970

Bandić je lagao o požaru otpada. Gorio je opasni otpad

Krajem srpnja izbio je požar na zagrebačkom odlagalištu smeća Jakuševac. Cijelu noć su se vatrogasci borili s požarom na relativno malenom prostoru, a jutro je Zagreb dočekao prekriven teškim, smrdljivim dimom. Brojni građani žalili su se na teškoće s disanjem, no iz nadležnih službi nitko ih nije obavijestio da bi bilo dobro da ne izlaze na otvoreno ili da ne otvaraju prozore – kako je učinjeno za vrijeme prošlotjednog požara smeća u Puli. Štoviše, gradonačelnik Milan Bandić, Ured za upravljanje hitnim situacijama te Nastavni zavoda za javno zdravstvo tvrdili su da su sva onečišćenja nastala požarom unutar dozvoljenih granica.

Međutim, gradski zastupnik Renato Petek mjesec je dana uporno tražio odgovore o tome što je gorjelo na Jakuševcu te kakvo i koliko je opasno bilo zagađenje. Konačno ih je dobio.

Nisu testirali na furane i dioksine, otrovni su i na dodir

"Iz njihovih odgovora proizlazi da nisu uopće testirali zrak na furane i dioksine, najopasnije tvari koje nastaju u požarima otpada. Svjesno su lagali da nema zagađenja jer ga nisu ni tražili, a gorio je opasni otpad", rekao je Petek za Index. Nastavni zavod za javno zdravstvo testirao je zrak na ugljikov monoksid i dioksid, sumporne i dušikove okside te formaldehid. I te su vrijednosti bile unutar normale, ali su prešutjeli da je u zraku bilo skoro 30 puta više štetnih lebdećih čestica nego što je dozvoljeno.

"Gradonačelniče, lagali ste građanima. Zašto ste im lagali i zašto ste im ugrozili zdravlje?" pitao je danas Petek u gradskoj skupštini gradonačelnika. Bandić je odbio odgovoriti i poslao pročelnicu Mirku Jozić da pokuša odgovoriti na Petekovo pitanje.

Testirali uređajem za ispitivanje dimnjaka

"Čisti se ploha na kojoj je izgoreni materijal i ispitat će se struktura zidova. Nismo sretni da se događaju požari na odlagalištu i mislim da su građani bili informirani o stvarnom stanju", petljala je pročelnica Mirka Jozić.

"Naručili ste od Zavoda Andrija Štampar da uređajem za provjeru dimnjaka analiziraju požar. To je potpuno neprimjereno. Svi stručnjaci se slažu da je izuzetno bitno analizirati furane i dioksine koji nastaju požarom", odgovorio joj je Petek. Dioksini i furani su izuzetno otrovni ako se udahnu pa čak i ako dođu u dodir s kožom. 

Mjesec i pol nisu odvozili otpad, cijena se udvostručila

Gradonačelnik Milan Bandić nakon požara je tvrdio da je na Jakuševcu gorjelo samo drvo. Međutim, to nije istina. Prema podacima koje je prikupio Petek proizlazi da je izgorjelo, između ostalog, 7 tona otpadne gume i preko 14 tona plastike koje nekontroliranim izgaranjem oslobađaju upravo furane i dioksine.

Takvog opasnog otpada, koji se prema tvrdnjama Gradske uprave samozapalio, bilo je vjerojatno i više jer punih mjesec i pol dana razvrstani otpad nije odvožen jer je istekao ugovor s oporabiteljem. Uz to, otpada je bilo i više nego što dozvoljavaju kapaciteti odlagališta. Ono ima dozvolu za 3000 kubika, ali iz fotografija je vidljivo da ga je bilo daleko više nego što je kapacitet sedam boksova za razvrstavanje. To je samo po sebi prekršaj, ali za njega nitko neće odgovarati jer ta ploha, za razliku od ostatka odlagališta, nije pod kontrolom Ministarstva zaštite okoliša.

Osim požara jedna od posljedica isteka ugovora s oporabiteljem i nakupljanja golemih količina otpada, koji se posljednjih mjesec dana može vidjeti i po zagrebačkim ulicama, drastično je povećanje naknade koju Zagreb plaća oporabitelju. Cijena je porasla sa 660 na 1320 kuna po toni. Dakle, udvostručila se.