970

Koliko košta Thompsonova ljubav? I tko bi ju trebao platiti...?

Tihana Tomičić, komentar za ''Novi list''

Samo neka Thompson zapjeva, i neka HDZ pobijedi! Što drugo Hrvatskoj treba? Sve će to narod platiti.

Nastup Marka Perkovića Thompsona u Splitu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koštao je 400.000 kuna. Bez PDV-a. Platili su ga, popola, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. 

Koncert nije plaćen iz proračuna HDZ-a. Niti je pjevač pjevao besplatno. Enormni trošak platit će građani Splita, čak i oni koji glasaju za Milanovića ili Škoru. Ili koji na izbore uopće ne planiraju izaći.

Kakva je ovo država? Porezni obveznici plaćaju jedan pjevački nastup tolikim novcem. Ovo je doista upgrade one »kruha i igara«. Jest da volimo zabavu, ali više od 50.000 eura? Bez PDV-a. Za jedan nastup? Iz javnog proračuna?

Bilo bi zgodno vidjeti kako bi javnost reagirala kad bi recimo Obersnel svoje frendove iz Leta 3 platio toliko, ili možda Čehok Mirka Švendu zvanog Žiga, a Miletić Alena Vitasovića. Ili, uostalom, Bandić Anu Rucner.

Nije populistički pitati koliko proteza za branitelje ili lijekova za one s PTSP-jem se moglo kupiti za te novce, bez PDV-a? Ali, evo, samo neka Thompson zapjeva, i neka HDZ pobijedi! Što drugo Hrvatskoj treba? Sve će to narod platiti. Iz svog poreza na dohodak, i ostalih prihoda lokalne samouprave.

U redu, stvar se može okrenuti i naglavačke: bolje da Thompson pjeva za 400.000 kuna nego da ne pjeva za 500.000, kao onda kad je plaćen da ne nastupi za druge stranačke etikete osim zna se koje. Moglo je to proći i gore, mogao ga je Grad Split platiti 400.000 samo da ne zapjeva za Škoru. Ili Zokija. Kako građanima objasniti da si mu dao toliku apanažu, a njega nema? Ovako se barem na Rivi Oluja slavila kako bog zapovijeda. Neće nama nitko govoriti kako ćemo mi slaviti Oluju! Ne dovodi se u pitanje volja Koordinacije braniteljskih udruga Grada Splita. To je tako i gotovo.

A nejaka splitska oporba, ona tri »bidna« SDP-ovca, par mostovaca i dva-tri iz Pametnoga trebali su zatražiti hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će se raspraviti s koje osnove gradonačelnik Splita može potpisati i pravdati ovakvu odluku. Službeno obilježavanje obljetnice Oluje u Splitu je ustanovljeno prošle godine, i to na dan uoči ovog državnog praznika. Financira se iz gradskog proračuna, gdje je za ‘obilježavanje obljetnica i važnih datuma’ predviđen iznos od ukupno milijun i pol kuna godišnje. No, spomenuti iznos malo je veći od godišnjeg budžeta za »obljetnice i važne datume«. Iz kojih izvora ga je Opara platio, hoće li rebalansirati proračun radi Thompsona? Kada će javnost dobiti uvid u stavku iz koje se platitla ta enormna cifra?

Pitanje je međutim ima li splitska oporba dovoljno ruku da potakne sazivanje jedne takve rasprave u Gradskom vijeću, a jednako je upitno ima li i hrabrosti za takvo što, ili su oporbeni vijećnici završili u moru jednako kao što su nedavno završili srpski sportaši čiji se dresovi Splićanima baš i nisu svidjeli. Smije li se u Splitu jasno i glasno reći: ne Thompsonu. To jest, barem: ne skupom Thompsonu, ili zbog toga mogu letjeti glave? Uopće ne treba ovdje trošiti riječi o tome da bi Thompson, da je takav domoljub i ljubitelj Oluje kao što se izdaje, trebao baš na taj dan pjevati besplatno.

Domoljublje bi trebalo vrijediti najviše, ali biti bez naplate.