970

Kolinda o zagorskoj pjesmi iz 1999.: "Tada se nije smjela spominjati Hrvatska"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Krapinu uoči 54. Festivala kajkavskih popevki.

Tom je prigodom u krapinskoj Gradskoj vijećnici Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH za sve ono što je učinjeno u protekle 54 godine.

"Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, u kletima, pod brajdama, kada u ozračju kaja i popevka dohaja", rekla je Grabar-Kitarović prilikom uručivanja Povelje. 

"Posebno se veselim novim uspjesima, novim popevkama i hitovima koje ćemo rado pjevati na svadbama, krstitkama i u kletima na druženjima", dodala je.

Gaf predsjednice

Grabar-Kitarović je istaknula kako je šefica njenog kabineta Zagorka. Usput je spomenula pjesmu "Pod brajde", autora Rajka Suhodolčana.

Predsjednica se očito zabunila rekavši da je ta pjesma nastala u "vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska". Inače, pjesma je nastala 1999. godine.

"Moja šefica kabineta, koja je danas ovdje, je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku 'Došel bum doma, sel si bum pod brajde', koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje", rekla je Grabar-Kitarović.

Autor pjesme ne zamjera predsjednici

Autor pjesme Rajko Suhodolčan kaže kako ne zamjera predsjednici.

"Meni je drago da je predsjednica spominjala tu pjesmu. Vidio sam kako ju je pjevala i u Afganistanu. Mislim da joj se omaklo i ne zamjeram joj", rekao je za Dnevnik.hr Suhodolčan pa dodao:

"Možda je predsjednica pomiješala tu pjesmu s pjesmom 'Ak sam ti srčeko ranil'. Tu pjesmu sam otpjevao s kvartetom Gubec. No to je bila samo jedna od obrada. Stara je 50-ak godina, a prije mene su je otpjevali mnogi, među ostalima i Vice Vukov", zaključio je Suhodolčan.