970

SUD SAKRIO PRESUDU: Slučaj Mali zastareo

Postupak protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije Verke Atanacković, koja je osuđena za prikrivanje podataka o imovini bivšeg gradonačelnika Beograda, sadašnjeg ministra ekonomije Siniše Malog, po svemu sudeći će zastareti. Prekršajni sud u Beogradu je više od pola godine krio presudu od advokata Pištaljke, koja je i pokrenula postupak.

Pištaljka smatra da je odlaganjem da se njenom advokatu saopšti presuda, sud prekršio zakon kojim se uređuje oblast uručivanja presude, jer se po članu 161 sve odluke na koje oštećeni ima pravo žalbe dostavljaju njegovom punomoćniku, naveo je na svom sajtu portal osnovan da štiti uzbunjivače i istražuje korupciju i druge zloupotrebe u vlasti, privatnim i javnim preduzećima i drugim institucijama

Nakon što je advokat Pištaljke saznao da je presuda donesena pre više od šest meseci, otišao je u zgradu suda da mu presudu daju na uvid. Neočekivano, sud je odbio da mu uruči presudu, obrazlažući takvu odluku time da je postupak zastareo i da će mu sudija, nakon što se vrati sa odmora, uručiti ne presudu, nego rešenje o obustavi postupka zbog zastare. Tražeći pravdu advokat je otišao kod vršioca funkcije predsednika Prekršajnog suda, gde mu je dozvoljeno da vidi predmet i rečeno mu je da je najverovatnije došlo do tehničke greške zbog koje je okrivljena zapisničarka. Nakon svih neprijatnosti i nezakonitih postupaka, braniocu je uručena kopija presude.

„Ceo slučaj je prouzrokovao da se ponovo pokažu nedostaci našeg pravosudnog sistema. Borba za vladavinu prava i jedinu silu, a to je slovo zakona, mora da bude orijentisana prema svim građanima koji krše zakon, bez obzira na to da li su u pitanju visoki funkcioneri ili ne“, ističe za NIN Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik Pištaljke. Zbog ovog slučaja je ogorčen, ali poručuje da mu je dužnost da nastavi borbu.