970

Ovako mediji u Srbiji danas pišu o Oluji: "Srpska tuga, hrvatska proslava"

Pod naslovom ''Srpska tuga, hrvatska proslava'' beogradski B92 prenosi izvještaj agencije Tanjug povodom obljetnice operacije Oluja.

"I 24 godine od akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba nakon Drugog svjetskog rata, Hrvatska obilježava nizom manifestacija kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. U Srbiji se taj dan obilježava kao dan tuge zbog 250.000 prognanih i više od 1800 ubijenih ili nestalih", ističe B92 koji pritom navodi: "Ovaj egzodus Srba je, prema tumačenju analitičara, jedan od mnogih koje su počinili pripadnici hrvatske vojske nad nedužnim Srbima, koji je ostao nekažnjen od međunarodne zajednice. To je, pokazalo se kasnije, tumače oni, pridonijelo veličanju ustaštva u Hrvatskoj i stvaranju poslijeratne klime za razvoj fašističke ideologije." U ostatku se navode manifestacije kojima se u Hrvatskoj obilježava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Tanjug ovim povodom prenosi i razgovor sa Savom Štrbcem, predsjednikom Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas", koji tvrdi da je i 24 godine od operacije Oluja "najgora mržnja mladih Hrvata prema Srbima" te da je "velika indoktrinacija društva". Tanjug također prenosi tvrdnju Štrbca "da će se ispuniti cilj koji je zacrtao nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman koji je rekao da će se srpsko pitanje riješiti kada njihov udio u ukupnom broju stanovnika bude manji od tri posto".

Beogradski tabloid Blic povodom obljetnice Oluje donosi priče nekoliko srpskih sportaša koji su u dječjoj dobi sa svojim obiteljima izbjegli iz Hrvatske. Članak počinje prisjećanjem na raniji istup košarkaša Aleksa Marića, čiji je djed ubijen početkom kolovoza 1995. tijekom Oluje u svojoj kući u Sonkoviću kod Šibenika. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u studenome 2012. iz zajedničke grobnice na lokaciji Sveta Mara kod Šibenika, zajedno s posmrtnim ostacima još 31 osobe. 

''Narod na ovim prostorima mora živjeti zajedno''

"Jako me ljuti kada neki misle da je to bila šetnja Srba kroz neku šumu. Kao da se ništa nije dogodilo, a Hrvati, kao i svjetski mediji, zaboravljaju koliko je tisuća Srba prognano sa svojih ognjišta ili još gore, koliko ih je ubijeno. Kao da su Srbi najgori na svijetu, kao da smo mi sami krivi za sve što nam se dogodilo, a da protiv nas nije nitko. Kao da nismo ljudi, da nemamo zemlju, poštovanje, vjeru, naciju, Srbiju...", prenosi Blic riječi Aleksa Marića.

Za kontrapunkt, u istom članku je i priča košarkaša Predraga Šuputa koji razmišlja drugačije: "Da mi je netko devedesetih rekao da ću u budućnosti igrati u zagrebačkoj Cedeviti, rekao bih da nema šanse da se to dogodi. Ali eto, vidiš što ti je život... Idu dani, sve se zaboravlja. Nisam htio razmišljati o tome što sam izbjegao iz Like i nisam promijenio vjeru. Meni majka živi u Korenici, tu mi je i brat. A opet, od rata je prošlo 20 godina. Ako smo ljudi, moramo praštati. Pobornik sam teze da narod na ovim prostorima mora živjeti zajedno. Nekako je to normalno jer su i u Srbiji i u Hrvatskoj isti problemi. Narod je nezaposlen, razmišlja samo kako da preživi."

Predstavnik Crne Gore u Kninu

Istodobno, Blic je objavio članak pod naslovom "Ponovo Srbiji guraju 'prst u oko' - Crna Gora šalje predstavnika u Hrvatsku na 'proslavu Oluje''. Pišući o dolasku predstavnika Crne Gore na proslavu u Kninu, Blic navodi: "I zaista, odluka o tome je li Crna Gora u ovoj šaradi, koja se svake godine pretvara u mjesto gdje se raspiruje nacionalizam i veličaju nekažnjeni zločini, jest ona koju donosi jedna suverena država. Međutim, u istoj toj državi gotovo polovinu njenog stanovništva čine oni koji se izjašnjavaju kao Srbi (mada ni Crnogorci nisu bolje prošli u tim akcijama hrvatske vojske)."

Tu temu komentirao je Blicu i sveprisutni Štrbac: "Imaju pravo raditi što hoće, a i Srbija im ništa ne može zabraniti, ali ovo je pitanje više koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima s kojima su bili zajedno u ratu, a i poslije rata."

Beogradski tabloid Kurir pak podsjeća svoje čitatelje da će "centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije Oluja 1995. biti održana večeras u 19 sati kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, uz prisustvo predsjednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić". Naime, Vučić je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obilježavanje godišnjice Oluje, za koju je rekao da je "najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata".

"Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na dostojanstven i ozbiljan način obilježavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo", poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je pak da "Srbija nikada neće zaboraviti današnji dan, 4. kolovoza, datum koji će Srbija i srpski narod trajno obilježavati po zlu". Dodao je i da nije moguće gledati u budućnost dok u Hrvatskoj "rukovodstvo nema poštovanje prema srpskim žrtvama".

Blic prenosi i objavu na Twitteru stanovitog britanskog novinara Marcusa Papadopoulosa, koji je napisao: "Danas se sjećam najvećeg čina etničkog čišćenja u jugoslavenskim građanskim ratovima: Operacija Oluja, hrvatska ofenziva koju je isplanirao SAD i koja je protjerala oko 300.000 Srba iz Hrvatske. Poraz nacizma nije označio kraj etničkog čišćenja u Europi." Blic ga predstavlja kao "čuvenog britanskog analitičara" koji je "svim srcem uz Srbe".