970

Tko je žena koja kaže da zna Gospine tajne, ali ne zna da ima vilu na Hvaru

Međugorska vidjelica Mirjana Dragičević-Soldo pred svojom je vilom u uvali Blace u općini Sućuraj na otoku Hvaru dala nasuti beton preko tisućljetnih stijena, a onda je taj nered obložila kamenim pločicama kakvima po njezinim Bijakovićima u BiH susjedi rade suhozide.

Da betoniranjem plaže nije uništila tisućljetne stijene pa onda sve to obložila pločicama kakvima u Hercegovini rade suhozide, možda se nikada ne bi doznalo da vidjelica Gospe iz Međugorja Mirjana Dragičević Soldo ima luksuznu vilu u uvali Blace u općini Sućuraj na otoku Hvaru. Prema dostupnim informacijama, kuća nema uporabnu dozvolu. Ima 314 kvadrata, a vlasnici su Marko i Mirjana Soldo. 

"Kakva kuća? Koja plaža? Kakvo betoniranje? Prvi put čujem za sve to, nije to istina i ne mislim se sada spuštati na tu razinu i to komentirati", začuđena je bila vidjelica kad su je novinari pitali o vili i betoniranoj plaži.

Tko je ona?

"Kad sam s Gospom, mislim da sam u raju jer kad te Ona gleda imaš osjećaj da te ona grli, da te ljubi, da si važan, da si voljen i ja mislim da je to osjećaj kakav bi trebao biti u raju... Kada završi ukazanje, poruke se u cijelosti sjećam samo minutu-dvije, dok je zapišu, i onda odem u svoju sobu moliti jer samo mi molitva može pomoći da shvatim da tako treba biti. Predivno je biti u raju s Gospom, ali ne želim nikome da osjeti bol koju ja osjetim kad Gospa ode", opisala je Soldo za Radio Međugorje kako se osjeća tijekom i nakon "ukazanja".

Mirjana Dragičević-Soldo jedna je od šestero mladih iz župe Međugorje koji su 24. lipnja 1981. na brdu Crnica navodno vidjeli bijelu pojavu s djetetom u naručju, što je u Međugorju pokrenulo unosan biznis vjerskog turizma, koji traje i danas. 

Mirjana je kao kći Joze i Milene rođena 18. ožujka 1965. godine u Sarajevu, a od malih nogu svako je ljeto provodila u selu Bijakovići kod Međugorja i pomagala rodbini u berbi duhana. Tamo je kao tinejdžerica, i jedina vjernica u svom razredu, kako tvrdi, doživjela iskustvo koje joj je promijenilo život.

Tvrdi da je svakodnevna ukazanja imala kojih godinu i pol, do 25. prosinca 1982. godine. Svoj posljednji navodni susret s Bogorodicom, baš na Božić, tada 17-godišnja Mirjana je svojevremeno ovako opisala: "Gospa je tada sa mnom bila 45 minuta. Mjesec dana Gospa me je pripremala za taj susret. Sve mi je majčinski rekla. Kazala je kako je izvršeno ono za što sam joj bila potrebna. Govorila mi je da se moram okrenuti normalnom, svakidašnjem životu, poput mojih vršnjakinja."

"Gospa: Moraš shvatiti da i ja moram otići"

Medjugorje.hr navodi da joj je Gospa poručila sljedeće: "Mirjana, izabrala sam te i rekla ti sve potrebno. Prenijela sam i na tebe mnoge strahote koje treba da dostojno nosiš. Misli na mene i na to koliko i ja zbog toga suza prolijem. Uvijek trebaš biti hrabra. Brzo si shvatila moje poruke, a tako moraš shvatiti da i ja moram otići. Budi hrabra!"

Uglavnom, Gospa je navodno tada Mirjani kazala da će tijekom cijelog života ukazanje imati jednom godišnje, i to svakoga 18. ožujka. Nadalje, od 2. kolovoza 1987. svakoga drugoga u mjesecu Mirjana navodno vidi Gospu, s kojom razgovara te zajedno mole za nevjernike.

Spomenuti tobožnji savjet Majke Božje Međugorske da se okrene normalnom životu svojih vršnjakinja Mirjana je poslušala. Dvije godine kasnije, 1989., vjenčala se s Markom Soldom, kojeg je znala od malih nogu i koji je, ispričala je jednom prilikom, oduvijek bio zaljubljen u nju. Dobili su dvije kćeri i skučili se u Bijakovićima.

Uzrujao ju je Papin komentar

Mirjanina specijalnost je molitva za nevjernike, a to joj je, kaže, kao posebnu nakanu povjerila Gospa. Inače, zahvaljujući milijunskom odjeku "čuda u Međugorju", šestero vidjelica i vidjelaca provelo je 38 godina u susretima s hodočasnicima. A hodočasnika dolazi oko 2,5 milijuna godišnje. Ukazanje je, kao naručeno, uvijek u 17:40 u zimskom razdoblju, a u 18:40 po ljetnom računanju vremena.

Kad se papa Franjo 2015. godine zapitao "kakvi su to vidioci koji nam danas kažu da će Gospa sutra u četiri sata poslijepodne poslati poruku" te poručio da to nije kršćanski identitet, Mirjana se uzrujala. Kazala je da ne vjeruje da bi papa Franjo tako izrekao svoj stav o Međugorju. "Uostalom, nikome ovdje ukazanja nisu u 16 sati", komentirala je tada.

Za posljednje navodno svakodnevno iskustvo ukazanja Gospe Mirjani povezan je još jedan zanimljiv detalj o kojem se razglaba na Facebook stranicama koje okupljaju vjernike. Naime, prema predaji, Gospa je Mirjani povjerila "desetu tajnu" i ostavila joj "neuništivi predmet". Radi se o svojevrsnom pergamentu koji Mirjana Dragičević-Soldo nije ponijela sa sobom kad je odlazila iz Sarajeva početkom devedesetih, a navodno ga joj je nekoliko godina poslije, zajedno s njezinim osobnim stvarima, donio jedan pripadnik postrojbi UN-a.

Deset tajni Gospe na neuništivom pergamentu

Prema legendi, tajanstveni "predmet", veličine A4 papira, nije zemaljskog podrijetla te se ne zna od kakve je tvari napravljen, no Mirjana kaže kako je podsjeća na pergament. Bjelkaste je boje i ni na koji način se ne može potrgati. Mirjana tvrdi da je na njemu zapisano svih deset tajni koje joj je povjerila Gospa, ali da je tekst zasad vidljiv samo njoj. Kad dođe vrijeme ostvarenja međugorskih tajni, tekst s pergamenta navodno će biti vidljiv i fra Petru Ljubičiću, hrvatskom svećeniku kojega je Mirjana odabrala za ovu posebnu misiju.

U međuvremenu, Medjugorje.hr uredno objavljuje navodne Gospine poruke prilikom godišnjih ukazanja Mirjani, pa je tako objavilo i ono posljednje od 18. ožujka ove godine, koje je započelo u 13:41 i trajalo do 13:46, kako su pribilježili.

Poruka je navodno glasila: "Djeco moja, kao majka, kao Kraljica mira, pozivam vas da prihvatite moga Sina da bi vam mogao udijeliti mir duše, da bi vam mogao udijeliti ono što je pravedno, što je za vas dobro. Djeco moja, moj Sin vas poznaje. On je živio život čovjeka, a u isto vrijeme Boga, čudesan život - ljudsko tijelo, božanski duh. Zato, djeco moja, dok vas moj Sin gleda svojim Božjim očima, prodire u vaša srca. Njegove blage, tople oči u vašem srcu traže sebe. Može li naći sebe, djeco moja? Prihvatite ga pa će trenutci bola i patnje postati trenutci blagosti. Prihvatite ga i imat ćete mir u duši, širit ćete ga svima oko sebe, a to vam je sada najpotrebnije. Poslušajte me, djeco moja. Molite za pastire, za one čije je ruke moj Sin blagoslovio. Hvala vam."