970

Đubre mućko

Branko Mijić, kolumna za ''Novi list''

Poručujem mu da je nepošten, pokvaren, korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda. Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži, sasuo je rafal na Đuru Sessu Zdravko Mamić iz svoje rezervne domovine BiH, ostajući pri tom da ima dokaze o šestero i više korumpiranih hrvatskih sudaca, ostavljajući ostala imena kao svoju »artiljeriju« za konačni obračun »kako ne bi ispucao sve adute«.

Dalibor Matanić i ostali autori serijala »Novine«, koji se u posljednjem nastavku bavi upravo korumpiranim sudstvom, nisu mogli poželjeti bolji »trailer« za najavu treće sezone svoje priče o Hrvatskoj koja je osvojila i globalni Netflix.

I koja je pažnju publike osvojila upravo time što je u prva dva dijela istinu o društvu i državi u kojoj živimo ispričala kroz fikciju vidljivo utemeljenoj na fakciji, onu o kojoj tek tu i tamo progovaraju usamljeni novinari i mediji izloženi neprestanim sudskim progonima. Ako nije kasno, možda scenaristu Ivici Đikiću upravo Mamićevo prozivanje Sesse za korupciju posluži kao epilog ovog filmskog pogleda na hrvatsku stvarnost.

Za to mu kao argument može poslužiti i prozirna Sessina obrana kako je u ovom slučaju bitno »tko govori, a ne što govori« iako priznaje kako se s Mamićem »sreo dva puta u prolazu«. Upravo ti susreti »u prolazu« trebali bi biti sasvim dovoljni da se ovoga puta Zdravka Mamića shvati mrtvo ozbiljno. Jer, očigledno, Sessa i Mamić se poznaju! I nije Sessa jedini visokopozicionirani sudac kojega nepravomoćno osuđeni i osumnjičeni Zdravko Mamić poznaje!

Recimo, osvjedočeni prijatelj Zdravka Mamića je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, koji je slovio za Sessinog protukandidata za predsjednika Vrhovnog suda, ali je u konačnici izvisio jer je valjda izostala adekvatna podrška Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice RH, koja je nekada u društvu tog istog Zdravka Mamića slavila rođendane, dok je on bio financijer njezine i HDZ-ove kampanje.

Turudićevom dozvolom suci tog istog suda Jasna Smiljanić i Ivica Veselić dobivali su ne male godišnje apanaže kao arbitri Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza u kojem Zdravko Mamić ima stanoviti utjecaj. Također, sutkinja Ustavnog suda Slavica Banić bilo je svojedobno u čestim kontaktima sa Zdravkom Mamićem, barem je tako tvrdio USKOK, dok je on bio životno zainteresiran za rušenje Zakona o sportu ustavnom tužbom.

Naravno da samo riječ Zdravka Mamića, pogotovo u situaciji u kojoj se nalazi, kako je Đuro Sessa korumpiran sama po sebi ne znači ništa, za tako ozbiljnu tvrdnju treba podastrijeti i dokaze. Ali, upravo njegova dobra poznanstva sa sudskim, državnim i političkim establishmentom dok je granao svoje poslove i bogatstvo, kaže da na sve što je izgovorio ne treba samo odmahnuti rukom. O mnogim akterima te scene on sasvim sigurno puno zna, vjerojatno najbolje koga je, ako je, osobno podmićivao.

Njegov napad na predsjednika Vrhovnog suda u trenutku dok se odlučuje o njegovom izručenju nije nimalo slučajan, jer mnogima ovdje ne odgovara da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj i iz svih svojih tajnih artiljerijskih oruđa počne prekomjerno granatiranje onih koji mu nisu uzvratili uslugu.

Ako već ne možemo zamisliti da se tako nešto dogodi u stvarnosti, da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj i da institucije ove države, koje ne postoje, narede njegovo suočavanje s Đurom Sessom pred detektorom laži, možda bi ipak »Novine« valjalo zaključiti epizodom radnog naslova »Duel«. Pa da vidimo čija majka crnu vunu prede! Na filmu su, za razliku od života, mogući različiti, pa čak i kontradiktorni završetci. Pobjeda dobra nad zlom, ali i vice versa.

Ili možda režiseru padne na pamet pakleni plan da je sve to jedno te isto đubre mućko?