970

Komedija: svećenik ukorio predsjednicu da prakticiranjem joge odvraća hrvatski narod od katoličke vjere

Uprkos svim naporima da se ponovo svidi konzervativnom, katoličkom i desnom dijelu javnosti od kojeg se tijekom mandata ponešto udaljila, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nikako da dođe na zelenu granu s tribunima koji oblikuju stavove tog dijela Hrvatske. Velimir Bujanec, nekada njezin najvažniji medijski sponzor, protiv predsjednice vodi pravi mali križarski rat. Više je ne vole ni mediji bliski Željki Markić, a sada je zamjerku na predsjedničino ponašanje pronašao i pater Ivan Ike Mandurić.

Problemi su nastali zbog toga što je Grabar-Kitarović u intevjuu za Gloriju, prema tumačenju patera Ike, pokušala hrvatski narod odvratiti od katoličke vjere. Sporna je rečenica koju je predsjednica izrekla opisujući kako ostaje zdrava i u formi. „Jako promoviram bavljenje sportom, a pogotovo volim jogu i meditaciju. Takav život čini me pripravnom za javne nastupe, baš kao što mi molitva i zvuk kiše na CD-u prije spavanja daju mir“, kazala je predsjednica, što je patera toliko isprovociralo da ju je smjesta morao oštro ukoriti na Facebooku.

PONIŠTILA JE “KRISTA NA ŽALU”

„Užasno me žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere. I tako puše u jedra trendu promicanja joge u škole, sport, i svagdašnji život, koja se inače sve više nameće i katoličkoj djeci, što je za nas veliki problem“, piše Mandurić. „Ovaj skandal s promicanjem joge, dakako, posve obezvređuje ono nedavno pjevanje u eter pjesme „Krist na žalu“, jer se pokazuje da ono nije potkovano poznavanjem vlastite vjere, te je utoliko bilo obmanjujuće“, dodaje pater, i zabrinuto se pita do koje mjere u stvari ide predsjedničino zastranjenje u vjeri.

Da njegovi pratioci na Facebooku ne ostanu uskraćeni za riješenje dileme koju je predsjednica tako nepromišljeno izazvala, pater Ike predlaže da narod naprosto pronađe novog predstavnika. „Jedino što poželiš je da katolički narod lijepo prepozna ovu duhovnu plitkoću, i okrene se tome da pokuša pronaći nekoga drugoga tko razboritije i autentičnije živi domoljubne i kršćanske vrijednosti – ako takav postoji ili ako se takav pojavi?“, piše Madurić, pa zaključuje: „Tko ne razumije narod, i tko nema iste ideale, ne može ga ni voditi.“

Pater Ivan Ike Mandurić javnosti je vjerojatno najpoznatiji kao svećenik koji je s braniteljima boravio u šatoru na Savskoj. U fokus interesa javnosti vratio se nedavno, kada je na svojem Facebook profilu objavio status u kojem poziva muškarce na čeličenje jer su u četiri zida oni inferiorni ženama. Izgleda da se pateru medijska pompa svidjela, pa je nakon dva milijuna muškaraca u Hrvatskoj na pravi put odlučio izvesti i predsjednicu.