970

Tko su novi ministri? Jednog provjerava Povjerenstvo, buduća ministrica kažnjena

Nakon što su iz vlade potjerani ministri Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić, dok su Lovro Kuščević i Goran Marić ranije podnijeli ostavke, a otprije se zna da na funkciju glavne tajnice Vijeća Europe odlazi i Marija Pejčinović Burić, premijer Andrej Plenković preksinoć u zgradi vlade predstavio je nove ministre. 

Tko su novi ministri?

Umjesto Gabrijele Žalac u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava.

Njega će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zamijeniti sadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović. On je od travnja 2017. obavljao dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podrijetlom je iz Pleternice, a njegov je otac Marijan Aladrović, nekadašnji HDZ-ov požeško-slavonski župan.

Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dolazi trenutna držana tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković. Vučković je dosad u tome ministarstvu obavljala dužnost državne tajnice. Rođena je 3. srpnja 1974. godine u Pločama, diplomirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Radno iskustvo stjecala je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao zamjenica župana. U prethodnom sazivu vlade obnašala je dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a. 

Umjesto Nade Murganić nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković. Ona je saborska zastupnica HDZ-a od 2016. godine. Rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru, diplomirala na osječkom Pedagoškom fakultetu, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu stekla doktorat na području društvenih znanosti na području pedagogije. Bila je predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, zamijenit će sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman. Ovaj diplomat rođen je 6. lipnja 1958., diplomatsku karijeru započeo je početkom 90-ih, a diplomatsko iskustvo započeo je u veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine umjesto Gorana Marića. Rođen je u Vinkovcima 1979. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon koje je upisao Ekonomski fakultet u Osijeku, a nakon stjecanja diplome iz marketinga i menadžmenta na osječkom Ekonomskom fakultetu magistrirao je i doktorirao 2013. godine menadžment. 

Ministra uprave Lovru Kuščevića zamijenit će, kao što je to već prošlog tjedna najavljeno, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica.

Vlada je za petak sazvala izvanrednu sjednicu sabora na kojoj bi se trebalo glasati o novim ministrima. 

Novog ministra rada i mirovinskog sustava već provjerava Povjerenstvo za sukob interesa, buduća ministrica već kažnjena

Kako su četvero od šest novih ministara dosad bili državni dužnosnici, njihove su imovinske kartice već objavljene. Još nisu objavljene imovinske kartice predloženog ministra uprave Ivana Malenice koji je dosad bio dekan šibenskog veleučilišta i Gordana Grlića Radmana, novog ministra vanjskih i europskih poslova koji je dosad bio hrvatski veleposlanik u Njemačkoj.

Zanimljivo je da novog ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića već provjerava Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa. On nije prijavio automobil Smart u vlasništvu supruge u svojoj imovinskoj kartici, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv njega pokrenulo postupak u svibnju ove godine.

Buduću ministricu Mariju Vučković Povjerenstvo je već kaznilo, prije šest godina. Ona je bila zamjenica župana Dubrovačko – neretvanske županije, a istovremeno je bila u Nadzornom odboru tvrtke Komunalno održavanje iz Ploča kojem su vlasnik Grad Ploče. Vučinović se branila tvrdnjom da nije primala naknadu za obavljanje druge funkcije te se ispričala, no kažnjena je s 4.000 kuna.

Donosimo sve zasad dostupne imovinske kartice novih ministara. 

Josip Aladrović

Josip Aladrović, novi ministar rada i mirovinskog sustava, dosad je na mjestu šefa HZMO-a zarađivao 14.300 kuna. Ima stan u Zagrebu od 50 četvornih metara čiju je vrijednost procijenio na 675.000 kuna.

Ima kredit od 553.536 kuna, a ima i 10.000 eura štednje. 

Njegova supruga posjeduje automobil Smart iz 2015. godine, vrijedan 60.000 kuna zbog kojeg Aladrovića istražuje Povjerenstvo za sukob interesa, s obzirom na to da automobil prvotno nije bio prijavljen u njegovoj imovinskoj kartici. 

Vesna Bedeković

Vesna Bedeković, dosadašnja HDZ-ova saborska zastupnica koja dolazi u Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku umjesto Nade Murganić, u saboru je zarađivala 18.930 kuna. Zarađuje i 46.121 kunu godišnje od nastavne djelatnosti. Posjeduje kuću s okućnicom u Pitomači od 967 četvornih metara vrijednu 1.100.000 kuna te vikendicu u mjestu Aršanj od 854 hektara vrijednu 150.000 kuna. 

Posjeduje i stan u Pitomači od 67,30 četvornih metara vrijedan 408.000 kuna te garažu vrijednu 70.000 kuna. Vlasnica je dvaju automobila, Mazde CX3 iz 2018., čiju je vrijednost procijenila na 15.300 kuna, no vrijednost tog automobila starog tek godinu dana sasvim sigurno ne iznosi tek 15.000 kuna pa je možda nova ministrica pri popunjavanju kartice izostavila jednu nulu.

Bedeković je također vlasnica Mazde 2 iz 2012. vrijedne 50 tisuća kuna. Ima kredit od 17.930 eura, a jamac je i za kredit od 434.722 kune. Od novih ministara čije su imovinske kartice zasad dostupne, ona je najbogatija. 

Marija Vučković

Marija Vučković, nasljednica Tomislava Tolušića u Ministarstvu poljoprivrede, kao državna tajnica u istom Ministarstvu zarađivala je 17.150 kuna. Ima dva kredita  - jedan od 57.000 eura i drugi od 225.000 kuna, a još jedan kredit od 60.000 kuna ima njezin suprug.

Posjeduje stan u Pločama od 69 četvornih metara vrijedan 600.000 kuna te voćnjak u Opuzenu vrijedan 15.000 kuna. Vlasnica je automobila Renault Clio iz 2002. vrijednog 15.000 kuna.

Ima dionice Hrvatskog Telekoma, Luke Ploče i Atlantske plovidbe. 

Mario Banožić

Mario Banožić, novi ministar državne imovine, na dosadašnjoj je funkciji zarađivao 15.500 kuna. Od edukacijske djelatnosti godišnje još zarađuje 20.000 kuna. 

Ima dva kredita u ukupnom iznosu od 120.000 kuna, a supruga mu ima još jedan kredit od 217.500 kuna. Posjeduje stan u Vinkovcima od 82 četvorna metra, čiju je vrijednost procijenio na 480.000 kuna. 

Ima automobil Hyundai Tucson iz 2008. vrijedan 63.000 kuna te Nissan Terrano iz 2003. koji je procijenio na 53.000 kuna. 

Gordan Grlić-Radman

Imovinska kartica budućeg ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlić-Radmana koji je dosad bio hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, zasad nije dostupna. 

Ivan Malenica

Zasad nije dostupna ni imovinska kartica Ivana Malenice, za kojeg se najdulje zna da će postati ministar uprave. On je dosad bio dekan šibenskog veleučilišta.