste godine obitelj je od Ingre gotovinom kupila drugi stan u Zagrebu, također na prestižnoj lokaciji, objavila je u utorak televizija N1 u svom prilogu o imovini Dubravke Šuice.

Jedan stan kupio je suprug...

No iza tog stana u Zagrebu krije se puno zanimljivija priča. Obitelj Šuica ima stan u Zagrebu i to u Vlaškoj ulici. Taj stan već se spominjao u imovinskim karticama, a riječ je o trosobnom stanu na drugom katu od 82 kvadrata. Stan je kupljen krajem 2010. godine. U zemljišniku nije vidljiv teret odnosno kredit, a stan glasi na Stijepa Šuicu, supruga moćne HDZ-ovke.

Taj stan nalazi se u šturoj imovinskoj kartici koju je Dubravka Šuica podnijela u svrhu kandidature za potpredsjednicu Europske komisije, ali i u imovinskoj kartici iz 2012. godine koju je podnijela kao zastupnica u saboru.

...a godinu dana nakon toga drugi stan kupuje Šuičina kći

Samo godinu dana kasnije, u prosincu 2011., Šuice će od Ingre u Zagrebu, u ulici Ljudevita Posavskog, u novogradnji kupiti još jedan veliki stan. Taj stan nikada nije ušao u imovinske kartice. Stan je, naime, kupila njihova kći Mirta, tada 29-godišnja djevojka. Dužnosnici ne moraju prijavljivati imovinu koja glasi na njihovu punoljetnu djecu. Riječ je o četverosobnom stambenom prostoru ukupne površine od 92 kvadrata. Na stanu također nije vidljiv teret u vidu kredita. To navodi na zaključak da je stan kupljen bez kredita, u gotovini. Približna vrijednost stana u tom vremenu s tom kvadraturom mogla bi iznositi oko dva milijuna kuna.

Kupovina se događala u vrijeme kad se nad Šuicom provodio porezni nadzor tijekom kojeg su provjeravani prihode nje, njenog supruga te kćeri. Istraživala se neusklađenost prihoda i imovine.

"Na zahtjev USKOK-a, Porezna uprava provjerila je njezine prihode, ušteđevine i imovinu te joj nakon toga ‘razrezala’ ukupni porez na 1,9 milijun kuna, no bivša se gradonačelnica na ta rješenja žalila", pisao je Dubrovački vjesnik 2011. godine dodajući kako je USKOK-ove istražitelje zanimalo kako je nastala razlika od, navodno, milijun i pol eura između prihoda i vrijednosti imovine.

Istraživala se tada vikendica na Blidinju u BiH procijenjena na oko milijun i pol kuna te stan u Ingrinim Lapadskim dvorima vrijednosti od oko dva milijuna kuna te jahta od oko 300 tisuća eura vrijednosti. Šuica nikada nije otkrila iznos poreza koji je morala platiti nakon poreznog nadzora.

Jedino što Šuica priznaje je da se na ta rješenja žalila.