970

KO I ZAŠTO FIRMAMA BRANKA STEFANOVIĆA POZAJMLjUJE MILIONE BEZ KAMATE - Čudne poslovne kombinacije oca ministra policije

Autor: MILAN ĆULIBRK, tekst za nedeljnik ''NIN''

Iako Goran Todorović tvrdi da je njegov Gim 27 miliona dinara pozajmio „povezanim licima“, u kojima Gim ima 100 odsto vlasništva, Branko Stefanović je u jednoj od te dve firme suvlasnik, a u drugoj jedini vlasnik. Todorović, ipak, nema razloga za brigu što mu dug nije vraćen, jer tri godine posle prve ortačke firme sa Stefanovićem, njegov Gim ima 146 puta veće prihode nego u 2014.

Firma Gim, čiji je vlasnik Goran Todorović, od decembra 2015. poslovni ortak Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, po mnogim merilima spada u najbrže rastuće kompanije u Srbiji. Dok se srpski zvaničnici hvale rastom bruto domaćeg proizvoda u 2018. od 4,3 odsto, neto profit Todorovićeve firme porastao je za godinu dana 38 odsto (sa 106,8 na 147,9 miliona dinara), a poslovni prihodi za 94 odsto (sa 975 miliona na 1,89 milijardi dinara). U nekim drugim okolnostima, ovo bi mogla da bude priča o poslovnom uspehu jednog domaćeg biznismena, ali...

Od rasta prihoda i profita, veću pažnju javnosti privlači podatak da je Gim u 2018. imao „dugoročne finansijske plasmane“ od 50,24 miliona dinara ili oko 425.000 evra. Od toga je 26,74 miliona dinara pozajmio „matičnim i zavisnim pravnim licima“. U suštini radi se o dugoročnim pozajmicama dvema privatnim firmama, Junajted BG (United BG) i Vorldvajd konstrakšn end inženjiring kompani (Worldwide constructions and engineering company).

U svemu tome ne bi bilo ništa čudno da sa tim „zavisnim pravnim licima“, osim Todorovićevog Gima, nije povezan i Branko Stefanović. Upravo njih dvojica su, sa kapitalom od po 25.000 dinara, osnovali Junajted BG 4. decembra 2015, dakle godinu i po dana nakon što je, u martu 2014, Stefanovićev sin postao ministar unutrašnjih poslova u vladi premijera Aleksandra Vučića.

Vlasnička struktura Junajteda BG nije se menjala do proleća prošle godine, a od tada njegov jedini vlasnik je - Branko Stefanović. Ta promena, upravo na njegov zahtev, evidentirana je 2. aprila 2018. i u Agenciji za privredne registre. Nekoliko meseci kasnije ta firma dobila je, uz prethodnu saglasnost MUP-a, dozvolu Ministarstva trgovine da može da trguje oružjem i vojnom opremom.

Bez obzira na to što je već godinu i po Stefanović senior jedini vlasnik, Todorović Junajted BG, bar zvanično, i dalje tretira kao „zavisno pravno lice“. U napomenama, koje je uz finansijski izveštaj Gim dostavio APR-u, a koje je kao direktor potpisao lično Todorović, navodi se da Gim u Junajtedu BG „ima učešće u visini 100 odsto kapitala“ i da je od Junajteda BG 31. decembra 2018, na ime date beskamatne pozajmice, potraživao 6.050.000 dinara. S obzirom na to da je 31. decembra 2017. od Junajteda BG imao potraživanje od 1.869.000 dinara, može se zaključiti da je Gim i lane Junajtedu BG odobrio novi beskamatni kredit, pa je po tom osnovu dug uvećan 3,3 puta. To se vidi i u bilansu stanja Junajteda BG, u kome piše da su dugoročne obaveze u poslednjih 12 meseci povećane na 6.050.000 dinara. S tim u vezi postavlja se pitanje ko bi iz čisto poslovnih, a ne nekih drugih interesa odobrio novu pozajmicu firmi koja ni stari dug nije vratila, a uz to je prošle godine iskazala neto gubitak od 3,58 miliona dinara, uz poslovni prihod od samo 10.000 dinara!? Da li bi ijedna banka na svetu firmi sa takvim bilansom odobrila bilo kakav, a kamoli dugoročni kredit?

Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 22. 8. 2019.