970

Dobili smo odgovor od Ministarstva, vidjelici prijeti i zatvor

"Inspektori pomorskog dobra imaju uputu da se, u slučaju gradnje na pomorskom dobru, prvo podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona, prema kojem je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ukoliko državno odvjetništvo odluči ne pokrenuti kazneni progon, u tom slučaju inspektor pomorskog dobra podnosi optužni prijedlog Vijeću za prekršaje nadležne lučke kapetanije, zbog prekršaja iz članka 114. stavka 1. točke 2. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kojim je propisana kazna za pravnu osobu od 30.000 do 100.000 kuna, odnosno  15.000 do 100.000 za odgovornu osobu u pravnoj osobi i fizičku osobu", stoji u odgovoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Naše pitanje je bilo konkretno, odnosno pitali smo Ministarstvo koje su predviđene kazne za devastaciju koja se dogodila na otoku Hvaru, u mjestu Sućuraj. Podsjetimo, ispred vile koja pripada vidjelici Gospe iz Međugorja Mirjani Dragičević Soldo i njenom suprugu, nasut je beton preko stijena, a onda je taj nered obložen kamenim pločicama kakvima po Hercegovini rade suhozide.

Traži se investitor betonizacije

U Ministarstvu mora nam kažu da je već zaprimljena prijava o uzurpaciji pomorskog dobra u uvali Blace, u Općini Sućuraj te da je proslijeđena Odjelu inspekcijskih poslova Lučke kapetanije Split, odnosno mjesno nadležnoj Lučkoj ispostavi Sućuraj, čiji službenici provode inspekcijski nadzor pomorskog dobra. Trenutno se utvrđuje, kako kažu, "točno činjenično stanje". U Ministarstvu mora kažu nam da nakon što se provede inspekcijski nadzor, poduzet će se i odgovarajući prekršajni postupak. 

Podsjetimo, kako nam je jučer potvrđeno, građevinska inspekcija utvrdila je da je uz more izbetonirano sunčalište dimenzija 24,0 x 2,0 m, djelomično obloženo kamenim pločama. Odnosno inspekcija je utvrdila devastaciju obale, a sada su u fazi pronalaska investitora tih radova kako bi se pokrenuo inspekcijski postupak. 

Općina Sućuraj nema komunalno redarstvo

No pravo je pitanje kako ovakvu devastaciju nisu prvo utvrdili u Općini Sućuraj, a odgovor koji smo dobili je nevjerojatan. Oni, naime, nemaju komunalne redare. 

"Komunalno redarstvo nije ustrojeno prvenstveno zbog financijskih razloga, kao i zbog godišnje neznatnog broja slučajeva, prijava temeljem kojih bi komunalno redarstvo trebalo postupati", kaže nam načelnik Ivan Slavić. On kaže da ga je o devastaciji obale obavijestila Županija. 

Načelnik Slavić: Tražili smo Mirjanu Soldo, nismo je pronašli

"Tekst prijave išao je ovako: u uvali Blace na Sućurju (otok Hvar), ispred privatne vile betonirana je i potom popločana nekakva nadstrešnica, gdje su poredane ležaljke. Radi se od par metara širine betonirane površine, a vlasništvo i posjed obližnje kuće pripadaju gospođi Mirjani Soldo i njenom suprugu koji su navodno i ovo izgradili", kaže Slavić u odgovoru za Index. Dan kasnije, nastavlja Slavić,  obavljen je očevid Općine Sućuraj, u kojem su sudjelovali općinski načelnik i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, pri čemu su i fotografirali ''betonizaciju''.

"Očevidom je utvrđena 'betonizacija' dijela pomorskog dobra u uvali Blace na čestici 1486/2, k.o. Sućuraj, pomorsko dobro, u naravi ispod objekta u vlasništvu Mirjane Soldo, uz sam rub prometnice", prepričava Slavić dodajući da u objektu koji je najbliži betoniranom pomorskom dobru nije zatečena Mirjana Soldo, pa nije bilo moguće uzeti njenu izjavu.

Preuzeo Državni inspektorat

"Odmah po obavljenom očevidu, istog dana, o istome smo izvijestili Upravni odjel za turizam i pomorstvo, uz dostavu fotografija s očevida. Također, izvijestili smo Upravni odjel da na istom području ne postoji koncesijsko odobrenje za postavljanje ležaljki. Istog dana kontaktirali smo telefonom i građevinskog inspektora koji je već istog dana, 24. srpnja 2019. godine,  obavio i svoj očevid", pravda se Slavić u odgovoru za Index. 

Budući da Općina Sućuraj nema ustrojeno komunalno redarstvo, sve radi Državni inspektorat. Na direktan upit je li moguće da je Općina Sućuraj dozvolila ovakve radove, načelnik kaže da tako nešto ni u kom slučaju nije moguće.

Sve je kriva betonizacija iz sedamdesetih

"U ovom slučaju, kao i u svim mogućim drugim slučajevima, Općina Sućuraj se protivi i protivit će se bilo kakvoj betonizaciji i devastaciji pomorskog dobra. Na žalost, postoje primjeri 'betonizacije' obale i pomorskog dobra i na području Općine Sućuraj, onako kako na žalost postoje i duž cijele jadranske obale, a koji problemi se vuku još od 70-ih godina prošlog stoljeća. U novije vrijeme ovakvi primjeri su srećom ipak rijetki, što zbog narasle svijesti građana, što zbog rada nadležnih inspekcijskih službi", kaže Slavić na kraju. 

Kakva kuća?

"Kakva kuća? Koja plaža? Kakvo betoniranje? Prvi put čujem za sve to, nije to istina i ne mislim se sada spuštati na tu razinu i to komentirati", rekla je vidjelica Gospe iz Međugorja Mirjana Dragičević Soldo reagirajući na ovu aferu. 

No, njena kuća nalazi se u zemljišniku, a sada i načelnik tvrdi kako je betonizacija utvrđene ispred kuće koja je u njenom vlasništvu.