970

Dokazali smo da je Lončar povezan sa kriminalom

Posebno mi je drago da smo dobili nagradu za priču o ministru Zlatiboru Lončaru jer to je jedno od naših najznačajnijih istraživanja.

Tom pričom smo dirnuli u najmračniju tačku našeg društva – mesto gde se ukršta organizovani kriminal, vlast i bezbednosne službe. Ovaj fatalni spoj nam ne dozvoljava da kao društvo napravimo korak napred već decenijama – kaže za Danas Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a, povodom nagrade EU za istraživačko novinarstvo koju je ovaj portal dobio za tekst „Lončar medicinskim izveštajima omogućio kriminalcu da izbegava suđenja“.

– Lončar je čovek koji je povezan sa kriminalnim strukturama, što smo jasno dokazali našim radom, ali i koji je jako povezan sa bezbednosnim sektorom. Bio je blizak bivšem šefu BIA, a njegov kum je takođe radnik te agencije – ističe Dojčinović. Naš sagovornik dodaje da je strah ljudi od Lončara i ćutanje koje je pratilo rad na njihovim pričama, svedočilo o tome da je u pitanju jedna jako uticajna i moćna osoba.

– Za razliku od drugih SNS ministara koji svoji autoritet crpe isključivo iz Vučića, jasno je da je Lončar moćan sam po sebi i da svoju moć crpi i iz nekih drugih centara mimo vlade i predsednika. Takođe i njegova nedodirljivost, da je ostao ministar uprkos svemu što je otkriveno, svedoči o njegovoj moći – smatra Dojčinović.

Prema njegovim rečima, to je jako mračan i bizaran slučaj, da neko kao što je Lončar bude na poziciji ministra. Upitan kako su kolege širom sveta reagovale na KRIK-ovu priču, naš sagovornik kaže da su svi bili u neverici.

– Kada na novinarskim konferencijama širom sveta prezentujemo šta smo otkrili o njemu, kolege gledaju u neverici, uključujući i kolege iz Južne Amerike, kod kojih je kriminal svakodnevica. Retko ko je čuo za tako bizaran slučaj – kaže Dojčinović.

Tužilaštvo ne reaguje

Uprkos tome što nadležni u Srbiji ne reaguju na saznanja istraživačkih novinara, KRIK nema nameru da odustane od svojih priča. „Čak i to što tužilaštvo ne reaguje, a nismo ni očekivali da će reagovati jer znamo ko su nasi tužioci, nas ne obeshrabruje. Najbitnije je za nas to što smo otkrili ove slučajeve, dokazali ih i objavili priče. Tu se novinarski posao završava. Otkrili smo u javnosti i omogućili da ove stvari budu zabeležene. Lopta je u rukama tužilaštva sada i da li će oni i kada reagovati nije nešto na šta možemo mi uticati – zaključuje Dojčinović.