970

Na hrvatskim fakultetima više od 11 tisuća mjesta ostalo prazno

Na hrvatskim fakultetima nakon završetka oba ovogodišnja upisna roka više od 11 tisuća mjesta ostalo je prazno. 

Na ta mjesta u akademskoj godini 2019./2020. neće doći nitko. 

Prije nekoliko dana objavljene su konačne rang-ljestvice za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u jesenskom upisnom roku.

Čak 11.251 mjesto ostaje prazno

Nakon provedenog ljetnog upisnog roka, slobodno su ostala 16.462 upisna mjesta, što je povećanje za 20 posto u odnosu na jesenski rok 2018. godine. Za preostala upisna mjesta u jesenskom su se roku prijavila 7924 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 5211 kandidata, objavila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO)

To znači da je prazno ostalo točno 11.251 mjesto. 

To je više od trećine istaknute upisne kvote za novu akademsku godinu jer podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazuju kako je u ljetnome roku bilo istaknuto oko 42 tisuće slobodnih upisnih mjesta, a pravo upisa je u ljetnom roku ostvarilo 24.048 budućih studenata, a u jesenskom, kako smo već naveli, njih 5211.

Na javnim sveučilištima oko šest i pol tisuća nepopunjenih mjesta

Samo na osam javnih sveučilišta, prema objavljenoj statistici, nakon oba upisna roka ukupno je ostalo nepopunjeno oko šest i pol tisuća mjesta.

Na Sveučilištu u Zagrebu tako je prazno ostalo gotovo tri tisuće mjesta, na splitskom sveučilištu oko 700, a u Zadru oko 500. 

U privatnim visokim školama ostalo je oko 1800 praznih mjesta, a na privatnim sveučilištima od 456 raspoloživih mjesta upisalo se tek 50 brucoša, što znači da će više od 400 mjesta ove akademske godine ostati prazno. 

Više od 200 praznih mjesta na izvanrednom stručnom studiju poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu

U Zagrebu je najviše praznih mjesta ostalo na izvanrednom stručnom studiju poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, više od 200. 

Oko 180 mjesta ostalo je prazno na redovitom studiju prometa na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. 

Gotovo 90 praznih mjesta ostalo je na izvanrednom studiju prava na Sveučilištu u Splitu, a više od 70 na izvanrednom stručnom studiju kineziologije.