970

Novi skandal u školi u Kninu: "Učiteljica tjera djecu da joj čiste cipele"

Učiteljica u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Kninu, prema navodima roditelja, vrijeđala je i ponižavala učenike, a čak su joj morali i čistiti cipele.

"Morali su pisati izljeve ljubavi prema njoj što djeca nisu htjela, nego im je ona rekla da pišu. Tijekom nošenja testa, radnih listića, slučajno joj stanu na nogu, ne namjerno i ona ih pošalje po spužvu da joj obrišu cipele. Ja ne mogu zamisliti svoje dijete kako kleči pred cijelim razredom i njoj briše cipele, mislim da to nikako nije korektno", kazala je za RTL Tamara Tomić, jedna od ogorčenih majki kninskih učenika.

Ista je majka za Feral News dodatno pojasnila kako je došlo do toga da njezinu sinu učiteljica naloži da joj čisti cipele.

"Išao je predati radni listić iz matematike prilikom čega je, budući da ona ne drži noge ispod stola nego se ispruži sa strane, slučajno nagazio učiteljicu. Učiteljica mu je rekla da uzme spužvu i obriše joj cipele, što je on i napravio. Pa on je samo dijete, mislio je da je normalno napraviti što ti učiteljica kaže tako da mi to nije niti ispričao. Kad je bio kod prijatelja iz razreda otac tog prijatelja je čuo kako komentira da je morao brisati cipele učiteljici. Srećom, otac me odmah obavijestio i tek smo onda, razmijenivši informacije s ostalim roditeljima, doznali da to nije jedini takav slučaj", ispričala je majka dječaka Tamara Tomić.

Roditelji su se pisanim i usmenim putem žalili svim institucijama.

Feral news javlja kako su, nakon što su za sve doznali, roditelji tražili hitan sastanak s ravnateljicom i stručnom službom povodom spomenutog incidenta. Prema tim navodima, ravnateljica je još u veljači, kad su roditelji usmeno zatražili hitan sastanak, upoznata s incidentom, ali nije obavijestila nadležne institucije.

Škola u veljači znala za incident, slučaj prijavila tek u travnju

Osim što je obaviještena usmenim putem, ravnateljica je bila prisutna i na roditeljskom sastanku održanom 28. veljače 2019., ali Agenciju za odgoj i obrazovanje obavještava o nastalom događaju tek u travnju, nakon što su roditelji poslali zahtjev za pisano očitovanje.

Većina roditelja je potpisala i dostavila zahtjev ravnateljici za pisano očitovanje u kojem kronološki navode niz propusta u njezinom radu. Naime, roditelji su se pobunili nakon što ih je učiteljica brutalno izvrijeđala. ''S obzirom da smo na predzadnjem roditeljskom sastanku održanom 28. veljače 2019. godine bili brutalno izvrijeđani (mi i naša djeca), oklevetani upadicama u riječ, urlanjem, vrištanjem i prijetnjama Vaše djelatnice, učiteljice Renate Pučić, onemogućeni za normalan razgovor i iznošenje našeg nezadovoljstva i mišljenja, primorani smo da našu komunikaciju svedemo isključivo na pismeni način. Naše riječi i žalbe Vama su 'otišle u vjetar' stoga je ovo jedini način da sve bude transparentno'', stoji u zahtjevu za pisano očitovanje koji su roditelji poslali ravnateljici.

Na spomenutom roditeljskom sastanku majka jednog učenika pitala je učiteljicu zašto je njezin sin morao čistiti njezine cipele. Na to joj je učiteljica, prema navodima roditelja, odgovorila: ''Kakva si ti to majka, što tvoj sin ima mene gaziti?''

Dijete zamrzilo školu

Ministarstvo je, javlja RTL, zatražilo žurno očitovanje škole, a školska ravnateljica je zatražila od Agencije za odgoj i obrazovanje stručan pedagoški nadzor po hitnom postupku, što im je obećano čim se učiteljica vrati s bolovanja.

U međuvremenu, roditelji djece koja pohađaju kninsku školu iščekuju rješenje. "Najgori mi je bio prvi dan škole, nisam znala tko će ga dočekati, hoće li biti neka zamjenska učiteljica, neka koja je već predavala ili će biti neka peta jer četiri učiteljice su se već u prvom razredu promijenile", kazala je Tamara Tomić.

Njeno je dijete, kaže, zbog ovoga zamrzilo školu. "Dijete koje je jedva čekalo školu, koje je znalo i pisati i čitati i zbrajati i oduzimati, sve, on je zamrzio školu i ne voli ići u školu. I uvijek je ista priča kad dođe iz škole - tko će biti sutra", kazala je.

Zbog psihičkog zlostavljanja učenika, majka zatražila premještaj u drugi razred

Još 2015. godine jedna majka je zatražila premještaj učenika u drugi razred ''zbog psihičkog zlostavljanja i nerazumijevanja disleksije i disgrafije'', piše Feral News.

''Moje dijete, koje ima disleksiju i disgrafiju, učiteljica je psihički zlostavljala. Govorila mu je da je glup. Ravnateljica mi je istovremeno, preko učiteljice, poručila da ga ne vodim kod psihologa jer time sramotim školu te da ukinem individualni program jer neće moći upisati niti jedan drugi smjer osim cvjećara'', komentirala je ogorčeno majka.

Kako pojašnjava, učenik je premješten u drugi razred, gdje je odmah primijećen znatan napredak u učenju i socijaliziranju s drugima.

''Moj mali i njegov prijatelj su joj morali kupovati marendu''

''Čudne stvari su se događale kod te učiteljice, djeca su je morala masirati, moj mali i njegov prijatelj su joj morali kupovati marendu i nositi je doma, to je strašno. Jednog malog je konstantno omalovažavala, govorila mu da je glup. Radi toga se i povukao u sebe'', komentirao je Željko Kološ, otac učenika koji je morao nositi marendu.

Učiteljica: Ovo je hajka određenog dijela roditelja

Učiteljica je za RTL kazala da se radi o "nevjerojatnoj hajci određenog dijela roditelja i da ništa od ovoga nije točno te da u 20 godina svoje karijere nikad nešto ovako nije doživjela", a gradonačelnik Knina Marko Jelić je komentirao je kako mu se čini da je došlo do popularizacije nasilja ili nedjelovanja društva. "Počevši od svakoga od nas – nismo dovoljno aktivni, ne bavimo se time i često prešućujemo kad se nešto događa, a stvari se neće promijeniti same od sebe", kazao je.

Podsjetimo, iz iste škole prije par dana je u javnost izašao slučaj učenika koji je terorizirao i fizički zlostavljao više drugih učenika.