970

Pljačka im materina

Nadežda Milenković, Peščanik.net, 12.08.2019.

Predsednik države je rekao da neće da razgovara sa liderima opozicije makar protestovalo i pet miliona. Ali da sa njima hoće da se bije. I to u nefer uslovima (vas petorica ja sam). A da sa narodom hoće da razgovara.

Sada se ispostavilo da ipak razgovara sa opozicijom a sa narodom se bije.

Dobro, ne razgovara on sa opozicijom. Jer za to, kako kaže, on nema ustavna ovlašćenja. Nema ustavna ovlašćenja? Ali ih ima da pred kamerama naloži da se ukloni zakonom zaštićena zgrada u centru Beograda jer mu je „ružna“, da javno čita dokumenta sa kojih nije skinuo oznaku državne tajne, da šakom i kapom deli pare iz državnog budžeta, da bez ovlašćenja pregovara i predlaže razgraničenje sa Kosovom…?

Dobro, očito da predsednik države ima problem sa razumevanjem pročitanog teksta pa nije razumeo ni odrednicu Ustava da se „Predsednik republike razrešava funkcije zbog povrede Ustava“ (da li je on uopšte položio zakletvu nad Ustavom ili su bile samo korice a unutra strip?), ali zar nije mogao da upamti bar zakletvu koju je položio – da će sve snage posvetiti ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda? U okviru kojih su valjda i sloboda govora, sloboda da biraš i budeš biran, pravo da budeš blagovremeno i istinito informisan, što su sve teme o kojima opozicija traži da se razgovara.

Da stvar bude gora, na razgovore je poslat ministar policije poznat po tome da podnosi tužbe protiv medija (pa bi nekome to moglo da deluje kao preventivno zastrašivanje), a ne ministar državne uprave i lokalne samouprave u čijoj su nadležnosti izbori i birački spiskovi o kojima opozicija takođe traži da se razgovara.

Da stvar bude još i gora (o, da, ne brinite, uvek može gore) ministra policije je opozicija upravo optužila da je nezakonito skarabudžio i fakultetsku diplomu a ne samo doktorat, što ga čini pogodnim kandidatom za razrešenje sa funkcije, ako ne i za tužbu, ali ne i za razgovore sa tom istom opozicijom.

Ali tako vam je to kad imate disleksičnu vlast – jedno misle, drugo izgovore, ne razumeju pročitano, pa umesto pravila Čatam hausa da se sme obelodaniti sadržaj razgovora ali ne i ko je šta rekao – oni ofiraju sagovornike a blefiraju stavove i, najvažnije, brkaju termine pa za Čatam haus misle da je Čaprazdivan haos. Srećom da pljačkaju nas a ne banke, inače bi stvarno bili ko u vicu: Vazduh u ruke pljačka vam materina, ovo je…