970

Policajcima pozlilo na jedrilici na kojoj su se otrovali Talijani

Očevid na brodu na kojem je pronađen mrtav Talijan još uvijek traje, obavljaju ga splitsko-dalmatinska policija i vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". 

Kako nam je potvrđeno, dvojica policajaca koji su obavljali očevid na jedrilici na kojoj su se otrovali Talijani završila su na Hitnoj jer im je pozlilo. Pozlilo je policijskom krim-tehničaru i jednom vještaku iz Zagreba.

Pregledani su u Domu zdravlja Hvar. Srećom, vrlo brzo su pušteni i njihovo zdravstveno stanje je u redu.

Kako su nam kazali iz policije, njihovi kolege osjetili su slabost te su preventivno pregledani u Domu zdravlja na Hvaru nakon čega su pušteni i mogu dalje raditi.

Na pitanje hoće li sada na brodu biti neke dodatne mjere sigurnosti, iz ureda glasnogovornice splitske policije kažu da su uvjereni da kolege očevid obavljaju sukladno svim standardima.

Jutarnji list špekulira kako je izvor svih problema agregat na brodu odakle se širi toksičan plin, a svjedok im je ispričao kako cijelo jutro istražitelji s maskama ulaze i izlaze iz jedrilice jer je nemoguće zadržati se dulje od par minuta u potpalublju.

Pozlilo mu pa je pao i udario glavom

Podsjetimo, 57-godišnji talijanski menadžer Eugenio Vinci jučer ujutro pronađen je mrtav na brodu kod Hvara. Prema pisanju talijanskih medija, Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.

Policija je ujutro izvijestila da je na brodu pronađeno tijelo muškarca i da je još pet osoba hospitalizirano u splitskom KBC-u. Među njima je i dvoje djece.

Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još tri osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice.

Iako se isprva pretpostavljalo da su se turisti otrovali hranom, vjerojatni uzrok trovanja je udisanje ugljičnom monoksida.

Dvoje djece i dalje se bori za život

Petogodišnji dječak  i 14-godišnja djevojčica i dalje se bore za život. Ishod je neizvjestan, rekla je liječnica.

"Djevojčica i dječak su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, i dalje su na respiratoru, intenzivno liječenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišena je razina karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida", rekla je danas voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu. 

"Kad je netko životno ugrožen, onda znači da je ishod neizvjestan", dodala je na upit novinara koliko je stanje opasno. "Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je netko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom živčanom sustavu takvi da je i centar za disanje kompromitiran", poručila je.