970

DRAŽA PETROVIĆ - Analogna Ana u digitalnoj stranci

Draža Petrović, kolumna za portal N1

Prošlo je tačno godinu dana otkad je Ana Brnabić u intervjuu za Nedeljnik, 11. oktobra prošle godine, izjavila: "Moram da kažem da sam počela da razmišljam da se učlanim u SNS".

Bio je to istorijski trenutak pošto je iz prve ruke ustanovljeno da Ana Brnabić ponekad i razmišlja, s tim što za razliku od ostatka čovečanstva svima mora da razglasi trenutak kada je počela da razmišlja.    

-Tri, čet’ri, sad! Počinjeeeem! – ima običaj Ana Brnabić tako da uzvikne usred radnog vremena.

Onda ispred kancelarije postavi znak: "Razmišljanje u toku!", nešto kao: "Radovi u toku!".

S tim što umesto one siluete s lopatom u rukama koja se nalazi na saobraćajnom znaku "Radovi u toku", na znaku "Razmišljanje u toku" nalazi se silueta premijerke kako misli, dakle, postoji.

Ani Brnabić, pak, najvažnije je da nesumnjivo dokaže da postoji, a to se u nekim pravcima filozofije pokazuje tako što misliš, misliš, misliš, misliš, misliš…

Al’ tako misliš da svi moraju biti obavešteni da misliš, jer ako ih unapred obavestiš da misliš, onda će znati i da postojiš.

Taj proces kod Ane Brnabić, pak, ume da se oduži.

Postoje, naime, dve škole mišljenja kada su u pitanju procesi razmišljanja kod Ane Brnabić.

Jedna škola smatra da Ana Brnabić deluje kao osoba koja ama baš nikada ne razmišlja. A u SNS vole takve mislioce.

Druga škola mišljenja smatra da Ana Brnabić mora malo duže da razmišlja kako bi shvatila svet oko nas, i ta škola mišljenja je u četvrtak trijumfovala.

-Naša istraživanja su sada potpuno precizna: Ana Brnabić jeste malo analogna, ali razmišlja!

Od početka do kraja razmišljanja potrebno joj je tačno 365 dana. Koliko treba Zemlji da se okrene oko Sunca, toliko treba i Ani Brnabić da promisli oko svega, pa i oko Srpske napredne stranke! Fantastično otkriće! – saopštili su jutros rano naučnici sa Instituta za produžena razmišljanja i produženi espreso.

Za razliku od razmišljanja o učlanjenju u SNS, koje može potrajati 365 dana, sam čin učlanjenja, prema Instagram fotografiji učlanjenje Ane Brnabić u SNS, sasvim je jednostavan.

Potreban vam je jedan laptop marke "Lenovo", širok osmeh i bela košulja s podvrnutim rukavima. Pionirska marama nije potrebna. I sve se završava samo sa dva klika mišem.

-Najveći trijumf digitalizacije iz mog premijerskog ekspozea je činjenica da za učlanjenje u Srpsku naprednu stranku ne morate više da čekate u dugim redovma ispred mesnih i opštinskih odbora SNS. Sve možete obaviti od kuće, preko računara – izjavila je ponosna nova članica SNS.

Postoji verovanje da je čin učlanjenja Ane Brnabić u SNS zapravo bio jedan u nizu naprednih tizera pod naslovom "Digitalna budućnost Srbije", jer sem što ćete moći da od mini pice napravite piceriju, da se teleportujete na sastanak ili preletite Srbiju u letećem automobilu ko da ste dvoglavi orao ili jednoglavi Orlić, već sada možete za dve sekunde da uradite najvažniju stvar za svoju budućnost – da postanete naprednjak.

Jer kada svi građani Srbije postanu naprednjaci blagodareći trijumfu digitalizacije Brnabić kabineta - i predsednik Vučič će biti sit, i naprednjaci na broju.

U SNS se uveliko razmišlja o kreiranju specijalne aplikacije za učlanjenje u partiju, na kojoj već radi tim stručnjaka iz Markosofta, naprednjačke verzije Majkrosofta.

-Moramo napraviti nešto što će svakom građaninu omogućiti da iz kafića, iz autobusa, iz kola, sa bicikla, postane član naše stranke, nešto kao Viber! – objasnio je Marko Đurić, direktor Markosofta, stranačke kompanije za učlanjenje.

Trenutno se radi na revolucionarnoj aplikaciji Jiber, u prevodu na srpski Džiber, tako da će uskoro svi zainteresovani moći da se učlane u SNS preko Džibera. Oni starovremenskiji građani Srbije, doduše, imaće mogućnost da se u SNS i dalje učlane direktnim kontaktom, na primer preko Bate Gašića, Marijana Rističevića i drugih dražesnih SNS likova, što će takođe biti varijanta učlanjenja preko Džibera, ali analognog džibera.

I svi će biti srećni skoro ko Ana Brnabić, prva osoba na svetu koja se učlanila u nešto čiji je član već bila, makar po duhovnoj vertikali. I prvoj osobi u vaseljeni koja je godinu dana razmišljala o učlanjenju u nešto čega je već član, samo izgleda toga nije bila svesna. O tome zašto nije bila svesna, saznaćete već za 365 dana, kada malo razmisli…