970

Umjesto u zatvoru, ratni zločinac Merčep opet je u toplicama

Osuđenom ratnom zločincu Tomislavu Merčepu već je prešlo u naviku kraj ljeta umjesto u zatvoru provoditi u toplicama. Index je doznao od pacijenata Krapinskih Toplica da je Merčep ponovno u tom lječilištu, baš kao što je bio i prošloga rujna.

Preporuka liječnika i Ministarstva branitelja

Prošle je godine Merčep u Krapinskim Toplicama bio od 1. kolovoza do 15. rujna, dakle punih mjesec i pol dana, a na odmoru od zatvora je bio i 2017. godine.

"Zatvoreniku je temeljem preporuke liječnika odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za provođenje potrebnog liječenja ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sustava", poručili su nam lani iz Ministarstva pravosuđa pa nemamo razloga sumnjati da je isto objašnjenje i za ovogodišnji višetjedni boravak u toplicama. Osim liječničke preporuke Tomislav Merčep ima i pomoć Ministarstva branitelja.

"Ministarstvo branitelja je u koordinaciji s kaznionicom posredovalo u dogovaranju termina liječenja u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi", odgovorili su nam lani iz Ministarstva pravosuđa.

Tomislavu Merčepu se vrijeme provedeno u toplicama računa u odsluženje kazne, kako je lani ustvrdilo Ministarstvo pravosuđa. Toj tvrdnji usprotivio se glasnogovornik Županijskog suda u Sisku Željko Mlinarić koji je zadužen za praćenje Merčepove kazne. On tvrdi da se ratnom zločincu zatvor produljuje za onoliko dana koliko provede na ljetovanju u toplicama. Koliko znamo, svake godine najmanje mjesec i pol dana umjesto u zatvoru, provodi potpuno slobodan u toplicama. Brčka se u bazenima, masiraju ga, posjećuju ga prijatelji, o njemu se brinu liječnici i fizioterapeuti.

Odmor mu svi mi plaćamo

Pojednostavljeno, nije u zatvoru, nego na odmoru koji mu plaćaju hrvatski građani koje je u ratu svojim zločinima osramotio.

Najpoznatiji zločin koji su Merčepove postrojbe počinile jest ubojstvo obitelji Zec. Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović su u Zagrebu ubili Mihajla Zeca. Na ulici. Njegovu kći Aleksandru su na Medvednici ubili i bacili u jamu ispunjenu smećem. Nisu osuđeni zbog proceduralnih pogrešaka. Tomislav Merčep još je od Vukovara bio poznat po "specifičnim ispitivanjima", što je eufemizam za mučenja zbog kojih ga je Franjo Tuđman smijenio, a njegovi vlastiti suradnici ga u lisicama poslali za Zagreb.

Merčep tu, međutim, nije stao. Na Zagrebačkom velesajmu imao je gotovo privatni koncentracijski logor. U paviljonu 22 je naredio i odobravao ubijanje i mučenje civila. Bio je zapovjednik posebne jedinice rezervnih policajaca koji su odgovarali samo njemu.

Merčep je sve znao

"Merčep je sve znao. On nije osobno sudjelovao u egzekucijama, ali on je čitao sve što smo mu pisali u izvješćima, premda je većina informacija priopćavana usmeno. On je znao za svaku likvidaciju jer je bio zapovjednik i bio je za nas karizmatična osoba. (…) Mi smo u Pakračkoj Poljani jednako ubijali i Hrvate i Srbe. Nas su se plašili i Hrvati u Poljani. Selo je, naime, po cijelu noć slušalo jauke i zapomaganja iz zatvora, ljudi nisu mogli spavati, ali nam ništa nisu smjeli reći. Svi su znali da bi ako nešto priupitaju, i sami mogli završiti u zatvoru", rekao je za Feral Tribune Miro Bajramović, pripadnik Merčepove postrojbe koji je svojom rukom, po vlastitom svjedočenju, ubio 72 ljudi. 

Tomislav Merčep umjesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u - toplicama. Gospodar života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke Poljane, pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva 43 civila, koje su ubile njegove postrojbe.

Na sudu je dokazano da su njegovi podređeni nezakonito uhapsili ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživjelo tretman "merčepovaca", a tri osobe se vode kao nestale.