970

Je li Kolinda stvarno bila pijana u Kninu?

Večer prije Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na Kninskoj tvrđavi održan je svečani prijem za vojne zapovjednike, kojemu je prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Među uzvanicima su bili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Damir Krstičević, američka generalica Sandra Best i mnogi drugi, no svima je šou ukrala Kolinda.

Najbizarnijih pola sata političke scene u 2019.

Hrvatska predsjednica je u jednom trenutku po protokolu izašla pred mikrofon kako bi održala govor, no ono što je uslijedilo predstavljalo je najbizarnijih pola sata kojima smo mogli svjedočiti na domaćoj političkoj sceni ove godine, a i prijašnjih godina.

Kolinda je prvih pet minuta govora većinom govorila na engleskom jeziku, obraćajući se ponajviše direktno generalici Best i objašnjavajući kako joj je baš drago što je američka gošća tu. Onda se u jednom trenutku ipak prebacila na hrvatski te krenula objašnjavati kako je “gotovo grize savjest” jer nije uzela pušku u ruke i sudjelovala u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Nakon toga je Kolinda za samu sebe rekla da je bila pomoćnica glavnog tajnika UN-a, a zapravo je bila na toj poziciji u NATO-u, te je do kraja izlaganja - vojnih zapovjednika Oluje sjetila se tek oko desete minute - izgovorila hrpu besmislica, ponekad petljajući jezikom.

Nakon čudnog govora uslijedio je nepredviđeni pjevački nastup

Na licima okupljenih se, kako je Kolindin govor trajao, moglo vidjeti da su pomalo zapanjeni ponašanjem predsjednice, njenim bizarnim govorom, nekontroliranom gestikulacijom i mimikom, ali najčudnije je tek slijedilo. Kolinda se ugurala među pripadnike klape Sv. Mihovil i s njima otpjevala pjesmu. Pritom se pokazalo da predsjednica nema baš talenta za pjevanje, što je pokušala nadoknaditi glasnoćom i razjapljivanjem usta, pa su se u televizijskom prijenosu u jednom trenutku doslovno mogli vidjeti i njeni krajnici.

Na televizijskim snimkama se također vidi da se Kolinda oslanjala na svog savjetnika Antu Deura dok je teturajućim korakom odlazila s tvrđave, a sve navedeno je rezultiralo brojnim nagađanjima u javnosti kako je predsjednica te večeri bila - pijana.

Plenković nije demantirao da je Kolinda bila pijana, ministri kažu da su ju "obuzele emocije"

Njih je najdirektnije izrazio njezin prethodnik Ivo Josipović gostujući na televiziji N1, gdje je rekao da se “mnogi pitaju je li Kolinda u Kninu pila alkohol”. Na Josipovićevu izjavu se osvrnuo premijer Andrej Plenković, koji je konstatirao da su to “teške riječi”, ali nije demantirao Kolindino pijanstvo. To nisu učinili ni HDZ-ovi ministri koje se dan kasnije pitalo o događanjima s Kninske tvrđave, već su inzistirali na tome da su “predsjednicu obuzele emocije”.

Psihijatar Vukušić: Nije tajna da naši političari vole zaviriti u čašicu

Pitali smo psihijatra Hermana Vukušića što on misli o neobičnom predsjedničinom ponašanju u Kninu.

"Nije tajna da naši političari vole zaviriti u čašicu, ali bez alkotestiranja bi i konziliju psihijatara i psihologa na daljinu bilo teško utvrditi je li predsjednica bila u akutno opitom stanju. U svakom slučaju bila je euforična. I napetost zbog kampanje je mogla izazvati ispad euforije, pa čak i hipomaniju, za što mislim da ovdje ipak nije slučaj", rekao je za Index psihijatar Herman Vukušić.

Komunikacijska stručnjakinja cinična: Svakome može omaknuti pod teškim bremenom posla

Za komentar smo se obratili i komunikacijskoj stručnjakinji Sonji Hodak.

"Predsjednička zadaća je štititi i zagovarati nacionalne interese. Budući da je Hrvatska u EU 28. prase (u velikoj mjeri svojom zaslugom), imamo veliki manevarski prostor za stvaranje novih političkih prijatelja i saveznika. Postoji još oko 150 zemalja s kojima smo mogli graditi odnose na zajedničku korist. Umjesto da redovno dobivamo informacije što je tu napravljeno, da vidimo inicijativu za privlačenje stranih investitora, kako to drugi predsjednici rade, recimo američki, nama naša predsjednica redovno daje informacije o svojim omiljenim dijetama. Više nam poruka šalje modnim odabirom nego na forsiranim, a neodržanim, sjednicama vlade gdje su se kao trebali rješavati životno važni problemi. Mislite li da bi jedna Angela Merkel pristala pričati o modi ili dijeti..? Bi li se netko usudio tako nešto i pitati Margaret Thatcher..? Možete li upravo nju zamisliti kao političarku koja se grli po terenu s nogometašima..?", pita se Hodak.

"I kad netko na visokoj političkoj funkciji izvrsno obavlja posao i donosi junačke rezultate, nitko neće prigovarati ni za lude provode, niti će zabadati ima li netko dečka ili curu sa strane te vozi li bijesna kola. Rezultat tad pokrije sve. A kad nema rezultata, onda je sve problem. Čak i jedan neprimjeren nastup koji se, budimo realni, svakome može omaknuti pod teškim bremenom posla", prilično je cinična Hodak.