970

Sve je platio Agrokor: U 4 godine Todorići na odijela potrošili 498.000 eura

Sa švicarskih računa Agrokora obitelj Todorić izvukla je najmanje 64 milijuna kuna, objavio je u nedjelju Jutarnji list pozivajući se na nalaz forenzičnog financijskog vještačenja poljske tvrtke KPMG.

Vještačenje KPMG-a Poljska, koje je izradio bivši voditelj te tvrtke u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, podupire sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna, navodi dnevnik.

Središnja točka istrage odnosi se na lažiranje financijskih bilanci Agrokora od 2006. do 2015. godine i neosnovanu isplatu dividende Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV. A izrađeno vještačenje u tom je dijelu posve jasno - Agrokor je, zapravo, kroz cijeli taj period poslovao s gubicima, tako da nije bilo mjesta za isplatu dividende vlasniku, a radi se o ukupno 710 milijuna kuna, ističe Jutarnji list.

Jedan od zanimljivijih dijelova vještačenja odnosi se na poslovanje Agrokorove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG u Zugu, ili na odnose Ivice Todorića i njegove obitelji s tom tvrtkom. Tužiteljstvo Todorića tereti da je sredstva Agrokora AG godinama koristio za privatne potrebe te da je za sebe izvukao najmanje 64 milijuna kuna, podsjeća Jutarnji.

Agrokor AG bila je tvrtka za centraliziranu nabavu cjelokupne Agrokor Grupe i to radi ostvarivanja boljih ugovornih uvjeta prilikom kupnje raznih roba, ali i zbog mogućnosti korištenja povoljnijih kreditnih linija koje su nudile švicarske banke. Protok sredstva preko njihova računa stoga je bio velik. Ivica Todorić, ali i članovi njegove obitelji tu su činjenicu naveliko koristili i djelomično raspolagali sredstvima kao da su njihova osobna.

Kako je utvrdio vještak, činili su to na tri načina - podizanjem gotovine s računa Agrokora AG, plaćanjem privatnih troškova kreditnim karticama tvrtke te podmirivanjem privatnih obiteljskih troškova s računa švicarske tvrtke koji su djelomično zavedeni kao troškovi reprezentacije, piše Jutarnji list.

Dnevnik navodi da je od svih članova obitelji službenim karticama švicarske tvrtke najviše potrošila Iva Balent, a najmanje Ivica Todorić. Osim toga iz tvrtke Agrokor AG, prema nalazu vještaka, izvučeno je i 9,2 milijuna švicarskih franaka u gotovini, a novac su u banci podizali Todorićevi suradnici i predavali mu novčanice.

Na što su trošili?

Iva Balent službenom karticom plaćala je dizajnerske brendove kao što su Luis Vuitton UK, Chanel i Prada, plaćala kozmetiku i SPA tretmane te kupovala odjeću i obuću u luksuznim trgovinama u Münchenu. Ivan Todorić kupovao je u trgovinama Dolce, Sony Store, Ermenegildo Zegna, Christian Louboutin u Las Vegasu... Plaćao je i troškove pića u diskoteci Trocadero u Budvi, u zagrebačkim restoranima itd...

Vesna Todorić je, navodi Jutarnji, 2015. u Münchenu potrošila veliki iznos na Amex kartici.

List navodi i kako je Agrokor AG Stephen Ryan Designu platio ukupno 606.000 eura za uređenje zagrebačke rezidencije Todorićevih, Kulmerovih dvora.

Između 2009. i 2013. oko 498.000 eura potrošeno je na muška odijela talijanske kuće Brioni te londonskog krojača iz Bond Streeta Avija Rossinija.

Engleski proizvođač superluksuznih kreveta i madraca Vispring primio je 2009. uplatu od 13.026 eura.

Jutarnji navodi i kako je prema nalogu Ante Todorića, u studenom 2009. 45.000 eura plaćeno Olivieru Dassaultu, pri čemu je vjerojatno riječ o francuskome milijarderu, zastupniku u parlamentu, predsjedniku strategije i suvlasniku zrakoplovne kompanije Dassault Groupe .