970

Bošnjaković nije mogao reći ništa gluplje. Ne, ne treba pustiti sudove na miru

Goran Vojković, komentar za portal Index

Ministar pravosuđa Bošnjaković je u slučaju oko grupnog silovanja maloljetnice rekao: "Treba ostaviti stvari pravosuđu. Naše je pravosuđe spremno s takvim predmetom uhvatiti se u koštac. Sudu treba omogućiti da u miru radi svoj posao."

Ništa gluplje nije mogao reći. Naše pravosuđe očigledno ne funkcionira. Postupci se vode godinama i desetljećima, kaznena djela odlaze u zastaru, osumnjičeni dobivaju informacije kada se treba skloniti u BiH i tako dalje. Pa pogledajte suđenje Sanaderu! Djeca rođena kada je on optužen uvelike su školarci, a kada će se stvari riješiti – nitko ne zna. Ovo suđenje Bandiću je smiješno u više elemenata. Tko se uopće nakon svih godina može sjetiti nekog određenog dana ili događaja?

Postoje, istina, slučajevi kada javnost reagira impulzivno i kada traži krivca, makar pravno stvari stoje drugačije. Npr. kod kaznenih djela vezanih za promet, čak i teških prekršaja, ako počinitelj nema dosje prometnih prekršaja prije toga, kada se dovrši istražni postupak nema razloga da čeka suđenje u istražnom zatvoru – jer isti ne smije biti sredstvo kažnjavanja. Zabrana vožnje će biti dosta. Koji put se dogodi nerazumijevanje forme, pa je u opći govor ušla rečenica jednog već davnog slučaja da je maloljetni počinitelj "iz društveno prihvatljive obitelji", no činjenica je da pravno kod suđenja maloljetniku sudac mora navesti obiteljsko stanje, bez toga presuda nije valjana.

Kako obrazložiti puštanje osumnjičenih kod grupnog silovanja?

No kada imamo grupno silovanje, ucjene, snimljeni materijal i hrpu kaznenih djela u stjecaju, a sudac pusti osumnjičene da se brane sa slobode – onda ni sud, ni sudac, ni ministar pravosuđa nemaju pravo reći da se pusti sudove na miru. Ne treba imati pet godina kriminalističkog fakulteta kako bi se zaključilo da počinitelji sada: imaju vremena "počistiti" mobitele, imaju vremena dogovoriti obranu i odlučiti što će zaboraviti, fizički se nalaze (makar su određene zaštitne mjere) blizu žrtve, to je relativno malo područje gdje svi ili skoro svi žive.

U tom slučaju sudac može pričati o svojoj ustavnoj neovisnosti koliko hoće, ali i mi građani koji ga plaćamo imao pravo pitati tko je donio tu odluku, zašto je donio takvu odluku, pa čak imamo i pravo prosvjedovati ispred suda zbog te odluke ili izraziti zgražanje tom odlukom putem društvenih mreža ili u novinama. Ono što nitko nema pravo je prijetiti sucu nasiljem ili ga optuživati za kakvo kazneno djelo bez dokaza, kao što nitko nema takvo pravo prema bilo kojem građaninu.

Suci su pravosudni dužnosnici plaćeni od strane naroda i tom narodu odgovaraju za svoj rad ili nerad ili općenito nekvalitetan rad ili sporost. Kao svatko drugi tko radi u javnom sektoru. Ako im to smeta, ako ne žele biti javne osobe – ne moraju raditi u javnom sektoru, nije to obveza, otvori, brate, odvjetnički ured i nitko te neće ometati.

Ako su propisi loši – dragi suci, pobunite se

Nije stvar samo u sucima, često su propisi koje donosi sabor loši i neprovedivi, ali onda neka o tome sami suci ili Vrhovni sud pišu saboru. Ako ih ne slušaju, slobodno neka jave novinarima da neki propis ide u prilog kriminalcima. A mogu i sami prosvjedovati. Prosvjed 500 sudaca ispred sabora svatko bi uzeo vrlo ozbiljno.

Priča ministra kako "mediji donose presude" je totalna zamjena teza. U ovoj državi se uredno, po lijepom jugoslavenskom običaju, hapse i zadržavaju novinari, a nismo čuli da je neki medij nekoga poslao u zatvor. Štoviše, mediji stalno otkrivaju nove afere, a pravosudni sustav je upravo onaj koji ne reagira ili kao u posljednjem slučaju kriminalne organizacije namjerno radi optužnice koje bi srušio i bolji student prava na vježbama iz kaznenog. Dodatno, ako se koja osjetljiva dušica iz pravosuđa nađe uvrijeđenom od strane medija, dobiva na sudu radi duševnih boli sebe, djece, punice i kućnog ljubimca negdje trostruko više od običnog građanina.

HDZ i SDP su razvalili pravosudni sustav

Dragi HDZ-ovci (a ni SDP nije bio bolji), vašim neprofesionalnim, partijsko-komunističkim i politikantskim vođenjem pravosudnog sustava u kojem jedino što uspijevate je zaustaviti kvalitetne kadrove došli ste do kraja. Rasuli ste sustav. Kazne dobiva ekipa s tri grama marihuane, teški kriminalci čekaju zastare, idu u toplice ili nam se smiju iz BiH.

Tri su osnovna temelja svake države: vojska, policija i pravosuđe. I mi građani se imamo pravo i buniti i komentirati ako nešto u tim sustavima ne radi: ako ministar obrane glumi genijalca i misli zeznuti Amere oko vojnih aviona, ako policija lovi ekipu s majicom na kojoj je slika marihuane ili ako sud očigledno ne radi svoj posao. A ovdje nije radio. 

Rezultat? Žrtva pod policijskom zaštitom i sudac pod policijskom zaštitom. Vjerojatno je, saznat ćemo i to narednih dana, netko tko ima kćerku ili nećakinju sličnih godina "pukao" i počeo prijetiti sucu. Nitko naravno nema pravo prijetiti sucu. Ali to se počne događati. Psihijatri će vam točno reći i kada. Postoje labilni ljudi. U ovoj zemlji ih ima dosta.

Morate, dragi političari, shvatiti. Ako pravosuđe ne radi, ljudi će početi na kraju uzimati pravdu u svoje ruke, tumačeći je kako je već subjektivno tumače. A do toga ste doveli vi – vlada, sabor, i cijeli pravosudni sustav. Država gdje sudovi ne rade je država koja silazi u kaos i nasilje. Počnite dovoditi stvari u red dok još ima vremena. A to znači: štitite poštene građane i kriminalcima punite zatvore. Zato postojite. Niste tu da kukate kako vas novinari ometaju i uznemiravaju te vas tjeraju da pišete izjave umjesto da pijete kavicu na kakvom korzu. Novinari za razliku od vas rade svoj posao.

Pročistite pravosudni sustav. Nagradite kvalitetne, izbacite one koji ne rade svoj posao. Jer ako taj sustav ne radi, onda u ovoj državi nije nitko siguran. Ako pravosuđe ne radi, onda vladaju razni šerifi i tko ima veći pištolj, a valjda vam to nije vizija budućnosti Hrvatske, ovoga što je od Hrvatske uopće ostalo.