970

Koja je prava Kolinda, ona koja se hvali partizanima ili ona koja brani ustaše?

Gordan Duhaček, tekst za portal Index 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije još oficijelno objavila svoju kandidaturu za predsjedničke izbore, iako je već rekla da želi reizbor, i to u intervjuu za proustaški Hrvatski tjednik. Bez obzira na to, Kolinda je već odavno u kampanji za reizbor, zapravo od prvog dana prvog predsjedničkog mandata.

Kolinda je tijekom mandata glumila vrhovnu navijačicu nogometne i teniske reprezentacije Hrvatske, selila je ured uzduž i poprijeko po Hrvatskoj, tvrdila da je ZDS “stari hrvatski pozdrav”, pa da je ustaški pozdrav, pa da ga treba izbjegavati, pa da ga nitko ne smije zabraniti.

Ukratko, Kolinda daje izjave skrojene prema profilu publike, čak i pazi koje će stvari objaviti na manje popularnom službenom profilu na Twitteru od onoga na Facebooku, gdje ima više njenih glasača. Pritom joj nikad nije smetalo što je sama sebi proturječna, što ima jednu priču za domaću, a drugu za stranu publiku, što je smatraju tvornicom gafova, što se otkriva njena neupućenost u razna pitanja koja obuhvaćaju njezine ovlasti itd. Predsjednicu kao da je nemoguće posramiti.

U subotu je napala Pupovca, Vučića, Srbiju...

Unatoč svemu tome, Kolinda se proteklih dana uspjela nadmašiti. U subotu, 31. kolovoza, dala je intervju za HTV u kojemu je davala antisrpske izjave i zvučala kao kolumnistica spomenutog Hrvatskog tjednika.

Nasilje nad građanima RH srpske nacionalnosti nije htjela konkretno osuditi, zadržavši se na općenitoj osudi nasilja, ali je zato htjela podijeliti lekciju koja ide na ruku onima koji negiraju antisrpsku atmosferu u hrvatskom društvu.

“Riječ je o incidentu koji se još uvijek istražuje. Policije je poduzela sve potrebne radnje, izašli su na teren, napravili istragu, privedene su osobe, podignute su prijave protiv tih osoba, međutim, istraga još traje. Ono što ste me pitali jesam li u kontaktu s nadležnim službama, naravno da jesam. Izvješća primam, međutim istraga još nije gotova tako da ne želim komentirati pojedinosti tih incidenata. Moram reći da nasilje uvijek i svugdje osuđujem. Osuđivala sam ga i osuđujem. Ali želim isto tako vrlo jasno reći da se ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje. Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netoleranciju i izgrede i takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti”, rekla je Kolinda za HTV.

Lupanje šakom o stol

Srbiji je poručila da “Hrvatskoj svakako neće dijeliti lekcije država koja se nije suočila s vlastitom poviješću”. Nastavila je o Srbiji: “Država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine i genocid koji su počinjeni u njeno ime, država koja još i dan-danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima i koja je rehabilitirala četništvo i srbijanski fašistički režim iz Drugog svjetskog rata.”

“Velikosrpska agresija jest zabilježena, nažalost, krvavim slovima u hrvatskoj povijesti. Ona je samo još jedan totalitarni režim i treba biti i tretiran kao takav. Ona je propala, ona je poražena. Međutim, isto tako svima onima koji i danas prijete Hrvatskoj želim vrlo jasno reći da nikada više niti jedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar, neka se nitko time ne zavarava”, govorila je Kolinda komično udarivši šakom o stolić s kitom cvijeća koji je bio između nje i Damira Smrtića.

U svakom slučaju, Kolinda je na HTV-u nastupila kao kandidatkinja tvrde nacionalističke desnice, usmjerivši većinu svojih odgovora na Srbe, Srbiju, Pupovca i Vučića. Za unutarnje prilike Kolinda je malo antisrpski ustašovala, što joj nije prvi put.

Skandalozni intervju za proustaški Hrvatski tjednik

Bio je to prvi Kolindin intervju nakon onoga u HT-u, u kojem se praktički opravdavala jer kritizira ustaškog zločinca Antu Pavelića: “Svi smo mi ljudi, nitko od nas ne može prvi baciti kamen, ali Ante Pavelić učinio je neke fatalne pogreške. Mi možemo danas raspravljati o tomu zašto je to učinio, je li morao ili nije morao, ali to neće promijeniti činjenicu da jest, ni osjećaje ljudi koji su se osjetili prevarenima i izdanima.”

Kolinda se onda poražavajuće hvalila time što “nije otišla ni u Jasenovac na službeni dio” te da je tamo išla isključivo kao “osoba, kao Hrvatica, kao majka i građanka”. Ali dužnost predsjednice je baš u tome da kao predsjednica ode u Jasenovac, što je Kolinda ipak učinila, i to u društvu izraelskog predsjednika. Ona zapravo laže, jer je i njen posjet Jasenovcu u društvu izraelskog kolege “službeni dio”.

Kolinda je u tom intervjuu izjavila da u vezi Jasenovca “treba provesti kompletnu forenziku” te da ćemo “tek tada pouzdanije moći utvrditi što je sa žrtvama u Jasenovcu”, čime je dala podršku najgorim filoustaškim lažima i negiranju zločinačkog karaktera ovog logora. O ZDS-u je rekla da je pod njime obranjena Hrvatska.

U nedjelju se u Varšavi hvalila sudjelovanjem Hrvata u antifašističkoj borbi

U nedjelju, 1. rujna, Kolinda je sudjelovala u Varšavi na komemoraciji prigodom obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

"Ovdje smo kako bismo iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja se prva počela boriti protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u obranu slobode i mira u Europi i u svijetu. Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana", rekla je predsjednica, koja je svoj mandat započela uklanjanjem biste lidera Hrvata u antifašističkoj borbi, Josipa Broza Tita.

Odjednom je Kolinda otkrila partizane i Tita, kakvim sličnu komemoraciju poput varšavske sama nikad ne bi organizirala ili pohodila u Hrvatskoj.

Mlada partizanka Kolinda

"Obilježavamo 80. godina od početka Drugoga svjetskoga rata, što je iznimno važna obljetnica - za Hrvatsku, Poljsku i za cijeli svijet. Ova obljetnica podsjeća nas kako je potrebno stalno i s najvećom odgovornošću ulagati najveće napore u izgradnju i očuvanje svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti, kako se više nikada ne bismo morali suočiti s prijetnjom svjetskog i svakog drugog rata“, dodala je važno hrvatska predsjednica.

Na konferenciji sudjeluju, među ostalima, i njemačka kancelarka Angela Merkel i američki potpredsjednik Mike Pence, a pred njima sigurno ne bi bilo oportuno govoriti o ZDS-u kao pozdravu heroja obrane domovine i prijetiti Srbiji. U Varšavi je Kolinda postala “mlada partizanka” koja se hvali antifašizmom u Hrvata.

Stoga se postavlja pitanje: koja je Kolinda Grabar-Kitarović prava, ona koja ustašuje ili antifa Kolinda?