970

Thompson urlao "za dom spremni" u Skradinu. Policija ne zna što će

Na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Skradinu došlo je do uzvikivanja ustaškog pozdrava "za dom spremni" na javnom prostoru, a što predstavlja  kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske, no policija za sada nije reagirala. Naime, kako su nam potvrdili iz MUP-a, "informaciju o događaju" poslali su na Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku kako bi odlučili, nakon konzultacija, hoće li uopće postupati. Iz DORH-a, za sada, nije stigao odgovor na naš upit o tome što će "savjetovati" policiji. No, krenimo redom.

Prije dva tjedna objavljena je presuda Visokog prekršajnog suda prema kojoj je izvođač pjesme "Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “za dom spremni" na njezinu početku. Presuda je donesena 13. lipnja ove godine, a njome je kažnjen makarski pjevač Mario Roso koji je Thompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja.

Policija i DORH morali bi se držati zakona

U presudi stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Prema tumačenju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića izvođenje sporne pjesme u dijelu izvikivanja ustaškog pozdrava je zabranjeno, a policija i DORH moraju to poštivati, sve dok sud, eventualno, ne donese drugačiju presuda o ovom slučaju. Isto tako zamjenik šefa policije Josip Ćelić naglasio je kako policija mora provoditi zakon, sukladno presudi Visokog prekršajnog suda.

Policija za sada bez postupanja, čekaju što će im reći DORH!?

"Moram reći dvije riječi. Dakle, imamo jednu pjesmu iz Domovinskog rata oko koje se diže velika prašina. Nemojte da se to čini kao izgovor ili pravdanje, nije, za svaku dobru stvar se diže prašina, tako kaže naš narod, pa tako i za ovu našu pjesmu koja je iz Domovinskog rata, koja je jedan od simbola Domovinskog rata. To je naša simbolika koju ne damo, ako je se odreknemo, odreći ćemo se i sebe, možda i Domovinskog rata... Otpjevat ćemo u sjećanje na Domovinski rat pjesmu Čavoglave, onako kako smo je pjevali... Idemo zajedno...", najavio je Marko Perković u subotu u Skradinu izvođenje Čavoglava. Skradinom je za nekoliko minuta zagrmjelo "za dom spremni" uz istovremeno dizanje desne ruke cijele publike.

Spornu snimku objavio je Index, a unatoč svemu, šibenska policija za sada neće postupati. Kako nam kažu - čekaju DORH zbog konzultacija odnosno "daljnje koordinacije".

"Nadležna PP Šibenik poduzela je potrebite mjere i radnje s ciljem dokumentiranja svih događanja vezano za navedeno javno okupljanje - koncert te je o svim dosad prikupljenim činjenicama proslijeđeno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Daljnje postupanje poduzimat će se u koordinaciji s navedenim Državnim odvjetništvom", stoji u odgovoru šibenske policije. Iz odgovora se može iščitati da policija unatoč presudi i tumačenju pravnika i šefova policije nije, za sada, podnijela i prijave zbog ustaškog pozdrava.

Iz DORH-a za sada bez odgovora

Kako doznajemo, šibenska policija je istu stvar napravila i u slučaju nastupa Marka Perkovića Thompsona u Tribunju 24. lipnja ove godine, kada je također bilo izvikivanja ustaškog pozdrava. Iz DORH-a do danas nije u policiju došla preporuka postupanja u slučaju i ovog kršenja javnog reda i mira. Nije bilo, kako doznajemo, ni konzultacija s policijom. 

"Što je poduzeto nakon što je MUP obavijestio o događajima u Tribunju 24. lipnja i 31. kolovoza u Skradinu?" glasilo je naše pitanje DORH-u, no odgovor nam do objave ovog članka nije stigao.

Naglasimo na kraju kako u presudi Visokog prekršajnog suda, a po kojem bi morali postupati i policija i DORH, stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH.

Ustaški pozdrav ZDS predstavlja kršenje važećih zakona Republike

"Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja", stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović, a koja je objavljena prije dva tjedna.

Ovo je prvi put da je Visoki prekršajni sud dobio priliku izjasniti se o pokliču na početku Thompsonova hita “Bojna Čavoglave” i donijeti pravomoćnu presudu.

Index je nedavno objavio i odluku Ustavnog suda u kojoj se odbija žalba bivšeg predsjednika krajnje desnog HČSP-a Josipa Miljka i njegova odvjetnika Davorina Karačića na to da su Miljku prekršena ustavna prava presudom Visokog prekršajnog suda (VPS) iz 2015., kojom je osuđen za remećenje javnog reda i mira zbog toga što je poveo skandiranje ustaškog pozdrava ZDS.

To je još jedna odluka najviše sudske instance u Hrvatskoj koja potvrđuje da ustaški pozdrav ZDS predstavlja kršenje važećih zakona Republike.