970

Kalmeta oslobođen, njegovi suradnici osuđeni na zatvor

Nakon dvije godine suđenja objavljena je nepravomoćna presuda za korupciju bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima. Kalmeta je oslobođen. 

Županijski sud u Zagrebu Kalmetu je oslobodio optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Sutkinja Gordana Mihela Grahova pročitala je presudu u kojoj stoji da Kalmeta nije organizirao skupinu za počinjenje kaznenih djela.

Krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika i bivših suradnika.

Nekadašnji Kalmetin državni tajnik Milivoj Mikulić, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), osuđen je na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.

Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će morati vratiti nezakonitu imovinsku korist.

Sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao skupinu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Očekuje se i presuda za dio optužnice prema kojoj je Kalmeta Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", od marketinške agencije Fimi media kojoj se, u drugom postupku, sudi za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Kalmeta nakon presude: Znao sam

"Nitko mene ne tereti za apsolutno ništa. Ja sam znao da to jedino tako može biti, ali tko je meni vjerovao. Trebalo je sve ovo proći, saslušati desetke svjedoka da bi to ustanovili", prva je reakcija Božidara Kalmete nakon oslobađajuće presude, javlja Media Servis.

"Želim zahvaliti vama što ste pratili tijek suđenja jer preko tog praćenja i vašeg profesionalnog prenošenja što se događalo u sudnici i javnost je imala prilike doznati i čuti što se ovdje događa", kazao je Kalmeta nakon suđenja, prenosi N1.

"Želim zahvaliti mom odvjetniku i čovjeku prije svega koji mi je bio potpora i naravno svojoj obitelji i svim ljudima u Zagrebu i Zadru koji su me zaustavljali  na ulici i davali mi potporu, to mi je davalo snagu i vjeru da će istina doći na vidjelo i da će presuda biti ovakva kakva je izrečena.

Niti jednom riječju nisam politiku spominjao niti se vadio na politiku i pričao da je to političko suđenje. Ovo je prvostupanjska presuda, hoće li biti žalbe ili neće vidjet ćemo", rekao je te dodao da ostaje u mirovini.