970

Uhljeb napušta HDZ: "Čekao sam da mi daju posao kao oca da dođe iz Vukovara"

Nakon što je 18 godina čekao neku dobru poziciju na koju bi se mogao uhljebiti, HDZ-ovac Igor Franolić poručuje Plenkoviću: "Gospodine Plenkoviću, mislim da sam dosta čekao. Odlazim časno i uzdignute glave."

U razgovoru za Varaždinske vijesti Franolić, koji je u stranci obnašao niz funkcija, kaže kako je ostvario dobre rezultate te da je stručan, ali unatoč tome HDZ-u ne treba.

Umoran od čekanja

"Ostavku na članstvo podnosim umoran od čekanja, a nespokojan zbog udaljavanja od demokršćanskih vrijednosti. Jednako tako razočaran sam s rezultatima koje postiže HDZ na razini Gradske organizacije Ludbreg na posljednja tri izbora. No, ni to ne bi bilo presudno, da nisam osobno iskusio sabotažu, opstrukciju i difamaciju od strane županijskog predsjednika HDZ-a Anđelka Stričaka", navodi Franolić, dodajući da je unazad četiri godine trpio unutarstranačko maltretiranje i represiju, a upućen je i na Časni sud, a zatim mu je bezrazložno oduzeto pravo glasovanja ili kandidiranja na posljednja dva unutarstranačka izbora, a sve po nalogu predsjednika ŽO HDZ-a, žali se Franolić koji dalje dodaje da je ostvario najveći uspjeh HDZ-a u Ludbregu ikad te time i trijumfalno pobijedio na lokalnim izborima s najviše glasova. Ali, kaže dalje, postao je prijetnja šefu ŽO HDZ-a Anđelku Stričaku.

"Četvrta je godina otkako sam na Časnom sudu, ali nikad suđen, nikad osuđen; oduzeo mi je sva prava koje proizlaze iz Statuta stranke", govori za Varaždinske vijesti Franolić.

"Čekao sam posao, kao i svog oca iz Vukovara"

Franolić zatim objašnjava kako se posljednje tri godine prijavio dva puta na natječaj za člana Uprave Hrvatskih cesta, ali i druga radna mjesta, ali bez rezultata.

"Prvi natječaj je poništen, a na drugom mi je bilo jasno da sam ispao zbog međustranačkog ustupka između HDZ-a i HNS-a i na koje je mjesto došao Alen Leverić, unatoč tome što su moje kvalifikacije značajno bolje i daleko kompetentnije. Prošle godine javio sam se i na natječaj za šefa odjela Hrvatskih cesta sa sjedištem u Varaždinu. Kad je vidio da ne može ništa, odnosno spriječiti moje imenovanje opet zbog daleko najboljih kompetencija i rezultata testiranja i unatoč lobiranju za mene visokopozicioniranih stranačkih kolega - Stričak je ishodovao poništavanje natječaja. Ove godine ponovo je raspisan isti natječaj za šefa odjela Hrvatskih cesta sa sjedištem u Varaždinu, opet sam se javio i prije nekoliko dana natječaj je opet poništen", opisuje svoje patnje Franolić pa onda zaključuje:

"Čekao sam dane i mjesece, čekao sam i kao mali svog oca, hrvatskog branitelja, vukovarskog branitelja, koji je jedan od rijetkih posljednjih policajaca koji je uspio izvršiti proboj po kukuruzištu i onda doći u Zagreb i podnijeti prijavak Vrhovnom zapovjedniku i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Gospodine Plenkoviću, mislim da sam dosta čekao. Odlazim časno i uzdignute glave, navodi Franolić koji zahvaljuje na suradnji svim stranačkim kolegicama i kolegama koje je susretao tijekom 18 godina staža u HDZ-u te koji su ga podržavali tijekom predizborne kampanje, a posebno onima koji su iskazali ljudskosti kada mu je bilo najteže.

Igor Franolić je magistar prometnih znanosti, nogometni sudac i nekadašnji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ludbrega. Bio je i direktor Lukoma u kojem je imao menadžerski ugovor s otpremninom od 823 tisuće kuna. U stranci je obnašao niz različitih funkcija, od onih u mladeži HDZ-a i temeljnom ogranku pa do dužnosti zamjenika predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ludbreg, člana Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije i člana nacionalnog Odbora za promet.

"Sudio je poput amatera"

O umijeću nogometnog suđenja Franolića Index je pisao još 2012. godine. Naime, kako smo tada objavili (a imali smo i video), Franolić je bio glavna zvijezda drugoligaškog susreta Gorice i Šibenika. "Njegove odluke kojima je donio pobjedu Šibeniku čisti su amaterizam i čini se da bi Sudačka komisija HNS-a trebala više pažnje posvetiti Drugoj ligi. Franolićeva je izvedba puno više od "domaćinskog" suđenja. Takvom se poklonu ni domaćini nisu nadali. Šibenčani su najprije izjednačili rezultat na 1:1, dok su igrači Gorice slavili svoj pogodak na suprotnoj strani

Sudac je to vidio, ali je dao znak da lopta krene s centra. Prijelomi trenutak dogodio se u 86. minuti, kada igrač Šibenika pada u šesnaestercu nekoliko sekundi kasnije nego se dogodio navodni kontakt. Taj kontakt nije vidio vjerojatno nitko osim suca", objavili smo tada uz poziv: "Ovo je video koji morate pogledati".

Franolić je te iste godine zbog propusta i pogrešaka na utakmicama tijekom jesenskog dijela sezone bio suspendiran od strane Hrvatskog nogometnog saveza.