970

Pernar je odbio cijepiti novorođenog sina, kaže da ne vjeruje u imunitet krda i da nema mentalitet krda

Saborski zastupnik Ivan Pernar je po drugi put postao otac. Osim što je otkrio dječakovo ime, Pernar je s javnosti podijelio informaciju da je sina odbio cijepiti. U kraćem postu objavljenom na Facebooku pokušao je objasniti svoje razloge. Kaže da je odbio cijepiti sina jer ima loša iskustva sa cijepljenjem prvog sina, iako ne objašnjava što se točno dogodilo, a također se poziva i na, kako je napisao, “svakakve horor priče drugih roditelja”.

“Cijepljenje sa sobom nosi rizik koji je za mene i njegovu majku Viktoriju, inače zubaricu, bio neprihvatljiv. Ne vjerujemo u imunitet krda, niti imamo mentalitet krda. Imamo svoje mišljenje i nemamo namjeru popustiti pritisku medija i farmaceutske industrije”, napisao je Pernar na Facebooku.

U HRVATSKOJ JE KAZNA 2000 KUNA

U komentarima je Pernar precizirao, pa je rekao da dijete neće cijepiti niti jednim cjepivom iz kalendara cijepljenja djeteta, a odbili su mu djetetu dati i vitamin K. U Hrvatskoj je zakonom propisana kazna od 2000 kuna za necijepljenje djeteta, ali da bi se roditelju mogla dati novčana kazna, roditelje prvo treba prijaviti sanitarnoj inspekciji. Usporedbe radi, u Njemačkoj je kazna za necijepljenje 2500 eura.

AUTIZAM I CJEPIVO NEMAJU NEKE VEZE

U mnogim zemljama se drastično smanji broj slučajeva bolesti ospica otkada je uvedeno obvezno cijepljenje, a isto se dogodilo i u Hrvatskoj otkad je obvezno cijepljenje uvedeno 1968. godine. Do tada u prosjeku bi godišnje obolijevalo 15 tisuća djece, petero bi ih umrlo a petnaestak bi ostali trajnim invalidima.

Roditelji koji odbijaju cijepiti djecu to uglavnom rade zbog straha da će dijete zbog cjepiva razviti poremećaj iz spektra autizma. Međutim, stvar je u tome što se cjepivo djeci daje između prve i druge godine života, što je jednak period u kojem se mogu prepoznati prvi znaci iz spektra poremećaja autizma. Nakon mnogih istraga, povezanost autizma i cjepiva nije mogla biti potvrđena.