970

Ubio se milijarder pedofil Jeffrey Epstein

Američki milijarder Jeffrey Epstein, optužen za niz slučajeva pedofilije, ubio se u zatvorskoj ćeliji, javlja ABC News.

Bio je u zatvoru na Manhattanu dok je čekao da se riješi njegova žalba na odluku suca koji nije dopustio da bude u kućnom pritvoru u luksuznoj njujorškoj četvrti Upper East Sideu, potvrdila su tri pravosudna dužnosnika za ABC News.

Kako javlja BBC, Epsteinovo beživotno tijelo pronađeno je u 7:30 po lokalnom vremenu (12:30 po hrvatskom), ali okolnosti njegova samoubojstva još uvijek su nepoznate. Reuters nije mogao dobiti izjavu zatvorskih službenika i Epsteinova odvjetnika Reida Weingartena.

66-godišnji Epstein sljedeće se godine na sudu trebao suočiti s optužbama za seksualno zlostavljanje desetaka maloljetnih djevojaka u New Yorku i na Floridi.

Već se pokušao ubiti?

Vijest o Epsteinovom samoubojstvu dolazi samo tri tjedna nakon što je pronađen bez svijesti u svojoj zatvorskoj ćeliji u njujorškom zatvoru na donjem Manhattanu, pri čemu je na vratu imao ozljede koje su sugerirale samoozljeđivanje.

Od tog incidenta bio je pod posebnom paskom zbog mogućnosti samoubojstva, ali izgleda da taj nadzor nije bio naročito uspješan.

Plaćao 14-godišnjakinjama za seks

Epstein je uhićen 6. srpnja ove godine zbog sumnje na trgovinu maloljetnim djevojkama za seks, koja se odvijala u njegovoj vili u prestižnom njujorškom Upper East Sideu te u njegovom domu u Palm Beachu na Floridi. Neke od optužbi odnose se na djela iz 2000. godine, javlja ABC. Tužitelji u optužnici navode da je namamio desetke 14-godišnjih djevojčica u svoje luksuzne domove u New Yorku i na Floridi te im plaćao za seksualne usluge. 

U optužnici stoji da je bivši menadžer hedge fonda dogovarao da djevojke gole izvode "masaže" i druge seksualne radnje te plaćao nekim djevojkama da regrutiraju još djevojaka.

Epstein je ranije poručio da su susreti s navodnim žrtvama bili sporazumni i da je vjerovao da su imale 18 godina.

Među njegovim prijateljima su bili Trump i Bill Clinton

Na sudu je rekao da nije kriv, a prijetila mu je zatvorska kazna u trajanju do 45 godina. 

Epstein je poznat po druženjima s političarima i kraljevskom obitelji, a prijatelji su mu bili američki predsjednik Donald Trump, bivši predsjednik Bill Clinton, a prema sudskim navodima i britanski princ Andrew.