970

Kako je u Hrvatskoj postalo normalno da policija odvede čovjeka koji govori protiv HDZ-a

Vedran Vrabec, tekst za portal Telegram

Policija je prilično grubo privela prosvjednika koji je galamio tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića Korčuli. Čim je premijer sišao s policijskog glisera, stariji gospodin počeo ga je glasno pozdravljati. „Dobro doša, ćaća”, vikao je čovjek, mašući papirićem na kojem je običnom penkalom napisao „ćaća”. Nije se smirio ni nakon upozorenja. „Ja samo pozdravljam ćaću. Zašto ne smijem vikat’?”, čudio se. „Ja nikoga ne smetam, ja samo pozdravljam svoga ćaću”.

Kada je postalo jasno da gospodin neće odustati od glasnog pozdravljanja premijera, dograbila su ga dva policajca u civilu. Odvukli su čovjeka podalje od okupljene gomile, iza kioska Jadrolinije, nakon čega se više nije pojavio pred kamerama. Čovjek je u međuvremenu pušten iz pritvora uz optužni prijedlog za narušavanje javnog reda i mira, javili su iz PU dubrovačko-neretvanske. Zbog slučaja je reagirala Kuća ljudskih prava.

„Privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda”, pišu iz Kuće ljudskih prava. Policija je kroz više slučajeva proteklih godina ograničavala prava na slobodu izražavanja, posebno kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara, stoji u priopćenju. Tragom te izjave, prisjetili smo se još dva slučaja kada su se na meti prosvjednika našli HDZ ili članovi stranke, samo da bi se nakon toga dotični prosvjednici našli na meti policije.

ZARADIO POZIV NA SUD ZBOG „HDZ LOPOVI”

U kolovozu 2017. godine premijer Plenković davao je izjavu pred gradskom vijećnicom u Poreču. U blizini se našao i tada 18-godišnji Marko Starčić, koji je povikao „HDZ lopovi! Lopine!”. „U tom trenutku odmah su mi prišli policajci, pokazali značku i zamolili me da budem tiho. Uskoro su se svi razišli i to je to”, kazao je Starčić za Tv Istru nedugo nakon incidenta. Dva sata kasnije, Starčiću je na posao došao policajac koji mu je uručio poziv na sud zbog remećenja javnog reda i mira.

Starčić je postao instant internetski hit. Tiskao je majice s natpisom ”HDZ lopovi. Lopine!”, koje je proslavio Ivan Pernar prošetavši se Saborom u jednoj od njih. Slučaj se raspleo u travnju prošle godine, kada je Prekršajni sud u Pazinu odbio optužni prijedlog policijske postaje Poreč i nepravomoćno ga oslobodio krivnje. Starčić je rekao da je iz optužnice nestao njegov povik, a na teret mu se stavljalo samo remećenje javnog reda i mira. “Mislim da je to baš bio pokušaj ušutkavanja i mislim da nisu bili dalje spremni na sve što je slijedilo”.

NASTRADAO JER JE VRIJEĐAO TUĐMANA

Da je prozivanje pokojnih HDZ-ovaca još opasnije nego li živih, u prosincu prošle godine doznao je ratni veteran i aktivist Zoran Erceg. Njega je tijekom ceremonije otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu nasilno odvela policija zbog protestnog uzvikivanja „Tuđman je zločinac”. Teretilo ga se za narušavanje javnog reda i mira na osobito drzak način. Erceg je tada izjavio da je nakon uzvikivanja dobio nekoliko udaraca u glavu, zbog čega je završio na hitnoj pomoći na Rebru.

Nekoliko mjeseci kasnije, sud je Zorana Ercega proglasio krivim, kaznivši ga s 15 dana zatvora uvjetno i zabranom približavanja spomeniku na godinu dana. Priča tu nije završila, jer je Erceg odmah nakon izricanja presude otišao ravno do Tuđmanovog spomenika, pritom okupivši hrpu novinara. Tamo se uspio posvađati s policajcima koji su došli provjeriti što se događa. Na kraju se zbog toga ipak izvukao nekažnjen. Budući da policija još nije dobila pravomoćno rješenje suda kojim mu se zabranjuje prilazak spomeniku, Erceg u tom trenutku nije bio u prekršaju.