970

SVETISLAV BASARA - Šmekeraj

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

„Druže Basara“ – piše mi komentator „Miloš Ilić“ – „budi šmeker pa napiši tko je uništio Trg republike i zbog koga propadaju novi putevi u roku odmah.“

Korektan, lepo vaspitan komentar, nema šta, ali ipak u podtekstu naslutih dubaru koja insinuira da se ja ko biva ustručavam da napišem tko je uništio Trg republike i zbog koga propadaju novi putevi.

Pa hajde da budem šmeker, mada ne znam zašto bi bilo šmekerski reći ono što govore i vrapci pod strehom Narodnog muzeja, tj. da je Trg „uništio“ Goran Vesić. Ali da je je stvar tako jednostavna? Čini mi se da nije. Da je tako bilo bi lako – njet Vesića, njet probljema. Ali nemoguće je njet biti Vesića? Ne nužnog ovog, mada se ovaj čini večan.

Hajde zato da stvar razmotrimo malo podrobnije. Da li je rekonstrukcija/uništavanje trga bila Vesićeva ideja? Decidirano – njet. Vesić nema (nite sme da ima) bilo kakve ideje, on ideje dobija „odozgo“. Aha, sad će da grakne Miloš, znači „odozgo“, budi onda šmeker pa reci da je Trg uništio Vučić.

E pa, Miloše, sad ćeš čuti ono što (verovatno) ne želiš da čuješ – Trg su, po meni, uništili prethodna vlast (u kojoj je Vesić takođe bio Vesić), tj. sadašnja opozicija i njeno biračko telo koji su – prvi nečinjenjem i lopovlukom, drugi belim listićima – Vučića i doveli na vlast.

Baš ga preterah. Kratkovido je to. Sledi ispravka. Trg nisu uništili ni prethodna vlast, ni beli listići, ni Vučić, ni Vesić nego dvovekovni sistem burazerskog lopovskog pluralizma, odgovornost, međutim, ostaje na prethodnoj vlasti koja taj sistem nije demontirala, a imala je i vremena i prilike, pa čak i kadrova.

Da li prethodna vlast, sadašnja opozicija, pokazuje bar stidljivu nameru da, ako se ponovo uspentra na vlast, demontira taj sistem. Decidirao jok. Ona bi samo da smeni Vučića i Vesića, a da ništa ne promeni jer namerava da radi isto ono što rade Vučić i Vesić, možda i sa Vesićem na istom mestu na kome je sada.

Vučića je još i moguće strmopizditi, bar teoretski, Vesića jok. Ako je Vesić uništavao trgove za JexS-ovog vakta, nastavio da ih uništava za Vučićevog, otkuda bilo kome ideja da neće nastaviti da ih uništava za bilo čijeg budućeg vakta.

Hajdemo dalje. Ne potcenjujem ničije destruktivne potencijale, ali stavimo ruku na srce pa se zapitajmo da li bi Milošević, Referendumski Lopov, JexS i Vučić – tim redosledom – bili u stanju da rade to što su radili (i rade) da im naruku nije išao gorepomenuti sistem koji – umesto na ustavu i zakonima – počiva ne degenerisanom, srednjovekovnom sistemu svemoćnih suverena i servilnih vazala koji unovčavaju vernost iskazanu suverenu.

To vam je pa – što reko „naš narod“ – smočite. I tako će vam biti dok vam iz dupeta ne dođe u glavu da će tako biti sve dok se radikalno – ako treba i primenom sile – ne demontira već dibidus istruleli sistem. U suprotnom – i posle Vesića biće Vesić.