970

Plenković prihvatio sve zahtjeve inicijative "67 je previše"

Premijer Andrej Plenković je na sjednici vlade održanoj prije nekoliko dana objavio da će vlada prihvatiti sve zahtjeve referendumske inicijative "67 je previše". 

Vlada će predložiti izmjenu zakona točno onako kako je predložila ta sindikalna inicijativa.

Plenković je prvo rekao da je vlada krenula u cjelovitu reformu koju su pozdravili analitičari za kreditni rejting, da su otklonjene nejednakosti i da su vodili računa da nijedna skupina ne bude oštećena. 

"Svim osiguranicima smo omogućili pravo izbora kakvu će mirovinu primati, omogućili smo im i da se uključe u tržište rada i primaju punu mirovinu. Ukinuli smo i ulaznu naknadu za 3. stup, a mlade potičemo na mirovinsku štednju. No tijekom proljeća smo bili suočeni s aktivnostima građanske inicijative '67 je previše' i nakon što su potpisi prikupljeni, ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku - čuli smo poruku hrvatskih građana i kao vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju", rekao je Plenković na sjednici vlade. 

Ova odluka predstavlja veliki Plenkovićev obrat. Naime, premijer je često kritizirao sindikate zbog referendumske inicijative "67 je previše" te ih je na neki način optuživao da su se time uključili u predizbornu kampanju protiv njega na europskim izborima. 

Sindikati su, s druge strane, prije tjedan dana zaprijetili saboru da raspiše referendum ili će pozvati građane na ulice. 

Podsjetimo, u referendumskoj inicijativi koju je potpisalo gotovo 750.000 građana tražilo se da se starosna dob za odlazak u mirovinu pomakne na 65 godina i da se smanji penalizacija prijevremenih mirovina. 

Novosel: I dalje očekujemo raspisivanje referenduma

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je da, unatoč najavi premijera Andreja Plenkovića da prihvaća zahtjeve inicijative "67 je previše", i dalje očekuje raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu.

Pokretači sindikalne inicijative "67 je previše", u sklopu koje je više od 740.000 građana dalo potpis za održavanja referenduma o vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, komentirali su najavu Plenkovića da će Vlada u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Novosel je rekao Hini da, unatoč tome, i dalje od predsjednika Hrvatskog sabora traži raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu. 

"Zašto bi mi vjerovali predsjedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je Vlada provodila protiv naše referendumske inicijative", kazao je Novosel.

Sever: Nismo previše iznenađeni

Izrazio je žaljenje što Vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa "67 je previše" predala potpise u Sabor.

"Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako Vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati u nikakvim razgovorima oko tog novog zakona. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom", istaknuo je. 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da sindikati primarno očekuju raspisivanje referenduma jer su građani referendum i tražili.

No, ocijenio je da su sindikati u drugu ruku zadovoljni, jer se prihvatilo to što su tražili.

"Pomalo jesmo iznenađeni, iako ne previše. Sve tri sindikalne središnjice moraju sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo dalje reagirati, to treba biti dogovor svih nas", kazao je Sever Hini.

Oporba: Vlada je kapitulirala pred sindikalnim referendumom

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da je Vlada odlučila u cijelosti preuzeti prijedloge sindikalne inicijative "67 je previše" i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, Peđa Grbin (SDP) i Nikola Grmoja (Most) ocijenili su da je riječ o kapitulaciji Vlade.

"Moji kolege, a najčešće je to bio Arsen Bauk, više su puta govorili da od referenduma neće biti ništa jer si niti jedna Vlada ne može dopustiti da u izbornoj godini na referendumu bude potučena, a tako se na kraju i dogodilo. Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ-ove Vlade, koja je shvatila da će njen loš i za građane štetan prijedlog biti potučen i shvatila da je bolje popustiti nego lupati glavom u zid", smatra Grbin.

Grbin: Zašto je Vlada potrošila milijune da bi spriječila referendum

Naravno, kaže Grbin, drago im je da je Vlada to napravila, jer je ono što su predlagali za hrvatske umirovljenike i građane bila katastrofa.

"Međutim, dopustite mi da ovoj Vladi ipak pristupim s određenom dozom opreza i dok ono što je gospodin Plenković izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem nijednu riječ. Sjetit ćete se niza obećanja koja su davana na dramatičnim tiskovnim konferencijama od kojih u konačnici nije bilo ništa", rekao je SDP-ov zastupnik.

Na pitanje zašto Vlada nije to odmah učinila, odgovorio je kako je pravo pitanje zašto su potrošili milijune kuna iz džepova građana da bi pokušali spriječiti referendum. "Ako su do jučer tvrdili da će se urušiti čitav mirovinski sustav, ako se ne provede mirovinska reforma, a danas ovako lakonski kažu da će usvojiti prijedloge, znači da su do jučer - lagali", poručio je Grbin.

Što se tiče sindikalnog inzistiranja na provedbi referenduma, Grbin drži da, ako je riječ o referendumskom pitanju "želite li usvojiti takav zakon" i ako taj zakon Sabor usvoji, referendumsko pitanje postaje bespredmetno.

"Da je referendumsko pitanje bilo postavljeno na način 'smatrate li da bi građani trebali raditi do 65. ili 67. godine', onda bi mogli govoriti o tome da treba nastaviti s referendumskom procedurom, ali bojim se da s ovako postavljenim pitanjem to ipak neće ići u tom smjeru", ocjenjuje SDP-ovac.

Grmoja: Vlada priznala poraz zbog velikog broja potpisa

Grmoja je pak ustvrdio da je Vlada hrvatskim građanima već ukrala jedan referendum u režiji Plenkovića i Lovre Kuščevića, a ovaj nisu uspjeli ukrasti jer je bilo previše potpisa, preko 700 tisuća, pa je Plenković morao potpisati kapitulaciju.

"Zbog velikog broja potpisa,ovo je bio jedini mogući potez - priznanje poraza i prihvaćanje zahtjeva sindikata", istaknuo je Grmoja napomenuvši kako izgleda da se u izbornoj godini, nasuprot dosadašnjih tvrdnji Vlade, sve može i da se mirovinski sustav ipak neće urušiti.

"Vladi se definitivno ne treba sve vjerovati, a što će sindikati poduzeti ne znam, ne mogu govoriti u njihovo ime", kazao je Grmoja.

Goran Aleksić iz stranke SNAGA misli da Plenkovićeva najava nije predizborni trik jer, kaže, "zašto bismo išli na referendum ako je ovako jednostavnije, ja bih to isto napravio da sam na Plenkovićevom mjestu".

Inače bi se proveo referendum i na to bi se morao trošiti novac, a čemu trošiti novac, shvatili su valjda da nema izlaza i da mora biti tako kao što ljudi traže, smatra Aleksić.