970

Bujančeve navlakuše za naivne

Radi se o Škorinoj, preciznije - Bujančevoj navlakuši za naivne ili neuke desničarske birače. Škoro im zapravo samo govori ono što oni žele čuti, podilazi im jeftinim forama o jačanju ovlasti »jape« i zabranama »četničkih« stranaka, a realnost je da za provedbu takvih odluka Miroslav Škoro nikad, pa ni tad, ne bi uspio dobiti podršku Sabora

Piše: Tihana Tomičić, komentar za ''Novi list''

Zanimljivo je gledati javne istupe neovisnog kandidata desnice Miroslava Škore. Dok govori pred novinarima pravi se malo nevješt, kao da nije celebrity i nema iskustvo nastupa pred kamerama. Dosad je uglavnom komunicirao putem društvenih mreža, a tek odnedavno izlazi pred kamere i pritom je čak, kao, malo sramežljiv.

Ali, to mu je samo zavjesa iza koje krije opasne političke teze. Tako mu je, isto kao slučajno, kod Velimira Bujanca »izletjela« skandalozna izjava o tome da bi Pupovčev SDSS možda trebalo zabraniti jer da Milorad Pupovac ionako ide po mišljenje »na Frušku goru«.

Jednako tako lažno, Bujanec se u tom razgovoru čudio kako to Škoro nedovoljno osuđuje Pupovca, sve dok ga u toj namještenoj igri, nije »natjerao« da izgovori ideju o zabrani jedne političke stranke, i to manjinske, i to stranke koja je u vladajućoj koaliciji, i podupire Vladu Andreja Plenkovića.

Inače, u Hrvatskoj praktički nikad nijedna stranka nije zabranjena, i propisi su u tom smislu demokratski konstruirani, pa predviđaju da stranka mora doslovce biti fašistička s programom za pogrom ljudi, da bi je Ustavni sud zabranio.

Utoliko je Škorina izjava veliki presedan i govori o političkom karakteru ne samo njega kao kandidata za predsjednika Republike, nego još više onih koji ga okružuju, a njegov »frend« Bujanec je svakako jedan od njih, i vjerojatno se može očekivati učestalo stand-up nastupanje Škore u Bujici tijekom ovih mjeseci, što će mu biti glavna platforma za istupe.

No, Škoro je ionako već odavno probio granice onoga što bi u parlamentarnoj demokraciji bilo realno očekivati. Njegov prvi nastup i osnova programa ideja je jačanja predsjedničkih ovlasti do te mjere da skoro sve poluge moći, uz razne oblike veta na parlamentarne odluke, budu u rukama jednog čovjeka na Pantovčaku.

Možda se ugledao u Borisa Johnsona s njegovim idejama o suspenziji parlamenta, koja bi u Britaniji mogla idućih tjedana izazvati građanske akcije, a uostalom već je i destabilizirala parlament jer su Johnsona zbog takve diktature već počeli napuštati i njegovi zastupnici. I pritom nisu žetončići, nego demokrati, jer ne žele dopuštati suspenziju biračke volje građana.

Znajući da pretjeruje, Škoro se u isto vrijeme pravi i državnikom novog kova, pa je tako objavio svoj zdravstveni karton kako bi utišao napade drugih da je on zapravo bolestan, te da nije »pouzdan« kandidat nakon što je prošle godine doživio infarkt.

Sljedeća je objava detaljne imovinske kartice, najavljuje. Tako je njegova kandidatura zapravo miks opasnih antidemokratskih političkih namjera s jedne, te lika duhovitog i modernog političara kojem su skloni najmlađi birači, s druge strane.

Mudro, no sve je to zapravo lažno. Radi se o Škorinoj, preciznije - Bujančevoj navlakuši za naivne ili neuke desničarske birače. Škoro im zapravo samo govori ono što oni žele čuti, podilazi im jeftinim forama o jačanju ovlasti »jape« i zabranama »četničkih« stranaka, a realnost je da za provedbu takvih odluka Miroslav Škoro nikad, pa ni tad, ne bi uspio dobiti podršku Sabora.

Za izmjenu Ustava i predsjedničkih ovlasti treba mu dvotrećinska većina u parlamentu koju može samo sanjati, a i pridobivanje Ustavnog suda, u kojem ipak ima dosta suvislih ljudi i pravnih stručnjaka od imena, malo je na vrbi svirala.

Uostalom, budimo realni, radi se o kandidatu koji je po anketama tek treći, a u istom spektru desnice i desnog centra ima protukandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović s kojom se teško može potući na način da baš on bude dobitnik za drugi krug sa Zoranom Milanovićem.

Stoga su Škorine priče samo šarene laže za naivne, puki desničarski folklor od kojeg će se on osobno ionako prije ili kasnije ograditi, vjerojatno uz objašnjenje da se samo šalio, jer on je tako duhovit, a i kampanja je samo estrada.