970

Vučić i Vulin napali Hrvatsku zbog zabrane srpskim vojnicima da idu u Jasenovac

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prozvao je Hrvate da se ne žele sjećati svoje prošlosti i Nezavisne Države Hrvatske (NDH) pa da zato Srbi moraju u Republici Srpskoj (RS) graditi memorijalni centar za žrtve ustaških zločina nakon što je Hrvatska u subotu spriječila srpsku provokaciju zabranivši ulazak izaslanstvu vojske Srbije koje je s odorama putovalo na obilježavanje jasenovačkih srpskih žrtava.

Vučić je tako komentirao incident na granici između Hrvatske i Srbije kada su hrvatski policajci u subotu zabranili ulazak u zemlju izaslanstvu srpske vojske koje je namjeravalo odati počast Srbima ubijenima u bivšem ustaškom logoru u Jasenovcu.

"Ja razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti u Drugom svjetskom ratu... Postojala su samo dva nacistička režima u Europi", rekao je Vučić novinarima, aludirajući na Njemačku i NDH.

"Naš narod se borio protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvijećem pa bih danas da se ne sjećamo svega što je bilo", ustvrdio je srpski predsjednik.

Osvrnuo se i na Kolindinu izjavu da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi.

"Izjave koje sam čuo u Poljskoj bolje da ne komentiram", rekao je Vučić. Dodao je da će se uskoro snimati filmovi o Jasenovcu.

Hrvatska policija srpsku delegaciju vratila nazad

Hrvatska policija zaustavila je na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci izaslanstvo u kojem su bili zapovjednici s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, objavila je agencija Tanjug pozivajući se na srpsko ministarstvo obrane.

Policajci su ih pretresli i vratili u Srbiju uz obrazloženje da u Hrvatsku ne mogu unijeti službene uniforme i da nemaju dokumente koji opravdavaju svrhu boravka u zemlji, dodaje agencija.

Vučić kaže da zbog takvih incidenata Srbija namjerava podići memorijalni centar srpskim žrtvama u RS-u.

"Očekujemo uskoro prijedlog jedne od najboljih američkih kompanija o tome kako će izgledati memorijalni centar u Gradini. Mi moramo brinuti o tome da nam nitko ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima, žrtvama, da to bude u programu svake škole, na ekskurzijama", istaknuo je Vučić.

Javio se i Vulin

Na zabranu ulaska izaslanstvu srpskog ministarstva obrane i vojske nije ostao nijem ni ministar obrane Aleksandar Vulin, poznat po ranijim izjavama punim mržnje prema Hrvatskoj i Hrvatima i zapitao se kakva zemlja može takvo nešto učiniti.

"Koja bi to zemlja na svijetu učinila, ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije", rekao je Vulin, prema priopćenju ministarstva obrane, prenosi Tanjug.  

Vučić, koji je u subotu na vojnom poligonu u Nikincima u Srbiji bio na vojnoj vježbi, rekao je se da u posljednje vrijeme pojačano naoružavaju sve susjedne zemlje, uključujući i Hrvatsku.

I dok je rekao da Srbiji od susjedne Mađarske ne prijeti nikakva opasnost, pitao je čemu služi naoružavanje Hrvatske. "Hrvati se ozbiljno naoružavaju, imaju ozbiljnu vojsku. Imaju i 60 bradleyja (američkih oklopnih vozila). Pitao bih neke koji im to poklanjaju, čemu to služi?" rekao je Vučić.

Istaknuo je da Srbija mora jačati svoje sigurnosne snage kako bi bile spremne za sve izazove. "U uvjetima nemirnog svijeta kada ne znate što će se sutra zbivati...mi moramo biti spremni da zaštitimo narod od opasnosti i prijetnje", istaknuo je predsjednik Srbije.