970

DRAGAN MARKOVINA - Urbanističkom i komunalnom uništavanju Splita nema kraja. Posljednji primjer: Kujundžićevo premještanje bolnice

Dragan Markovina, kolumna za portal Telegram

Ne postoji praktično nijedna sumanuta zamisao koja nije pala na um gradskim ocima i državnoj administraciji s idejom da je probaju izvesti u Splitu. Međutim, Kujundžićeva ideja je toliko neprijateljska prema Splićanima i nadmašuje sve prethodne, baš zato što je riječ o bolnici, da je potpuno nevjerojatno kako mu je uopće mogla pasti na pamet

Kako vrijeme prolazi, sve sam sigurniji da se nad Splitom vrši neki sociološko-antropološki eksperiment, pod radnim naslovom: ‘Dokle je moguće pomicati granice društvenog strpljenja u urbanom kontekstu?’ U to sam uvjeren, jer ne postoji praktično nijedna sumanuta zamisao koja nije pala na um gradskim ocima i državnoj administraciji s idejom da je probaju izvesti u Splitu.

Svega smo se tu nagledali, ideja da se iz gradske luke izmjeste željeznički i trajektni promet, potom ideja nove regulacije prometa po kojoj se kompletan promet s otoka i trajekta kanalizira na jedan uski i neadekvatni most na Bačvicama, zatim ideja da bi čitava istočna obala, realno najvredniji gradski prostor trebala biti pretvorena u hotelsku zonu, isto tako i ideja da se svaka zelena površina na Bačvicama pretvori u hotel.

PROBLEM ŠTEKATA I RUPA ZA MJENJAČNICE

Ne tako davno imali smo i pokušaj da se na pijesak Bačvica jednostavno istrese građevinski šljunak, ali i zahtjeve nekih hotela da mogu ekskluzivno koristiti plaže za svoje goste. Trenutačno se suočavamo s priopćenjima fantomske udruge ugostitelja, koja bi najradije sve trgove i uličice u staroj gradskoj jezgri pretvorila u štekat.

Prije nekoliko godina, kad je utihnula mala građanska pobuna, jednostavno je štekatima s obje strane zatvoren Varoški prilaz kojeg su koristila vatrogasna vozila i ona hitne pomoći. Prije dva ljeta, uz asistenciju zaštitara, vlasnik jednog lokala na Rivi je naprosto uklonio legalni štekat drugog lokala i na to mjesto postavio svoj, bez ikakve reakcije iz Grada. Prošlo ljeto, jedan je marni poduzetnik otvorio rupu u zidu nasred Marmontove ulice i u njoj mjenjačnicu.

PROSTOR LJETNOG KINA BAČVICE

Svako malo smo se suočavali sa zahtjevima da se prostor Ljetnog kina Bačvice komercijalizira, što je onemogućeno suradnjom javne ustanove Zlatna vrata i Kina Mediteran. No, zato nas je aktualna vlast usrećila imenovanjem nove ravnateljice Zlatnih vrata koja se ni po niti jednom kriteriju nije mogla mjeriti s protukandidatkinjama.

Svojevremeno, Kerumova uprava naprosto nije očistila snijeg, koji se onda zaledio i blokirao grad na sedam dana, da bi nam gradonačelnikova sestra i predsjednica gradskog vijeća u Dnevniku HRT-a objašnjavala kako ima i drugih ulica koje nisu zaleđene i kako smo trebali održavat dobrosusjedske odnose, pa da netko umjesto starih ljudi može otići do dućana.

KOMUNALNI RASPAD GRADA

Knjižara Morpurgo, najstarija knjižara s kontinuitetom u zemlji, već treću godinu je zatvorena, jer je vlasnik prostora pokušava utržiti po komercijalnoj cijeni, ne shvaćajući da je namjena prostora zaštićena i da tu može biti samo knjižara. Marjanska šuma je pred nestankom i mogli bismo ovako nabrajati do sutra.

Grad se ukratko, komunalno raspada, građanima se stalno poručuje da sve i svi trebaju biti u funkciji turizma, a za to vrijeme gradonačelnik piše naputke turistima o mentalitetu Splićana.

KUJUNDŽIĆEVO UKAZANJE I SULUDA IDEJA

Kao da sve to nije bilo dovoljno, prije par dana se u gradu ukazao ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je ničim izazvan nakon sastanka u KBC-u zaključio kako je ušao u završne pregovore s kineskim investitorima, koji bi trebali rezultirati izgradnjom nove bolnice na Klisu i potpunim preseljenjem iz grada, što bi se djelomično financiralo prodajom zgrada i zemljišta na Firulama i Križinama.

Nije da doslovno istu stvar nismo vidjeli i ranije. Sveučilište je, npr. prodalo zgradu rektorata u centru, a sud je u suludoj zamjeni s Kerumom dobio neuvjetnu zgradu, uslijed čega je dobar dio funkcija suda preseljen na daleku periferiju grada u potpuno neuvjetni i devastirani vojni objekt na Dračevcu.

IZRAVNO UPERENO PROTIV GRAĐANA

Međutim Kujundžićeva ideja je toliko neprijateljska prema Splićanima i nadmašuje sve prethodne, baš zato što je riječ o bolnici, da je potpuno nevjerojatno kako mu je uopće mogla pasti na pamet.

Izmjestiti bolnicu iz središta grada, koja je sada jednostavno dostupna dobrom dijelu Splićana, ali i otočana koji u nju po logici stvari dolaze u 20 kilometara udaljeni Klis i nakon toga prodati javno zemljište privatnicima, je toliko nehumano i izravno upereno protiv građana i njihove kvalitete života, da bi u pristojnijoj zemlji, čak i kad bi mu sve drugo u resoru bilo bajno, ministar zbog ovoga trebao biti momentalno izbačen iz Vlade.