970

Bourbon potvrdio signalne rakete, prijatelji: "Imaju par sati ili dižemo avion"

Kompanija Bourbon, vlasnik potonulog broda Bourbon Rhode kojim je upravljao hrvatski kapetan Dino Miškić koji je potom nestao, potvrdila je njegovoj supruzi Marijani Mikšić da su signalne rakete uočene u noći s nedjelje na ponedjeljak na području potrage za Dinom i još šest članova posade. 

Vjeruje se da su signalne rakete ispaljene na području za koje se vjeruje da su tu mogli doplutati mornari s broda Bourbon Rhode koji je potonuo 26. rujna.

Regionalni centar za spašavanje "odmah je zatražio od tri trgovačka broda da skrenu s kursa i odu u to područje do kojeg će doći u utorak". Centar je također zatražio od svakog broda u tom području dodatnu budnost. Područje bi u ovim trenucima trebao nadlijetati i avion koji traži nestale mornare.

U potragu bi se trebao uključiti još jedan francuski avion

"Čekamo informaciju i molimo Boga da će ih naći. Kompanija je nazvala Marijanu i potvrdila im da potraga ide upravo u smjeru lokacije ispaljenih raketa. Koliko znamo, angažiralo se više zemalja u potragu i ludo smo sigurni da je to-to" ispričala je za Morski.hr Đurđa Vrljević Šarić u ime ekipe koja se organizirala za pomoć obitelji nestale posade.

Osim zrakoplova američke obalne straže Hercules C-130, kako doznaje Morski, u potragu bi se trebao uključiti i još jedan francuski zrakoplov.

Ni tu možda nije kraj kada je riječ o proširivanju potrage za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i još šest nestalih pomoraca.

Obitelj će novac iz kampanje iskoristiti za podizanje još jednog aviona. Prijateljica kapetana: "Dajemo im još par sati da ih nađu"

"Ako danas budu pronađeni, sav novac koji je prikupljen u Go Get Funding kampanji proslijedit ćemo obiteljima smrtno nastradalih pomoraca. Ukoliko ih ne pronađu danas, mi ćemo unajmiti zrakoplov za potragu. U tu svrhu kontaktirali smo nekoliko kompanija za zrakoplove, čekamo neke ponude, među njima konkretno jedne iz Houstona. Dosta je bilo, tri dana su nam uzeli i dajemo im još par sati. Ako ih ne pronađu - mi idemo", ispričala nam je Đurđa Vrljević Šarić.

Inače, za pokretanje privatne potrage u nešto više od 12 sati, koliko traje prikupljanje novca, skupljeno je gotovo 25 tisuća eura.


Prijateljica: Idemo po njega

"Mi smo Dinov krizni stožer, zapravo mala ekipa velikog srca i ne možemo odustati od svog čovika. Idemo po njega, pa taman u veliki ocean. Imamo snage, ne odustajemo, iščekujemo u svakom trenutku dobre vijesti. Pokrenuli smo državu i svijet i idemo do Dina, on nas čeka", objašnjava Maja Sulje, prijateljica obitelji Dina Miškića, prenosi HRT.

Kolinda: Uključili su se i Amerikanci

Predsjednica je kazala kako se nastavlja potraga za pomorcima potonulog broda Bourbon Rhode.

"Prema mojim informacija, nije tu uključena samo Francuska, nego i neke druge države koje nam pomažu, traži se i preko satelita i preko dronova i slično, između ostaloga i SAD", izjavila je Grabar-Kitarović.