970

Uhićenoj HAC-ovoj piromanki prijeti 10 godina zatvora

53-godišnja piromanka koju se sumnjiči da je podmetnula veliki požar kod Šibenika dugogodišnja je djelatnica HAC-a.

Potvrdili su to jutros iz samog HAC-a, kao i informacije koje su se ranije pojavile u medijima, a koje govore kako je 53-godišnjakinja odgovorna za još najmanje sedam požara počinjenih 2017. godine.

Ona je prije pet dana privedena na ispitivanje, a nakon toga istražnom sucu. Prijeti joj i do 10 godina zatvora.

"Osumnjičena je dovedena u državno odvjetništvo u Šibeniku, gdje ju se u nazočnosti psihijatra i branitelja pokušalo ispitati, no to nije bilo moguće zbog iznesene sumnje liječnika u raspravnu sposobnost i mogućnost iznošenja obrane.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku prijedlog da se protiv osumnjičenice odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", poručuju iz ODO-a Šibenik. 

HAC potvrdio da se radi o njihovoj zaposlenici

"Vezano uz medijske upite, HAC može potvrditi kako je zaprimio službenu obavijest da Policijska uprava šibensko-kninska provodi kriminalističko istraživanje nad radnicom HAC-a, a vezano za izazivanje požara u subotu u Dubravi kod Šibenika. Ovisno o tijeku i nalazima policijske istrage, Hrvatske autoceste će poduzeti daljnje korake u smislu reguliranja radno pravnog odnosa", kaže HAC u priopćenju.

"Također, možemo potvrditi da je 2017. godine protiv radnice vođen kazneni postupak u okviru kojeg je po mišljenju sudskog vještaka bilo nužno provođenje psihijatrijskog liječenja ambulantnog tipa nakon kojeg je utvrđena radna sposobnost te je istaknuo kako nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", kazali su iz HAC-a.

Podsjetimo, zaposlenica HAC-a je, prema pisanju Šibenskog portala, od 18. do 23. srpnja 2017. godine zapalila čak sedam požara na području Dubrave. Sve ih je, kako jutros donosi Šibenski portal, u šumi i na smetlištu u blizini obiteljskih kuća te na parceli svog susjeda palila improviziranim bakljama i upaljačem. Palila je krpe i ručnike natopljene loživim uljem, stari papir, suhu travu i nisko raslinje.

Osuđena za izazivanje požara

Šibenik.in javlja kako je Općinski sud u Šibeniku je 29. ožujka 2018. godine donio presudu kojom je utvrdio da je 53-godišnjakinja u neubrojivom stanju počinila kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a presuda je postala pravomoćna istog dana kada je i donesena.

Sud je istom presudom odredio i psihijatrijsko liječenje na slobodi u trajanju od šest mjeseci, a odlučeno je da se nakon pravomoćnosti presude predmet uputiti Županijskom sudu u Šibeniku, nadležnom sudu za postupak psihijatrijskog liječenja na slobodi.

Potom je Županijski sud u Šibeniku 21. svibnja 2018. godine donio rješenje kojim je 53-godišnjakinja upućena na psihijatrijsko liječenje na slobodi u Opću bolnicu Šibensko-kninske županije, Odjel psihijatrije, s početkom od 1. lipnja 2018. godine.

Nadležni liječnik, psihijatar Odjela psihijatrije Opće bolnice Šibensko-kninske županije, je 31. listopada 2018. godine izvijestio Županijski sud u Šibeniku da se akutno psihičko stanje 53-godišnjakinje značajno poboljšalo i nije podnesen prijedlog za produljenje psihijatrijskog liječenja. 

Policija otkrila detalje izazivanja požara u Dubravi

Policija je na konferenciji za medije objavila kako je piromanka podmetnula požar.

"Utvrđeno je da je osumnjičena 27. srpnja oko 13.20 sati u mjestu Dubrava kod Šibenika, na cesti koja vodi od zaseoka Relje-Junakovići i Južni Škugori u pravcu grada Šibenika, s unaprijed stvorenom namjerom da požarom izazove opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega, svjesno i namjerno podmetnula požar na otvorenom prostoru. Osumnjičena je toga dana prilikom odlaska na posao podmetnula požar s prethodno kupljenim kockama za potpalu vatre, tako što je uporabom upaljača pokušala zapaliti jedno kompletno pakiranje tih kocki, pri čemu se zapalila samo trava, makija i nagorio kut kartonskog pakiranja tih kocki. Nakon toga, osumnjičena je zapalila drugo pakiranje kocki za potpalu vatre koje je izgorjelo, pri čemu su od nastale vatre zahvaćena trava, makija i stabla borova, nakon čega je nastao požar. Tako izazvan požar se uslijed jakog južnog vjetra proširio i zahvatio ogromnu površinu u pravcu sjevera, na koji način je ugrožena imovina većih razmjera, što je imalo za posljedicu i evakuiranje stanovništva s tog područja", kazali su.

"U nedjelju su krim službenici temeljem ranije prikupljenih saznanja doveli osumnjičenu na obradu, a kriminalističkim istraživanjem je potvrđeno da za nju postoje osnovane sumnje za počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti za koje je zapriječena kazna zatvora od jedne do deset godina", dodali su iz policije.