970

Telegramovo otkriće o Kuščeviću danima je glavna tema u državi. Kako je moguće da je još uvijek ministar?

Telegram je u utorak 18. 6. objavio prvi istraživački članak o Lovri Kuščeviću, koji 11 godina nije prijavio svoju kuću u Nerežišćima na Braču u katastar. Njegova je kuća, koju pritom uredno iznajmljuje turistima, u zemljišnim knjigama još uvijek označena kao pašnjak. Bizarna je to priča o ministru uprave koji ne mari za upravu, odnosno za jedan od temeljnih pravnih postulata države – zemljišne knjige.

Kako tajming često zna biti nezgodna stvar, gospodin Kuščević baš se nedavno hvalio projektom Katastar u pokretu, kojim je njegovo ministarstvo odlučilo pomoći građanima da svoje nekretnine lakše prijavljuju u zemljišne knjige. Taj je slučaj pokazao da smo napustili ama baš sve civilizacijske norme, no i dalje je ostao u sjeni ozbiljnijih afera u koje ministri ove Vlade upadaju. (Za više: slučaj Tolušić)


MINISTAR DANIMA ISTUPA S PRILIČNO NEMUŠTIM OBJAŠNJENJIMA


A onda smo u srijedu 19. 6., objavili bitno veći Kuščevićev skandal. Telegramov Andrej Dimitrijević otkrio je ministrove makinacije uz pomoć kojih je 2015., dok je još bio načelnik općine Nerežišća, došao do svoje druge kuće: u zoni koja nije građevinska podigao je štalu, iako nije imao stoku, a onda je izmijenio Prostorni plan tako da štale mogu postati kuće.

Ministar danima istupa s prilično nemuštim objašnjenjima; u utorak 18.6. je izjavljivao da ima previše nekretnina koje nitko ne bi mogao pratiti; u srijedu je poslao priopćenje da je općina Nerežišća zbilja izmijenila Prostorni plan, ali to nije učinio on i nova pravila nisu uvedena zbog njega, tadašnjeg načelnika, nego zbog svih stanovnika.

ZA TO VRIJEME TRAKAVICA OKO MINISTROVIH NEKRETNINA GLAVNA JE TEMA U SVIM MEDIJIMA:

Najčitanije novine, 24 sata, u utorak 18. 6. su na naslovnici prenijeli Telegramovo otkriće:
“Pašnjak ministra uprave!”, masnim je slovima utisnuto preko fotografije njegove kuće na Braču, uz pojašnjenje kako “Kuščević vilu iznajmljuje za 16.391 kunu tjedno, a u katastru se i dalje vodi kao obična oranica.

Index također od početka prati slučaj kojem su u nekoliko navrata posvetili glavno mjesto na portalu. U sinoćnjem tekstu analizirali su sve Kuščevićeve afere uz direktan poziv premijeru koji su istaknuli u naslov: ‘Plenkoviću, dokad?’.

N1 je bio prvi medij koji je u utorak 18. 6. popratio naše otkriće o katastru i od tada su objavili nekolicinu priloga i tekstova o toj temi. Telegramov Andrej Dimitrijević je gostovao i u emisiji Newsroom N1 Televizije.


NEMA ODGOVORA NA NAJVAŽNIJE PITANJE: ODAKLE NOVAC?


Priloge su objavili i dnevnici Nove TV te RTL-a, a ministru Kuščeviću minutažu je dva dana zaredom dao i Zoran Šprajc u svojoj iznimno gledanoj emisiji. Novinari RTL Direkta u prilogu su naglasili koliko je, u kontekstu hrvatskih dužnosnika, apsurdno da ne postoji zakon o porijeklu imovine.

Tema se našla i na naslovnici tiskanog izdanja Jutarnjeg lista s velikim naslovom Kuščevićev monopoly. Citirajući Telegramovo otkriće kako je “na štali sagradio kuću pa kao načelnik potpisao odluku da je može legalizirati”, kolege iz Jutarnjeg podsjećaju kako je ministar “nekada bio na poreznoj listi srama, a sada je veleposjednik”.

I to je glavni problem, o čemu smo sinoć također pisali: dok nije postao političar, gospodin Kuščević okušao se u privatnom biznisu. Propao je i ostao dužan 300.000 kuna državi i milijun kuna dobavljačima. Uskoro je postao načelnik općine i danas ima nekretnine procijenjene na nešto manje od devet milijuna kuna, a ni jednu nije naslijedio. Premijer Plenković još nije istupio na ovu temu niti se poteglo pitanje političke odgovornosti ozbiljno kompromitiranog ministra.