970

Mirovina ima za još tri ili četiri godine

Bivši ministar financija Boris Lalovac iz SDP-ove vlade upozorio je da je unatoč popuštanju vlade pred svim zahtjevima referendumske inicijative "67 je previše" stanje mirovinskog sustava zabrinjavajuće.

"Novca za mirovine sigurno ima za tri ili četiri godine, dok ima tako dio gospodarstva. Govorili smo o tom razdoblju budućih mirovina, 2030., kada dio država uđe u određene cikluse. Koliko će tada biti PDV-a, koliko će se tada puniti proračun, to sigurno treba puno opreznije prognozirati. Ako se dogodi prva sljedeća kriza, morat ćemo dobro zbrojiti sve stavke i vidjeti kakvo je stanje", rekao je Lalovac za N1 televiziju. 

Rekao je da je prvo vlada najavila lom ako prođe referendum od mirovina, a da sad umjesto da kažu da su krivo izračunali, ne govore ništa nego samo kažu da sve prihvaćaju.

"Raditi do 67 godina, to su priče, ali na tržištu to ne stoji. Ljudi najbolje od sebe daju u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama. Radnici koji rade na istoku, u istočnim zemljama Europe, doslovno se “izraubaju” na poslu. I zamislite sad kad još čovjeku kažete da mora raditi do 67. i da će dobiti 20 posto od zadnje dvije tri godine", rekao je Lalovac.