970

Istraživanje: Kolinda gubi potporu, Milanović joj sve bliže

HRT je u Dnevniku objavio rezultate HRejtinga, istraživanja koje za njih provodi agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Prema rezultatima, da se sada održava prvi krug predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi 28,5% glasova, Zoran Milanović 24,8%, a na trećem mjestu je Miroslav Škoro s 18,2%.

Mislav Kolakušić na četvrtom je mjestu s 8,6% glasova. Od 2% do 4% glasova dobivaju tri potencijalna kandidata Dejan Kovač 3,2%, Ivan Pernar 2,7%, Dalija Orešković 2,6%. Vlahu Orepića bi izabralo 1,3% birača, a Katarinu Peović i Tomislava Panenića neznatnih 0,5%.

Ovakvo je stanje bilo u svibnju: Puno veća razlika nego danas

21. svibnja je posljednji put bilo objavljeno ovo veliko istraživanje. Od tada do danas Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je 6,17 postotnih bodova, gotovo isto toliko napredovao je Zoran Milanović, za 6,27. Razlika između njih dvoje u svibnju je iznosila malo više od 16 postotnih bodova, sad je manja od četiri.

Najveći napredak ostvario je Miroslav Škoro, potpora birača tom kandidatu veća je za 8,86 postotnih bodova. Prednost Kolinde Grabar-Kitarović u odnosu na Škoru smanjila se s više od 25 postotnih bodova na oko deset.