970

SVETISLAV BASARA - Zemlja radovana cetvrtih

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Danas ćemo se pozabaviti (psiho)analizom komentara našeg stalnog komentatora „Radovana Cetvrtog“, uz napomenu da je citat u Radovanovom originalu.

„Govnaro matora“, obraća mi se „Radovan“, „znaj, kad jednom ovoga (cipuljica) ne bude, zasigurno ce se naci neko ko ni tebe nece zaboraviti !! (‘Ne ja, naravno, neko drugi, ja to samo ovako, s naucne strane, teorijski, ali neko drugi, sigurno’.. Prim. Out. Jovo Bakic) Epilog: Ako si se prepoznao u ‘recima’ laufera vjekoslava domagoja seselja iz predloga broj jedan – odlicno! Ako ne, ne boj se, podseticemo te kad dodje vreme !! ‘Ne ja, naravno, ja to samo kazem, ovako, socioloski, filozofski, cisto teoretski, logickim sledom, nikako ja, nego tamo neki, nekad, ali sasvim sigurno’..“

Kako ćemo na kraju videti, znam ja šta je i ko je „Radovan“, ali nemojmo kvariti saspens, pa se kobajagi zapitajmo šta je „Radovan“? Da li je radikal? Vučićevac? Martinovićev i Atlagićev drug? Ma jok. To je drugosrbijanac sa dna kace, pristalica bojkota koji se užasava nad Vučićevim tirjanstvom i Šešeljevim, Martinovićevim i Atlagićevim blagolupetanjima. Tu, do relativno skoro, „Radovan“ nije imao ništa protiv mene, daleko od toga, voleo je da popije poneku sa mnom, razumljivo na moj račun, ali sam mu onda uskratio uslugu koju mu nisam dugovao, sad plajpičim bojkot, nisam, dakle, za ujedinjenje, pa me je Radovan stavio na listu za odstrel.

Ne, naravno u njegovoj izvedbi, on je čovek socilog i filozof, očekuje de me umesto njega „skenja“ Jovo Bakić ili „tamo neki“, samo ne on. Obnovimo jučerašnje gradivo, podsetimo se šta dr Jung kaže za psihološke tipove poput „Radovana“ (a ima ih legion). To su, kaže dr, labilne, neuravnotežene, zastrašene osobe koje – ovo je amandman – pribegavaju (jalovom) zastrašivanju da bi odagnale svoje strahove i prikrile svoju duhovnu bedu.

Evo pitanje od 1.000.000 sendviča: da li nešto suštinski menja na stvari ako su „Radovan“ (i radovani) za Vučića ili za Trio Fantastikus, za izlazak na izbore ili za bojkot? Druga je stvar – nerešiv problem – što kako god da okreneš, u Srbiji uvek radovani pobede, ne svi odjednom i ne svi u isto vreme – jednom ovi, drugi put oni – ali obrni okreni, radovani odnose šnjur.

Sad natrag na bojkot, nije li Zoki Lutovac rekao da mora početi odmah, svom silinom, a i ja ću bojkotovati izbore. Vi ćete me opet pitati zašto onda plajpičim bojkot, a evo šta ću vam odgovoriti – ponajpre zato što je za nebojkotovanje zaprećeno optužbom za izdaju i kolaboraciju sa Vučićem – od čega mi se povraća – potom zato što podozrevam (a iskustvo me uverava da sam u pravu) da majke bojkotske invencije, sve radovan do radovana, od srpskog građanstva i seljaštva očekuju da izbore bojkotuju tako što će nekim magičnim postizbornim postupkom glasati za njih, što meni ne pada na pamet, taman da me se Jovo Bakić ili „tamo neki“ sete.

„Radovan“, inače, „Cetvrti“ zivi radi u Bajinoj Basti. Znam i ulicu i broj, ali ih ne otkrivam. Da ga ne bih „tipovao“.