970

Hoćemo li i Bandiću dizati spomenik?

Ladislav Tomičić, komentar za ''Novi list''

To bi sasvim sličilo na Hrvatsku, da čovjek kojeg prate osnovane sumnje u počinjena brojna nedjela bude promoviran za jednog od hrvatskih i zagrebačkih velikana

Nije teško zamisliti neku buduću gradsku vlast u Gradu Zagrebu, za petnaest ili dvadeset godina, kako odlučuje da podigne spomenik Milanu Bandiću, najdugovječnijem gradonačelniku u povijesti glavnoga grada.

Možemo zamisliti i obrazloženje te odluke: u njegovom mandatu izgrađena je Zagrebačka arena, zgrada hitne pomoći, fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Nije teško zamisliti niti kako pritom Bandića nazivaju najuspješnijim gradonačelnikom u zagrebačkoj povijesti. Generacije koje dolaze lako bi to mogle progutati, baš kako generacije koje nisu zapamtile Franju Tuđmana danas gutaju priču o ocu domovine i velikom političaru.

Ono što je loše bit će zaboravljeno i skrajnuto u službenoj laži koja će se podvaljivati kao zagrebačka povijest, dok bi ono što danas znamo kao poprište Bandićevih afera i aferica lako moglo postati mjestima njegovih najvećih dostignuća. Sam gradonačelnik Bandić sebe već danas vidi u toj ulozi najvećeg, već mu se ukazuje njegov vlastiti spomenik, negdje na atraktivnom mjestu, s dovoljno prostora oko njega da mogu stati barem učiteljica i jedan razred školske djece.

Zaista, ako Milan Bandić na koncu ne završi u zatvoru, ovo sumanuto društvo možda će mu podići spomenik, baš kako ga je podiglo i Franji Tuđmanu, za života kandidatu za optužnicu međunarodnog suda za ratne zločina, u smrti velikog i nepogrešivog stvoritelja Hrvatske.

Ovih dana svjedoci smo smjene u vrhu izvršne vlasti. Zbog prenamjena zemljišta u svoju korist i sumnjivih poslova na Braču koji su rezultirali njegovim brzim bogaćenjem, smijenjen je HDZ-ov ministar Lovro Kuščević. U isto vrijeme, kao partner vladajuće stranke figurira Milan Bandić, o čijim bi se prenamjenama zemljišta, teško objašnjivom imetku i bogaćenju njegovih/gradskih partnera nauštrb Grada Zagreba mogao napisati kriminalistički roman.

Kako je, dakle, moguće da Lovro Kuščević zbog sumnjivih poslova nije dovoljno dobar za ministra, dok je Milan Bandić dovoljno dobar za gradonačelnika, unatoč desecima prijava, USKOK-ovih istraga, novinarskih otkrića o nebrojenim malverzacijama? Kako je moguće da su Kuščevićeve afere dovoljne za njegovu marginalizaciju, dok Bandićeve afere, kojih je pedeset puta više, nisu dovoljne da politička elita oko njega napravi sanitarni kordon, kad već institucije pravne države ne žele, ne znaju ili ne mogu odraditi svoj posao i istjerati na čistac barem jedan od toliko Bandićevih sumnjivih dealova s još sumnjivijim poslovnim partnerima?

Moguće je, ovo je Hrvatska, zemlja u kojoj se službena povijest sastoji od laži i od zaborava. Moguće je, jer sličan se sličnom raduje, a u članove hrvatske političke elite uglavnom se upisuju ljudi slični Bandiću. Zato nam i jeste ovako kako jeste.

Posljednjih mjeseci Milan Bandić zabavljen je svojim novim zagrebačkim megaprojektom, pompozno i glupo nazvanim Zagrebački Manhattan. Prva runda protekla je u znaku otpora, ne samo otpora »uobičajenih sumnjivaca« organiziranih u udruge građana, nego i otpora Ministarstva graditeljstva koje je odbilo gradonačelniku i njegovima dati zeleno svjetlo za izmjene GUP-a. Te izmjene imale bi rezultirati uništenjem Zagrebačkog velesajma, izmještanjem hipodroma i građevinskim zahvatima koje bi poduzela tvrtka Eagle Hills, proslavljena u susjednoj Srbiji, gdje se uz njih veže podugačak spisak nedjela poduzetih u partnerstvu s vrhom srbijanske vlasti, u okviru projekta Beograd na vodi. Otpor resornog ministarstva Bandića nije previše zabrinuo, jer on vjeruje da će sve uspjeti dogovoriti na višoj razini, sa svojim partnerima iz HDZ-a, kojima drži štangu u Saboru. Njegov optimizam pritom nije neutemeljen.

Odavno smo naučili da od HDZ-a i Milana Bandića možemo očekivati svašta pa bi najmanje čudo bilo da HDZ i Milan Bandić oko ovog projekta na koncu nađu zajednički jezik. Uspije li Bandić u ovom naumu i omoguće li mu državne institucije da nastavi nagrđivati Novi Zagreb i isporučivati najvrjednija gradska zemljišta sumnjivim investitorima, na koncu bi mlađi među našim čitateljstvom zaista mogli svjedočiti dizanju spomenika Bandiću u čast.

To bi sasvim sličilo na Hrvatsku, da čovjek kojeg prate osnovane sumnje u počinjena brojnih nedjela bude promoviran za jednog od hrvatskih i zagrebačkih velikana. Tko ne vjeruje da je to moguće, neka pogleda spomenik prvom predsjedniku, podignut preko puta zagrebačkog Gradskog poglavarstva.