970

IVANKA POPOVIĆ, rektorka Univerziteta u Beogradu: Zašto bi se ćutalo

Politika nezameranja je veliki problem ne samo na Univerzitetu već i u celom društvu. Zašto bi se ćutalo o pitanjima struke kada je Univerzitet u Beogradu, sa svojim potencijalom, najveće stručno telo i najveći kapacitet za rešavanje stručnih pitanja. Spremnost ljudi da u ovom trenutku istupe ne postoji i zato je potrebno ohrabriti akademsku zajednicu da glasnije artikuliše svoje mišljenje

Istog trenutka kada je rektorka Univerziteta u Beogradu rekla da staje uz svoje studente i da se mora utvrditi da li je doktorat Siniše Malog plagijat, ne prejudicirajući da li on to jeste ili nije, postalo je jasno zašto već pet i po godina niko na Univerzitetu nije želeo da „odglavi“ proceduru i pruži javnosti odgovor na to pitanje. Jednostavno, nije bilo dobrovoljaca da prođu kroz ono kroz šta trenutno prolazi Ivanka Popović i to samo zbog stava da se „istina mora utvrditi“.

Odmazda vlasti se očekivala, ali teško da ju je iko očekivao baš u toliko primitivnoj, bahatoj i agresivnoj formi. Uz predsednika koji se toliko pogubio da je svoj boravak u UN iskoristio da po ceo dan pravi neumesna poređenja između rektorke i njemu znanog Đure, potpuno zaboravivši da je o trošku građana došao u Njujork da bi zaštitio interese oko Kosova a ne ministra finansija. I ta već uhodana linč politika možda bi i ovog puta u javnosti odradila posao i pripremila birače na „jedinu pravu istinu“ (rektorka je negativac a Siniša Mali je najbolji ministar u istoriji, sa najboljim doktoratom u istoriji), da se svi zajedno nisu slupali o zid koji je postavila čelična dama BU. Ivanka Popivić ne samo da nije uzvratila na uvrede, ona čak nije ni trepnula na njih. Povukla je granicu veću od Kineskog zida između onoga što predstavlja Univerzitet i prljavog rijalitija koji je ostao izvan UB, a sa te pozicije je i dala intervju za NIN.

Studenti su posle predaje ključeva rekli da je Univerzitet jedina slobodna institucija u zemlji? Da li se slažete s tim?

Složila bih se sa tim da je Univerzitet autonomna i slobodna institucija. Malo je prejaka formulacija da je jedina, ali jeste najznačajnija slobodna institucija. Studenti su svojim aktivnostima uspeli da izbace Univerzitet u prvi plan, da ukažu na značaj njegove autonomije i mogućnost da sam rešava svoje probleme.

I vi i studenti ste ponosni što ste probleme razrešili unutar akademske zajednice. Zbog čega to predstavlja uspeh u zemlji u kojoj je takav vid rešavanja akademskih problema propisan i zakonima i Ustavom?

Naravno da je to nešto što bi trebalo da se podrazumeva da je normalno. Mi sada imamo malo neuobičajene okolnosti zato što je jedan slučaj koji imamo dobio veliku medijsku pažnju, a Univerzitet je pokazao izvesno oklevanje i nije ga dovoljno brzo rešio. Ali u svakom slučaju će ga rešiti, samo je put do tog rešenja bio predugačak.

Autor: SANDRA PETRUŠIĆ
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 3. 10. 2019.